Narodna milicija

Preko hiljadu radnika u našoj zemlji таф! га Пгиби petoletku

Ргитегота Јохаса Borskog rudnika, Ljubiše Jovanovića, koji je prvi i već odavno izvršio svoj petogodišnji zadatak i koji sada radi za treću godinu Druge petoletke, pošlo je na stotine ftrudbenika пазе zemlje u skoro svim granama maše privrede. To su prvobordi izgradnje socijalizma, nosioci ftakmičarskog elana, stvaralačke inicijative, novih savršenijih metoda rada, koje u znatnoj meri podižu produktivnost i ubrzavaju izgradnju socijalizma.

U tekstilnoj industriji, na čelu boгаса koji su ostvarili svoj petogodišnji zadatak, prve su se izdigle Sonja Erbežnik, Marija Šćulac i Ivka Dugorepac. Pre mekoliko meseci one su bile jedine koje su mogle javiti drugu Titu, da su izvršile svoj petogodišnji zadatak. Sada ne postoji tekstilne fabrike u kojoj nema nekoliko radnica ili radnika, a u nekima kao što je »Pobeda« i druge, i po deset i više koji rade za Drugu petoletku. 4

Pre nekoliko nedelja u Ljubljani je održana konferemcija trudbenika Slovenije koji su izvršili svoj peto-

4nte Mrkonjić

godišnji zadatak. Konferenciji je prisustvovalo 140 prvoboraca. Petnaest trbovljanskih rudara predvodio je borac za visoku produktivnost rada Amton Zagorišek. Skoro svaki od prisutnih na konferenciji se obavezao ma još jedan petogodišnji zadatak do kraja Prve petoletke.

Sonja Krbežnik

Do kraja 1949 godine stotinu pedeset građevinskih radnika javilo je

·da su izvršili svoju petoletku. Svaki.

od njih u potpunosti je prihvatio nov metod zidanja. Mnogi su uspeli da u jednoj smeni sa samo dva pomoćnika ugrade preko 100 m* zida i na taj način prebacili normu za 1000%/. Poslednji mesec dana preko 100 novih građevinskih radnika obavestilo je da su izvršili svoju Petoletku.

Neocenjiva je zasluga Antuna Mrkonjića, livca Osječke livnice, koji je prvi u mektalurgiji izvršio svoj petogodišnji zadatak. On je pokazao kako se i u ovoj grani privrede mogu visoko pobacivati norme. Njegovim primerom pošli su mnogi drugi iz ove grane privrede.

U poljoprivredi Franjo Sajbert poorao je još u.leto prošle godine poslednju brazdu iz svog petogodišnjeg zadatka. Samo nekoliko nedelja docnije, traktorista Sajbert nije bio usamljen. Nekoliko drugih traktorista javljalo je drugu Titu da su počeli orati za Drugu petoletku.

I tako u svim granama privrede. Skoro svakog dama па počasnim stupcima novina ređaju se nova imena trudbenika, koji sa ponosom saopštavaju da su zakoračili u Drugu petoletku.

Nekada bezimeni, izrabljivani i poniženi radnici, u novoj socijalističkoj domovini slave pobede kojma se divi čitava naša zemlja. Stotine ovih prvoboraca odlikovano je ordenima rada. Sonja· Erbežnik dobitnik je na- ' grade Savezne vlade. Mnogima je najveći sin naših naroda drug Tito, kao priznanje za njihove zasluge, роslao zahvalna pisma i darove. Oni su postali radničkoj klasi naše zemlje uzor kako treba raditi i graditi socijalizam.

Metodi rada koje su oni uveli u proizvodnji sve više postaju svojina svih trudbenika naše zemlje. Savršena organizacija'· svog radnog mesta, tačnost dolaska na posao, ргmerna radna disc:plina, majstorsko ovladavanje strukom, stvaralačka заmoinicijativa i bezgranična ljubav prema. domovini i želja da čim pre izgradimo sodujalizam, izdigla je ove trudbenike u red boraca koji stoje u prvoj liniji bitke za socijalizam.

Ljubiša Jovanović