Male novine

Тедефои Пере Тодоровжка 136

БЕОГРАД, ПОНЕДЕЉАК 31. МАРТА 1903. ГОД.

Телефон уредпкштна 228

ДЕНА ЛЖСТУ: ЗА СРБИЈУ: Година! 6 мес. ј з мес. 1б дин.[ 9 дин. [ 4'5о д. ЗА СТР. ЗЕМЉЕ: Годпна 6 мес. јз мес. 40 ДИН.ј 20 ДИН. [ 10 Д. ЗА ЕОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ: Година! 6 мее. I 3 мес 30 кр. | 15 кр. [ 7'5о

БРОЈ 5 ПАРА

вдт «гд \сижА. ПРВА СТРАНА Петит ред 20 п. д. ЧЕТВРТА СТРАИА Пегит ред 10 и. д. ВЕЋИ ОГЛАСИ И® ПОГОДБИ ПРИПОСЛАНО ОД РЕДА I д. Рукописи се ке враћају Стари број 10 п. д.

БР0Ј 89

к ^ еше ттит

Директор и власник II Е Р А Т 0 Д 0 Р 0 В Ж Ћ

1Е РЕТ1Т Ј0УВМА1

РОД. XVIII

«)• КРОЈАЧКА РАДЊА -(1<Иг ЕГАТл I. ЖШОШШ. —):- КОД ТРАМВАЈСКЕ СТАНИЦЕ, ТЕРАЗИЈЕ ДОБИЛА ЈЕ ВЕЛИКИ ИЗБОР Енглеских и I риискмх модерлих

за настуиајућу сезону и израђује по најновијој фазони по врло умереној цени сва одела. Како радња повлачи робу непосредно из првих светских фабрика, то смо у стању услужити грађанство најсолиднијом робом и најумеренијом ценом. Наша је радња постојала 20 година код Велике Касарне и за то време стекла је најбољег гласа код својих муштерија, па ће се трудити, да и у будуће своје п. п. муштерије најбоље задовољи. ИЗРАДА СОЛИДНА, ПОСЛУГА БРЗА И ТАЧНА

<к$_ . . . Ј&. 515 3(5 ЗјЕ -Ф■ «У,.>Т>т >* .>Т.»Т.1ЧИ^>Т.>Т..>Г>Т.>ГЈ*ТЈ« , >Т ( >^г} » 1 , | > ^ГМ. < Ч €&Т

ф Част нам је ставити до знања поштованој публици, да смо увиђајући потребу, и одзивајући се жељи многих наших пријатеља и муштерија, отворили нову кројачку радњу у Веограду у Кнез Михајловој улици, и да смо исту снабдели са најбољим и најмбдернијим енглеским и фрањ цуским штофовима у огромном избору. Удруженом снагом трудићемо се, да оправдамо поверење, које нам поштоване муштерије буду поклониле, а наша стручна спрема стечена у Паризу, Лондону, Петрограду, Бечу и Београду (другопотписати као дугогодишњи кројач у радњи г. Марка Петронијевића) најбоље нам је јемство, да ћемо солидном израдом и лепим и укусним фасоном моћи задсвољити све оне, који нам се са поруџбинама буду обратили. ДЕНЕ СУ УРЕРЕНе. Ш, Ш к УСЛУРА БРЗА И ТАЧНА.

ЗјС ДазаревкК ж % 3 , ©какош/г&

" Додру* Гор*ца :|

«> ЗА БИЛИЈАРЕ ф ЧОЈЕ ЗЕЛЕНЕ НАЈБОЉЕ КАКВОЋЕ, ДОБИЛА ЈЕ Мануфактурно-платнарска радња МИЛОШЕВИЋА И КОМП. — пређе Бранковкђ и Вулковић Веоград, Кн>аа Мпх. ул. бр. Н2.

1

Паручбине за унутрашњост Србије инкршујемо врло тачно и одмах.

т

ПРАКТИКАНТ АПОТЕКАРСКИ тражи кондицију. Обратити се уредништву ,М. Новина". 123

ПРОДАВЦИМА У УНУТРАШЊОСТИ

Молимо све наше продавце

из ун утрашњ ости, д а до 3. апри-

ла за кљу чно пошљ у н овац, о бра-

чун и непродате бројеве за ме-

сец март. Јер, ко то не учини,

лист ће му се одмах обуставити,

а дуг судским путем тражити.

Ш — '■ У Нишу :— »Џ ПРОДАЈЕ СВОЈЕ ПРОИЗВОДЕ јј* —: БЕЛО и ЦРНО :— & ф ф Вџџо ф ф_| §Н МОЖЕ СЕ ДОБИТИ ® У НИШУ на подруму Горици У БЕОГРДДУ Космајска ул. 24.

Админ. „М. Н."

чињеииде Чињенице, дела, факта — увек најречитије говоре и највише казују. Ми ћемо овде поређати неколико таквих чињеница. Оне су оделите, засебне, али читаоци ће и сами ухватити њину везу и њин заједнички, општи значај, који све то спаја у једну нераздвојну целину и баца јарку светлост на ономадашње стидне злочине сокачке. •X* * 'Гуђинска рука. Из мрака туђинштине опрезно, полако и! тајанствено помаља се једна зли -ј ковачка рука. Та опака рука за-ј кувала је и припремила онома -ј дашњу срамоту српску, где је! брат на брата дигао убилачкуј руку! | То је несумњив, непобитан\ факат, који не виде само они, који неће да виде и који хоће намерно да зажмуре. Крвничкасрпска рука Али да би могла досадити Српству, та зликовачка туђинска рука морала се братски руковати са крвничком српском руком. Јер сама, видна и одголићеиа туђинска рука никад није могла нанети Српству самртне ударце. Није могла, јер су Срби родољуби, јунаци, л.уди племенита срца и велике поетске душе. Кад виде туђина -душмана, где !

диже руку на Отаџбину њину, Срби се онда удруже, сложе, стане брат до брата, и онда су непобедни. То казује цела прошлост, то сведочи цела повесница наша; то најбоље знају сви туђински душмани наши. За то они никад у почетку и не излазе отворено. Они се прво увек послуже крвничком српском руком, да нас забуне, помету, разједине и заваде, и тек кад нас изнуре и изломе нашим рођеним српским рукама, нашим опаким унутрашњим завадама и борбама — тек онда они се појављују отворено и наносе нам последњи смртоносни ударац. Тако је бивало до сад. Тако душмани покушавају и сада. На Балкану ври! Ако икад — Срби треба сад да се покољу међу собом ! Тако су решили душмани-туђини на страни. И то своје решење они су већ почели примењивати ономад у оним братоубилачким злочинима сокачким.

И ово је један непобитан факат и једна чињенпца, коју не виде само они, који неће да је виде. Збрка појмова. Да би дошло до збрке и нереда на сокаку, прво је требало направити збрку појмова у глави. Ширењем лажних теорија, лажних учења и идеја требало је направити збрку у умовима, да се више не зна ни шта је истина, ни шта је родољубље, ни шта је служба Отаџбини, ни шта је образ, поштење, карактер, узор, идеал!.... Све је то требало тако збркати и помешати, тако нагрдити и оцрнити, да се у земљи више не зна ни ко је поштен ни ко није, ни ко ради добро ни ко чини зло, ни ко иде правим путем ни ко срља и вуче Отаџ бину у пропаст. — Ту је све нападнуто, све оптужено, све окривљено за најтеже преступе, све омаловажено, свучено у блато, згажено, презрено и попљувано. Ту нико не треба да остане на висини, чист светао и поштован, у кога би народ с вером и поуздањем управљао погледе своје. Треба уништити сваки ауторитет и сваки углед, и онда је лако. — Земља, у којој је такво стање створено, зрела је за сваку несрећу. То су душманитуђини и Србији спремили и у томе знатно и успели. Пометња