Narodna milicija

Ako Je potrebno izvršiće se vezivanje sprovodjenika. Vezivanje se vrši odredjenim sredstvima za vezivanje. Ako pripadnik NM пета, Код зеђе takvih, može upotrebiti uzicu, kajiš i drugo pogodno sredstvo. U koliko se sprovodjenik vezuje kajišem ili uzicom, ruke se stavljaju i vezuju pozadi, kako bi se izbegla mogućnost da se kajiš ili uzica odreši zubima ili koristi kakav predmet za sečenje. Ako je lice koje se vezuje poznato kao zločinac ili je pak sklono bekstvu tada će mu se pored ruku vezati i noge i to više listova ispod kolena, iako bi moglo ići običnim korakom. Kod sprovodjenja više opasnih liea, mogu se vezati jedno za drugo.

Vezivanje se vrši brzo i sigurno. Svaki pripadnik NM mora uvek imati kod sebe propisana sredstva za vezivanje u potpunom redu i čuvati tako da ih može u svakom slučaju upotrebiti.

Vezivanje se vrši brzo i sigurno. Svaki pripadnik NM, mora osudjenog na smrt, kao i drugih osudjenika ako postoji opasnost da će pobeći ili napasti na pripadnika NM vezati.

Posle izvršenog vezivanja i neposredno pred pokret patrole, obavezno se ponovo vrši pretres nad sprovodjenikom. I ovaj pretres vrši se najbrižljivije da bi se patrola uverila da kod sprovodjenika nema oružja i drugih stvari koje su zabranjene da se nose, a koje bi mogle poslužiti za napad, otpor, bekstvo ili samoubistvo. Stvari koje sprovodjenik ne sme imati kod sebe vodja patrole nosi sa uputnim aktom a ostale stvari može nositi i sprovodjenik.

3. Pripadnici NM za vreme službe sprovodjenja lica, moraju biti budni i predostrožni i svu pažnju obraćati na sprovodjenika.

Za vreme vršenja ove službe pripadnici NM ne pozdravljaju.

Kad se sprovodjenje lica vrši železnicom ili ladjom pripadnici NM sa sprovodjenikom smeštaju se po mogućstvu u zasebno odelenje. Za vreme sprovodjenja lica železnicom, i'i ladjom, prozori i vrata odelenja moraju biti stalno zatvoreni. Pripadnici NM rasporedjuju se kod vrata i prozora. Ako, izuzetno, samo jedan pripadnik NM vrši sprovodjenje, onda ovaj sedi izmedju vratz i Sprovodjenika. Ukreavanje i iskrcavanje patrole sa sprovodjenikom vrši se pre, odnosno posle, ulaska i izlaska ostalih putnika. U voz ili brod ulazi prvo jedan deo patrole, zatim sprovodjenik i naposletku ostatak patrole. Ovako se postupa i kod iskrecavanja.

Kod sprovodjenja lica na kolima, pripadnici NM sede pozadi na sedištu okrenuti licem u pravcu kretanja, a sprovodjenik sedi ispred pripadnika NM okrenut licem prema pripadnicima NM, a ledjima u pravcu kretanja.

Za vreme sprovodjenja lica na kamionu, sprovodjenik sedi 54 ispruženim nogama na patosu kamiona, okrenut ledjima prema kabini šofera, a licem prema pripadnicima NM. Pripadnici NM sede ili stoje u zadnjem delu kamiona okrenuti prema sprovodjeniku.

Pri sprovodjenju peške pripadnici NM idu iza sprovodjenika na otstojanju, jedan korak tako, da ga mogu brzo i sigurno uhvatiti u slučaju da ovaj pokuša pobeći. Ako ima više pripadnika NM, oni se rasporede sa obe strane i pozadi sprovodjenika. Vodja patrole se nalazi po pravilu, pozadi. Kod sprovodjenja više lica, ovi se rasporedjuju tako, da najopasnije lice bude neposredno ispred vodje patrole, a manje opasna lica da budu na čelu sprovodjenika.

Kroz veća mesta (varoši, varošice itd.) pripadnici NM sa sprovodjenikom kreću se sporednim ulicama gde nema skupova ljudi. Po mogućstvu kroz varoš sprovoditi lice u zaivorenim prevoznimn sredstvima. ?

Zabranjeno je da pripadnici NM bez polrebe razgovaraju sa sprovodjenikom ili da ovaj razgovara sa drugim licima.

Sprovodjenje lica vrši se peške po pravilu samo danju. Ako se sprovodjenje vrši noću, patrola mora biti sastavljena od većeg broja pripadnika NM, a naročito onda ako patrola sa sprovodjenikom Drolazi kroz nesigurne krajeve. ; у

Ako se sprovodjenik na putu odupire i neće da ide, vodja patrole ponovo ga poziva da podje sa patrolom i ako je neće da Dposluša, naredjuje da se veže (ako ranije već nije bio vezan) i zatim bilo kojim sredstvima sprovodi ga u naznačeno mesto. Pri dolasku u naznačeno mesto sastavlja se po ovome zapisnik čiji se prepis priključuje upuinom aktu, a zapisnik se po povratku u jedinicu predaje pretpostavljenom starešini.

Sprovodjenje lica treba tako podesiti da se na putu ne mora prenoćiti. Ako se ipak mora usput prenoćiti, sprovodna patrola kreće blagovremeno, tako da još po danu stigne u mesto gde se nalazi koja jedinica NM, gde će prenoćiti. Po pravilu pripadnici NM sa sprovodjenikom konače u zgradi gde je smeštena jedinica NM. Samo izuzetno može se prenoćiti i u drugim podesnim zgradama, koje odredi organ mesne narodne vlasti.

Ako je ljudstvo patrole umorno, vodja patrole traži, od jedinice NM ili organa mesne narodne vlasti, pomoć za čuvanje sprovodjenika. Za vreme čuvanja sprovodjenika mora biti prisutan još i DO jedan od pripadnika NM iz sprovodne patrole. Pri čuvanju sprovodjenika u sobi — prostoriji, stražar stoji okrenut licem prema sprovodjeniku, a ledjima prema vratima. Soba — prostorija mora biti stalno osvetljena. Ako je zgrada, gde se konači, na više spratova bira se prenoćište na višem spratu. Ljudstvo sprovodne patrole ne sme da se svlači za vreme noćivanja, a oružje mora držati stalno pored sebe.

Po prispeću u naznačeno mesto, vodja patrole predaje sprovodjenika državnom organu kome je upućen. Posle predaje i prijema potvrde o ovome pošto je državni organ overio na patrolnom listu čas i datum polaska patrole, ljudstvo se najkraćim putem гаса, u svoju jedinicu.

4. Ako sprovodjenik usput pobegne, vodja patrole najhitnije izveštava najbližu jedinicu NM i otsek (odelenje) unutrašnjih Dposlova ako je u istom mestu. U izveštaju se naznačuje kada je i gde sprovodjenik pobegao, lični opis i ostali podaci ovoga (odakle je rodom, zbog čega odgovara itd.) o bekstvu sprovodjenika obavezno se obaveštava i državni organ kome je lice bilo upućeno.

Po dolasku u mesto naznačenja, vodja patrole podnosi izveštaj nadležnom državnom organu kome je potrebno da preda одђегјог sprovodjenika.

Državnom organu od koga je primljeno odbeglo lice, kao i pretpostavljenom starešini, podnosi se iscrpan izveštaj o bekstvu sprovodjenika, kao i o preduzetim merama za njegovo hvatanje.

Ako usput sprovodjenik izjavi da je bolestan i vodja patrole se uveri o tačnosti njegovih navoda i da ga neće moći dalje Sprovoditi, zatražiće od najbližeg organa mesne narodne vlasti lekara radi pregleda sprovodjenika. Ako se pregledom utvrdi da je Sprovodjenik nesposoban za putovanje, vodja patrole predaje obolelog najbližoj jedinici NM, odnosno, otseku unufrašnjih poslova, ako je u mestu.

Ukoliko se sprovodi samo jedno lice i ovo se usput razboli vodja pairole sa ovim predaje i uputni akt državnog organa, kako bi se sprovodjenik po njegovom ozdravljenju mogao naknadno sprovesti u mesto naznačenja. O prekidu sprovodjenja usled bolesti sprovodjenika treba izvestiti i organ kome je lice bilo upućeno.

Organ koji prima obolelog sprovodjenika izdaje vodji patrole potvrdu o prijemu sa naznačenjem mesta i vremena, predaje. Vodja patrole dostavlja ovu potvrdu organu kome je bilo upućeno obolelo lice, ali ako je sprovodio samo jedno lice, onda onome od koga je primio lice za sprovodjenje. ;

Ako sprovodjenik usput umre ili bude ubijen vodja patrole predaje uz potvrdu leš organu mesne narodne vlasti, a najkraćim putem izveštava nadležni otsek unutrašnjih poslova radi daljeg postupka. Pošto se uz potvrdu preda leš sprovodjenje ostalih sprovodjenika nastavlja se. Ako se sprovodi samo jedno lice koje usput umre, patrola se najkraćim putem vraća u svoju jedinicu.

Po dolasku u mesto naznačenja vodja patrole izveštava organa nadležnog za prijem sprovodjenika o smrti i podnosi potvrdu 0 predaji leša, a preostale sprovodjenike predaje kako je naredjeno.

Po povratku u svoju jedinicu vodja pairole podnosi izveštaj organu od koga je primio lice, izoseći sve pcdatke iz službe patrole i okolnosti pod kojima je nastupila smrt sprovodjenika. Uz ovaj izveštaj prilaže se i potvrda o predaji leša sprovodjenika.

Ovakav izveštaj podnosi se i pretpostavljenim vojnim starešinama. 5. Sprovodjenik je dužan da sluša sva naredjenja sprovodne patrole.

Sprovodjeniku je zabranjeno da pismeno i usmeno opšti sa nepozvanim licima.

Sprovodjenik može usput nosili samo najpotrebnije delove odeće, obuće, rublja, jedno ćebe za pokrivanje, sud i kašiku za jelo, sapun i peškir. Sprovodjeniku se dozvoljava da nosi sa sobom namirnice i duvan.

Sve druge stvari kao: novac, džepni nož, brijač i uopšte stvari koje bi mogle poslužiti za napad, otpor, bekstvo ili samoubistvo, oduzimaju se od sprovodjenika i predaju nadležnom organu kome je upućen.

Sprovodjenik ne može sa sobom nositi, niti usput primati pakete i druge stvari.

Zabranjuje se svakome da slika (fotografiše) sprovodjenika sa pripadnicima NM iz sprovodne patrole.