Narodna milicija

Дрини

ОПГОВОРИ

Ко треба да плаћа осветлење у милиционарским станицама, где нема електричног осветлења% Код нас је случај да ово осветлење, тј. петролвум купују и плаћају сами милиционари. — Муминовић Едхем, командир станице НМ — Добаровци.

Осветлење у станицама Народне милиције пада на терет буџета без обзира, дали је то електрично осветлење или осветлење петролеумом или којим другим средством. Према томе неправилно је да петролеум или друга средства за осветлење набављају милиционари на властити трошак.

*

Пошто среске управе Народне милиције, немају техничких средстава за копирање отисака прстију приликом извиђања кривичних дела, молим за објашњење коме треба доставити предмете са траговима, односно O ради копирањаг — Јововић Бошко, милиционар.

Предмете, на којима се налазе отисци прстију, а за које се верује да потичу од извршиоца кривичног дела, треба слати на копирање криминалистичко-техничком отсеку Министарства унутрашњих послова ФНРЈ. Приликом слања овакових предмета треба их предходно добро обезбедити, како се неби исти у путу уништили. *

Да ли ће се урачунати у обавезни војни рок време проведено у Народној милицији до 1 септембра 1945 године, тј. до почетка, пријема принадлежности, лицима, која нису била у ЈА, а по распису Министарства унутрашњих послова НР Орбије бр. У-12567/47 тодине, који гласи да се време проведено у Народној милицији рачуна од 1 септембра 1945 године; — Радојковић Живорад, милиционар Станице НМ — Бор.

Распис Министарства унутрашњих послова НР Србије правилан је, јер време до 1 IX. 1945, рачуна се у обавезни рок у ЈА за оне милиционаре који су из ЈА преведени у Народну милицију.

*

Да ли се у године службе рачуна време у ЈА; а према члану 9 Правилника о редовним принадлежностима, у случају да при-

паднику Народне милиције буде отказана служба — Поповић Радивој, 0 27 Ор Управе Народне милиције — Бели Манастир. Рачуна се време преведено у ЈА, према члану 9 Правилника (Службени лист ФНРЈ, бр. 102/47).

*

Дана 17 децембра 1947 године у »СОлужбеном листу« ФНРЈ број 107/47 објављен је Општи закон о прекршајима. У члану 8 тач. 1—6, члану. 6 тач, 1—7, члану 9 тач, 1—5 и члану 11 тач. 1—5 поменутог Закона предвиђене су казне за прекршитеље јавног реда и мира, односно предвиђена је надлежност појединих државних органа за изрицање казни за односле прекршаје.

Како у поменутом Закону није нигде поменут отсек унутрашњих послова, односно надлежност органа ресора унутрашњих послова за изрицање казни, то молим за одговор хоће ли отсеци унутрашњих послова примењивати овај Закон у вођењу поступка око иступа, пошто се у Закону спомиње само »стески и градски народни одбор«% —. Бегенишић Владо, референт за иступе при Управи НМ. — Ооколад.

Према члану 58 Основног закона о прекршајима административно- казнени поступак у првом степену по правилу води извршни одбор среског или градског народног одбора, уколико на основу закона или уредбом није одређена надлежност органа унутрашњих послова, контроле или другог државног органа.

Административно-казнени поступак по прекршајима прописа о јавном реду и миру и саобраћају на јавним местима води У

првом степену отсек унутрашњих послова при извршном одбору среског или градског народног одбора.

По прекршајима које одређује срески или градски. народни одбор административно-казнени поступак у првом степену води отсек унутрашњих послова, уколико у овим прописима за вођење поступка у првом степену није одређен извршни одбор, повереник извршног одбора или месни народни одбор.

Чланом 3 Основног закона о прекршајима одређено је који државни органи могу прописивати административне казне,

*

Да ли се припадницама Ватрогасне народне милиције признају године службе од ступања у исту или пак од 1 фебруара 1946 године када је ватрогаство постало грана Народне милиције“ Припадници Ватрогасне народне милиције —- Нови Сад,

По члану 2 Закона о Народној милицији Народна милиција се састоји из опште и посебних грана Народне милиције. Једна од посебних грана Народне милиције је и Ватрогасна народна милиција, те према томе за припаднике исте, важе исти прописи који важе за Општу народну милицију. Године службе рачунају им се од дана ступања у исту као и све време по члану 9 Правилника о редовним принадлежностима припадника Народне милиције и о додацима грађанским лицима на служби у Народној милицији (Службени лист ФНРЈ, бр. 102/47),

*

Ако милиционар добије телеграм од куће да му је мајка на самрти и од претпостављених добије 4—5 дана отсуства, да ли се то рачуна у рок коришћења годишњег одмораг — Командир станице Народне милиције — Жагубаца.

Плаћено отсуство по приватном послу може да се да највише до 7 дана, а отсуство преко 7 дана у једној календарској години, рачуна се у годишњи одмор, према томе појединачно отсуство до 7 дана не рачуна се у плаћени одмор (члан 6 Правилника о плаћеном годишњем одмору, припадника Народне милиције — Службени лист ФНРЈ, бр. 26/48).

ж

Да ли командир станице Народне милиције може ваписнички саслушавати лица која почине ма какво дјело, било оно иступне или кривичне природе“ — Бегенишић Владо, референт за иступе при Управи НМ — Соколац

Припадник Народне милиције може записнички саслушавати лица која учине ма какво дело, било прекршај, било кривично, али не може донети коначну одлуку.

Према члану 61 Основног закона о прекршајима, државни орган надлежан за вођење административно-казненог поступка може поверити вршење одређеном службенику појединих процесних радњи до доношења решења о прекршају.

*

Према члану 50 Закона о Народној милицији, припадник Народне милиције коме је служба отказана, има право на, отпремнину ако је у служби провео најмање 83 године дана. Да ли се у године службе рачуна време проведено и у Југословенској армији према члану 9 Правилника о редовним принадлежностима припадника Народне милиције; — Поповић Радивој, службеник Управе НМ Бели Манастир.

Према члану 50 Закона о Народној милицији, припадник Народне милиције, коме је служба отказана, има право на отпремнину ако је у служби провео најмање три године, Исплата пада на терет буџета Министарства унутрашњих послова дотичне републике. 29