Narodna milicija

Franjo Sajbert

4nton Zagorišek

Veliko priznanje

Najbolji radni kolektivi dobili

prelazne zastave Savezne vlade

Već dve godine, na kraju svakog polugodišta, Vlada FNRJ, Centralni odbor Saveza sindikata Jugoslavije i resorni ministni dodeljuju prelazne zastave radnim kolektivima koji su u polugodištu najviše uložili napora u borbi za lizvršenje i premašemje planskih zadataka, za dobar kvalitet i asortiman i za primernu radnu disciplinu. Ovoga puta 200 radnih kolektiva dobilo je prelaznu zastavu lili je pohvaljeno, kao najbolji kolektivi u drugom polugodištu treće, odlučujuće planske godine.

Prelaznu zastavu Savezne vlade dobilo je 36 kolektiva, 20 kolektiva dobilo je prelaznu zastavu Centralnog odbora SSJ i resornog ministra, a ostali kolektivi su novčano nagrađeni ili pohvaljeni.

Železnička radionica Sarajevo, kao najbolji radni kolektiv ove vrste u zemlji, dobila je zastavu Savezne vlade. Zastavu Savezne vlade dobila je i Železnička stanica Beograd kao najbolja u zemlji, zatim, Železničko građevinsko preduzeće Sarajevo, Ložionica „Zemun, „Brodograditeljsko preduzeće Novi Sad.

Rudnik uglja Senovo i rudnik i toplionica obojenih metala Zajača proglašeni su najboljim rudarskim kolektivima wu zemlji, dobivši prelaznu zastavu Savezne vlade.

Od preduzeća teške industrije prelaznu zastavu Savezne vlade dobila je · železara Štore, Osječka livnica, Fabrika šamota »Partizani«, »Novkabel« u Novom Sadu i »Jastrebac« u Nišu.

Među preduzećima lake industrije zastavu Savezne vlade dobila je Hemiska tvornica »Elektrobosna« u Jajcu, Tvornica cementa »Partizan«

u Kaštel Šućurcu, Fabrika stakla u.

Hrastniku, Fabrika hartije u Količevu, Tvornica medicinskih proizvoda »Pliva« u Zagrebu, Tvornica duvana u Skoplju, Preduzeće za izradu duvana u Kumanovu, Fabrika šećera u Ćupriji, Mariborska tekstilna tvornica, Fabrika kožnih galamterija

»29 Novembar« Beograd, Štamparsko preduzeće »Ljudska pravica« u Ljubljani i Solana Kreka. |

Kao najbolje šumsko gazdinstvo prelaznu zastavu Savezne vlade dobilo je ŠSumsko preduzeće u Sremskoj Mitrovici, i Šumsko preduzeće »Kapela« u Gospiću. Gradilište »Litostroja« „Građevinskog „preduzeća »Gradis« NR Slovenije i Građevinsko preduzeće »Vijadukt« u Zagrebu izbila su u red majboljih građevimskih preduzeća u zemlji. Oni su nosioci zastave Savezne vlade.

» Permoelektrana« Novi Sad, Hidrocentrala Bogatići, »Elektroprenos« Maribor, »Termomontaža« Beograd, dobitnici su zastave Savezne vlade.

Među državnim poljoprivrednim dobrima najbolje je Pokrajinsko polioprivredno imanje »Podunavlje« u Čelarevu, a kao najbolja poljoprivredna mašinska stanica proglašena je Mašinska stanica u Leskovcu.

Pošta u Celju i Telefonsko-telegrafski centar Beograd dobili su zastavu Savezne vlade kao najbol:i poštanski kolektivi.

Kolektiv parobroda »Dubrovnik« najbolji je brodski kolektiv u našoj zemlji.

Takođe, prelaznu zastavu 5аvezne vlade dobili su kolektivi: Ministarstva narodne odbrane »Crvena zastava« Kragujevac, »Slavonski partizan« Slavonski Brod, Brodogradilište »Uljanik« Pula i Građevinsko preduzeće »Primorje« na Rijeci.

Sadan'e dodeljivanje prelaznih zastava Savezne vlade, Centralnog odbora SSJ i resornih ministara za nagrađene kolektive značajnije je od ranijih, jer je treća godina plana, a naročito drugo polugodište, bila jedna od najtežih, zapravo rešavajućih godina za ostvarenje Petoletke.

U borbi protiv informbiroovske sabotaže ovi radni kolektivi. pokazali su najviše svesti i ljubavi prema svojoj zemlji. ,

Uspesi ovih kolektiva u najvećoj su meri dopr:neli da je naša zemlja

tako uspešno savladala ekonomske:

teškoće koje su nastale informbiroovskom sabotažom i pritiskom sva-

kojake vrste. Ovi kolektivi su pokazali kako treba da se bori za socijalizam. Oni su postali uzor ostalim radnim kolektivima kako treba raditi i savlađivati teškoće. :

Hidrocentrala u Mesićima -– nov objekt Petoletke

Ovih dana trudbenici Bosne i Hercegovine proslaviće ,oš jednu veliku radnu pobedu — puštanje u pogon hidrocentrale u Mesićima, koja pretstavlja ogroman doprinos bržem privrednom i kulturnom razvitku Istočne Bosne. Ova centrala je četiri puta jača od hidrocentrale u Vlasenici i proizvodiće godišnje oko 20 miliona kilovat-časova električne energije.

Gradnja ove hidrocentrale počela je krajem 1946 godine, probijanjem tunela kroz kanjone Prače. Ne računajući pomoćne radove u toku izgradnje tunela, izvađeno je oko 20.000 kubičnih metara kamena. Najveću teškoću pretstavljalo je betoniranje tlačne cevi, koja zbog velikog nagiba nije dozvoljavala upotrebu ma Какуе mehanizacije. Međutim, radnici i posebne frontovske brigade danonoćnim radom savladali su i ovu teškoću.

· Буе табпе za hidrocentralu izrađene su u našim fabrikama »Rade Končar«, »Litostroj« »Pranc Leskošek«, »Novkabel« i u Glavnoj radionici elektroprivrede na stupama. Hidrocentrala u Mesićima, preko hidrocentrala u Bogatićima i Vlasenuci iće vezana dalekovodima u dva zatvorena kruga i obezbediće sredn,obosanskom industrijskom bazenu i gradu „Sarajevu novu električnu snagu.

Gradnja brane na novoj hidrocentrali u Mesićčima

23