Narodna milicija

ФИСКУЛТУРНИ ПРЕГЛЕД

У марту и априлу рад наших фискултурних друштава и актива био је плодан нарочито што се тиче фудбалских, боксерских и донекле бициклистичких секција.

У фудбалу су наша друштва углавном наступала у зонским првенствима у својим републикама и то са променљивим успесима. Након одличног старта “ јесенском делу првенства, када је био на првом месту, београдски »Милиционар« је у даљњим такмичењима знатно попустио, тако да се је пласирао тек на шестом месту у својој зони. Главна кривица за овако слаб успех »Милиционара« је стално мењање тима као и несталност у форми код појединих играча који нередовито похађају тренинге. Према томе београдски »Милиционар« није успео да се квалификује за даљња такмичења за првенство НР Србије у фудбалу. |

Међутим сада је београдски »Милиционар« појачан са неколико прилично добрих играча што се је одмах осетило у сусретима са другим друштвима. Овако појачан тим је наступио на пријатељској утакмици

у Панчеву противу члана друге савезне ли-.

те »Динама« и са њиме одиграо утакмицу са резултатом 1:1. Исти тим је играо пријатељску утакмицу у Новом Саду против ФД »Јединства« и решио у своју корист са резултатом 4:38.

Боље успехе је постигао сарајевски »Милиционар« који је заувео у својој зони друго место, али ипак се није успео квалификовати за даљња такмичења за првелство НР Босне и Херцеговине, из разлога што из зоне у којој је играо »Милиционар« улази у такмичење првотласирано друштво. Сарајевски »Милиционар« без сумње спада у једно од најбољих друштава у НР Босни и Херцеговини, што потврђују њетови успеси постигнути у последње време.

Фудбалски тим загребачког »Милиционара« имао је у последње време четири првенствена сусрета за првенство треће зоне НР Хрватске. Од тога »Милиционар« је победио »Радника« из Сиска са 9:0, »Јединство« из Загреба са 5:2, са загребачком »Младости« је играо нерешено 2:2 док је од ФД »дагреба« изгубио са резултатом 1:0. »Милиционар« је један од највећих фаворита да освоји фудбалско првенство своје звоне и да се квалификује за даљња такмичења за првенство НР Хрватске. :

Свакако највећи успех у фудбалу од свих наших друштава је постигао ФД »Милиционар« из Скопља, који је освојио првенство своје зоне и пласирао се за даљње такмичење у првенству НР Македоније. У републиканском првенству »Милиционар« након трећег одиграног кола сигурно води првом месту и он је најозбилнији кандидат да коначно освоји прво место.

Боксерска секција београдског »Милиционара« је имала два пропагандна меча, и то у Аранђеловцу и Крагујевцу, који су

уједно добро послужили као тренинг нашим боксерима, за предстојеће наступе, Вредно је истаћи да је пет чланова, 60ксерске секције београдског »Милиционара« положило инструкторско-тренерски куре. Боксерска секција загребачког »Милиционара« је напредовала доласком у друштво искусног Барковића. Бициклистичка, секција. београдског »Милиционара« је у току месеца марта наступила на екипном првенству Београда и на

бициклистичком кросу где се је на оба. ова“

такмичења пласирала на другом месту. Ово је свекако леп успех када се узме у обзир јака конкуренција осталих београдских друштава. +

FD »MILICIONAR« (Zagreb) FD »NAPRIJED« (Sisak) 3:1

11 aprila odigrana je u Sisku prvenstvena utakmica za prvenstvo III zone NR Hrvatske izmedju FD »Milicionara« iz Zagreba i FD »Naprijed« iz Siska. Utakmica je imala da odluči o prvaku ove zone. »Naprijed« je imao 2 boda više od »Milicionara« ali lošiju gol diferenciju. Njemu Je prema tome bio dovoljan i nerešen rezultat pa da bude prvak ove zone. »Milicionar«, kome je trebala pobeda, shvatio je ovu utakmicu ozbiljno i nakon vrlo lepe i tehnički doterane igre pobedio svoga protivnika, na njegovom vlastitom terenu, sa rezultatom 3:1. Ovom pobedom FD »Milicionar« iz Zagreba je postao prvak III zone NR Hrvatske i stekao pravo da se u dalnjim takmičenjima bori sa najboljim društvima iz Hrvatske za prvenstvo NR Hrvatske.

Ovoj utakmici je prisustvovalo oko 3000 gledalaca, što je za Sisak rekordan broj.

*

FD »MILICIONAR« (Skoplje) — FD »CRVENA ZVEZDA« (Titov Veles) 7 : Ž

11 aprila odigrana je u Titovom Velesu prvenstvena fudbalska utakmica za prvenstvo republikanske lige NR Makedonije izmedju FD »Milicionara« iz Skoplja i FD »Crvene zvezde« iz Titovog Velesa. Pobedio je zasluženo FD »Milicionar« sa visokim rezultatom 7 :2. Ovom pobedom »М:licionar« se Učvrstio na prvom mestu fudbalske lige NR Makedonije. Utakmici je prisustvovalo 2000 gledalaca.

*

FD »MILICIONAR.« (Beograd) FD »JEDINSTVO« (Zemun) 14:2

T aprila održan je u sali Doma kulture u Zemunu boks meč za ekipno prvenstvo Beograda izmedju FD »Milicionara« iz Beograda i FD »Jedinstva« iz Zemuna. Posle lepih borbi, ekipa »Milicionara« od-

FD »Milicionar« — Sarajevo

nela je zasluženu pobedu sa visokim rezultatom 14 :2. Borbe su završene ovako:

Muva: Bilbilović — Miličević 1 :1, bantam: Petković — Stanković 2 :0, perolaka: Stamenković — Hunjaš 2:0, laka: Matić —- Arsenović 1 :1, velter: Žikić — Trajković 2:00, srednja: Džepina — Subotnik 2 :0. U poluteškoj i teškoj kategoriji članovi »Milicionara« Lazarević i Novaković dobili su bodove bez borbe jer »Jedinstvo« nije imalo boksere tih kategorija.

Prvoimenovani bokseri su članovi FD »Milicionara«. Organizacija meča je bila vrlo dobra.

*

FD »MILICIONAR« (Beograd) FD »METALAO-« (Skoplje) 9:3

U subotu 10 aprila. gostovala je u Skoplju bokserska ekipa FD »Milicionara« iz Beograda i pobedila ekipu domaćeg: »Metalca« sa 9:3. Bokseri FD »Milicionara« su pokazali bolji boks, veću rutinu i bolju tehniku, dok su se domaći odlikovali borbenošću. Na kraju su bokseri »Milicionara« Džepina i Lazarević izveli uspešnu egzibiciju. Organizacija priredbe je bila vrlo dobra. Prisustvovalo je 1000 gledalaca.

KRATKE FISKULTURNE VESTI

16, 17 i 18 aprila održano je u Novom Sadu pojedinačno prvenstvo Srbije u boksu. оа чтапе Ер »Мшаопага« па омот prvenstvu učestvovali su sledeći bokseri: bantam: Pavlović, perolaka: Stamenković, laka: Matić, velter: Žikić, srednja: Džepina, poluteška: Lazarević, teška: Mićovič i Novaković. Nakon teških borbi trojici boksera članova »Milicionara« uspelo je da u svojim kategorijama osvoje prvenstvo NER Srbije. Prvenstvo su osvojili Stamenković u perolakoj kategoriji, Džepina u srednjoj, a Lazarević u poluteškoj kategoriji.

U nastavku turnira odbojke beogradskih društva FD »Milicionar« je izgubio protiv »Стаде ја« за 2:1 (15:2, 6:15, 15:7) u vrlo uzbudljivoj igri. Oba tima pružila su požrtvovanu igru. .

х

4 aprila je FD »Milicionar« iz Beograda odigrao prijateljsku fudbalsku utakmicu u Starom Bečeju protiv FD »Jovan Crveni« Utakmica se nakon lepe igre završila sa rezultatom: 3:3. Golove za »Milicionara« su dali Ivanović Godić i Poljak.

х

15 aprila je FD »Milicionar« iz Beograda odigrao prijateljsku utakmicu u Zemunu protiv FD wJedinstva« Који je »Jedinstvo« rešilo u svoju korist sa rezultatom 3:2 (0:2).

U nedelju 18 aprila FD »Milicionar« iz Beograda je gostovao u Debeljači i pobedio domaći FD »Spartak« sa rezultatom 1.0.

Lazarević (desno) u ringu