Male novine

метак у трбух. Огњан који се тешко ранио, спроведен је у нишку окруж. болницу а Јелена окружном начелству. Огњан је изјавио да је хтео нребећи у Бугарску. Дужност протојереја окр. крагујевачког вршиће г. Милоје Барјактаровић, пошто је ово место упражњено смрћу проте Животе Остојића. НесреЋан слунај. Једна породица из села близу Драгобраће, окр. крагујевачког, пошла је ономадне у драгобраћску кафану на бал. Уз пут се кола преврну и једна жена, која се возила на тим колима, тако несретно иадне покрај пута, да је одмах изгубмла свест и после кратког времена издахнула.

Из српеког света Умирање у Хрватсиој и СиавонијиПомор у Хрватској и Славонији износио је у месецу новембру прошле године 5.067 душа или 2.11 на хиљаду житеља. Од тога отпада на села 4 .677 или 2.10, а на градове 390 или 2.18 на хиљаду житеља. По жупанијама је број помора овим редом: у жупанији личко-крбавској умрло је 450 особа или 2.05 (и то у доба иснод једне године 108, међу првом и седмом годином 121, изнад седме године 206,1; модрушкој-ријечкој жупанији 403 или 1.76(испод једне године 89, међу првом и седмом 90, од седме, даље 2/4); у загребачкој жупанији 1.011 или 1,88 (испод једне године 247, међу првом и седмом 262, изнад седме 502); у вараждинској жупанији 573 или 2.05 (испод једне године 177, међу првом и седмом 114, изнад седме 282); у беловарској-крижевачкој жупанији 540 или 1.79 (и то у доба испод једне године 134, од прве до седме године 119, изнад седме године 287); у пожешкој жупанији 518 или 2.27 (и то у доба исподједне године 153, од прве до седме 134, од седме даље 231); и вировитичкој жупанији 622 или 2 58 (испод једне године 194, међу првом и седмом 139, изнад седме године 289);најзад у сремској жупанији 970 или 2.55 (и то у доба испод седме године 307, међу првом и седмом 194, изнад седме 469). У Загребу је умрло месеца новембра прошле године свега 117 особа или 2.03 на хиљаду житеља. (И то у доба ис-

П0ДЈ1ИСТАК

Деаојачке гатке ИЗ МУСЛОМАНСКОГ ЖИВОТА ИЗ »САРАЈЕВСКОГ ЛИСТА« (4) Устуниле, реваниле, Шахин паша диваниле : Ах руменило, вах руменило, нур (ватрено) руменило ! Исто је тако и белило, само што каже : Ах белило, вах белило, нур белило ! Када навлаче обрве говоре ово : XIV. Елиф бој, ашкум дивит, сав свет назиф ! (И то је „тшшсум\) Сада долази облачење хаљина, па на сваку поједину има басма. XV. Код облачења кошуље уче ово :

под једне године 28, међу првом и седмом 19, изнад седме 70.) У Вараждину умрло је 25 особа или 2.26 (исаод једне године 6, међу првом и седмом 3, изнад седме 17). У Осеку умрле су 64 особе или 2.78 (у доба испод једне године 23, међу првом и седмом 4, изнад седме 37) а у Земуну 31 особаили2.13 на хиљаду житеља (у доба испод једне године 9 особа, међу првом и седмом 2 особе а изнад седме године 20 особа). ,У погледу на матерински језик умрло је: материнскога језика. српског (хрватскога) 4.53 , словенскога 51, чешкога 55, словачког, 51, русинског 14, маџарскога 136, немачкога 252, других материнских језика 13 особа. По вероисповестиЦумрло је: римокатолика 3.557, православних 1.346, грчко-католика 39, евангелика аугзб. конфенсије 85, евангелика хелв. конфесије 23, јевреја 13, осталих вероисповести 4. особе. Рађање у Хрватсхој и Славоннји. У месецу новембру прошле године у Хрватској и Славонији родило се свега 7.144 жива детета. Број мртворођене деце износи 169. На хиљаду житеља родило се 2.97 По жупанијама дели се број порода у месецу новембру прошле гоцине овим редом: У жупанији личко-крбавској родила се 742 детета или 3"56, у модрушкоријечкој жапаниш 629 или 2'75, у загребачкој 1.378 или 2'57 у вараждинској 865 или 3 - 09. у беловарскокрижевачкој 731 или 2'42, у пожешкој 714 или 3" 13, у вировитичкој 810 или 3'36, у сремској жупанија 1.275 или 3'36 на хиљаду житеља. У муниципалним градовима родило се, и то у главном граду Загребу 161 Дете или 2 79, у Вараждину 33 детета или 2"87, у Осеку 159 деце или 3"15, ау Земуну 39 деце или 2 68 на тисућу житеља. На ладању родило се 6.688 деце или 2'55. По материнском језику родило се: деце материнског језика српскога (хрватскога) 6.219, словенскога 23, чешкога 104, словачкога 51, русинскога 2 маџарскога 270, немачкога 421, другкх материнских, језика 36. По вероисповести било је: 5.138 римокатолика, 47 грко-католика, 1.778 православних, 111 евангелика аугсб. конфесије. 31 евангелик хелв. конфесије, 32 јевреја и 7 друге вероисповести Ја обуко белу кошуљу на се, жарко сунце преда се, сјајни месец нада се, све довојке пода се, а ја сама нада се,^све цуре кује, а ја бела вила, Мени вели бела вила : Ти си мамац ти премами : мушко и женско, старо и малено, с пута путника, из града грађана, од јауклије момка; од мајке синка, а највећма свога суђеника (Н. Н.) XVI. Кад облаће гаће : Ја обуко гаће дологаће. Ко ме види боловаће, ко не види, јадоваће. Нек момци бол болују, јад јадују, што мене немају! Амин веледалим ! XVII. Кад облаче антерију, јечерму, или што друго, споменувши боју одеће, говоре ово: Ја обуко (н. пр. црвено) црвено на бело (кошуљу). Ко год види нек се чуди, ко када се

0з Валканије Грчна. Из^ Атине пишу софиском »Н. Дневнику« : Мишљења исказана о новој години у политичким круговима, правничким друштвима и у штампи, поново су доказала, да народно расположење ни из далака није оптимистичко. Поступно слабљење позиције јелинизма како у националном тако и у прквеном поглецу опажају сви и журно траже лека, који би одмах имао утицаја. Сви савети које су о новој години дали многи државници и научници, оснивају се поглавито на две тачке: стварањевојске с потпуном бојевом спремом и побољшање финансија земаљских. А са свих страна се признаје, да без знатног повећања војног кре' дита не може се ништа трајно учинити за војску и за то у првом реду теже да се унутрашње консолидују и да се упрости администрација. Али док такве реформе могну показати жељени ресултат, прфћи ће низ година, те је за то веома сумњиво да ли се дотле неће решити онај део источнога питања, који интересује Грчку, пре но што се нађе новчана основа за неопходни разиитак војне снаге. Бугарске трг. агенције. Секретар бугарског министарства спољних послова, Бојан Бешков, некадањи секретар овд. бугарске дипломатске агенције, премештен је за секретара битољске трг. агенције. Исти су тако од особља бугарског министарства спољних послова премештени : др. Радев за секретара скопске бугарске дипломатске агенције, и Пулијев, аташе париске дипломатске агендије, за канцелара букурешке дипломатске агенције. ТЕЛЕГРАМИ (17. Јануар) Скуп хрватске опозиције Затреб. Јуче пре подне отворена је скупштина хрватских опозиционих странака. Дошло је и неколико посланика из Далмације и Истре. Кумичић у име Франковаца (чистих" праваша) изјављује да они у фузији обзораша с домовинашима а у при

дете роди, или да се млада води ко кад паша коња јаше. XVIII. Код опасивања говоре ово : Ја се опасах пасом. Ја се не опаса пасом, већ се опаса Санџак беговим гласом. Нек сам у пасу : Ко санџак бег на гласу; нек сам у струку: ко санџак бег на путу цару на дивану јунак на мејдану. XIX. Када об*:аче ципеле, папуче или коју другу обућу, говоре ово: Ја обуко папуче на ноге, све своје друге под ноге, а ја сама на ноге. Думан думани, чајван чајвани, ко ме види баилди (Бива да се занесе.) Пошто буду обучене, онда опет се окрену преме сунцу, па изговоре оно под бр. XI. XX. Ако имају што сапињати говоре ©во:

хватању имена „хрватска странка права" виде победу Старчевићеве идеје. Даље вели, да се »чисти" још ме могу прикључити, јер још постоје неке тачке, које их растављају. Ради се на томе да се „чисти" ипак придруже фузији. Саксонска престолонаслед° никовица Дражђани. Престолонаследниковица надвојвоткиња Лујза за навек се одрекла свих титула и почасти. Краљ је то одобрио и прогласио, да се она од сада лишава и свих права, која су скопчана с краљевским домом. (18) Јануар Цетиње. Војвода Петар Вукотић, отац књегиње Милене, умро је. Париз. У званичном листу од јуче у јутру објављена је одлука министра војног, којом се премештају један ђенерал и три пуковника гарнизона у Поатјеру, зато што су жене и кћери ових војних часника суделовале к«о продавачице билета за такозвану светковину милосрђа, која је Поатјеру обављена у корист школа духовних конгрегација. Министар је нашао да су ови официри криви што су дозволили да чланови њихових породица учествују у политичким манифестацијама, Дариград. У Реснији, битољском вилајету, ухапшен је један к рир маћедонског комитета, који је имао при себи неке циркуларе," услед овога притворена су и многа друга лица. Васељенска патријаршија разаслала је маћедонским митрополитима окружницу, у којој им се препоручује да се из обзира на садање прилике клоне свију унутрашњих несугласица.

Ло бакарниш рудиапша Незнано ни да су пошли, мило нам је што можемо јавити, да су се сретно вратили са Меднеднпка, и његових планинских другова, Јабланика и Потзлена , енглески рударски инжињер г. Сирил Ђракенбст, и српски му вођа Никола Јовановић АмеЈа сане пуце за рукаве: Пуце, пуце, али — дилбали (запис од урока) дон бали (да очи не урекну) џанум драги дилхаги (душа њена драгог је хамајлија запис.) — Тако ми је ова жена казала. XXI. Када пође из куће да изиде или куда да хода онда ово три пут рекне : Ја изидо златна на сребрена врата. Сину к'о звезда, пуко к'о узда, свему свету у срце и уста, а највише своме драгом ! XXII. Путем идући говоре ово: Ја појдо (место пођох) путом, пут пуца пода мном, камен с|>рца, трава вехне, гора сахне. (СВРШИЋЕ СЕ)