Narodna milicija

Рад припадника НМ — људи. из народа, у општој борби за изградњу социјализма, а напосе-у борби за гување социјалиститке имовине, реда и поретка и других тековина Народне револуције, повезан је бројним нитима са радним масама социјалистигке Југославије. Један облик ове везе претставља сарадња и помоћ коју припадници НМ пружају нашем селу.

Савесни у обављању поверене им дужности — гувања тековина Народне револуције, припадници Народне милиције ста. пајући своје интересе са ингересима народа, гинећи то конкретним примерима, који се одражавају у посетама и помоћи сељагњим радним задругама, доприносе бржем социјалистигком преображају нашег села.

Остварајући своје обавезе узете у част Првог маја међународног радничког празника — припадници Народне милиције града Сплита посјетили су недавно сељачку радну задругу »Нови живот« у селу Подстрани код Омиша, |

Три камиона, напуњени припадницима НМ пошли су дугим сплитским улицама, из којих се чула пјесма »Друже Тито ми ти се кунемо...«

Стотине фронтоваца под црвеним Сарјацима журећи на радове, поздрављали су припаднике HM .

Камнони су стигли. Задругари су оправљали цесту. Без много ријечи, припадници НМ одмах су засукали рукаве и приступили заједничком раду. Упослени су и камиони у којима, су дошли. Једни су у каменолому који је удаљен свега пар километара од села товарили камен и превозили га до градилишта, гдје су већ високо избили из земље зидови задружног дома.

На, градилиште је превежено толико камена да радним сељацима неће скоро требати да га превозе. својим запрегама. Друга група милиционара

припремала, је тупцаник, док је трећа, група поставила туцаник на 800 метара цесте, а остали су на обали из мора извлачили- потонули рибарски брод задругара: Ови радови су трајали до поднева и на њих је утрошено преко 200 радних сати.

После рада окупљени задругари топло су се захвалили на примљеном канцелариском намјештају, већој количини канцелариског материјала, библиотеци од 129 белетристичких и научних књига и државној застави.

- Осим тога припадници НМ обећали су

задругарима да ће им кроз најкраће

вријеме послати и радиопарат. Помоћник начелника Управе На-

родне милиције града. Сплита, поруч-

ник Тонко Богуновић, том приликом ·

одржао је предавање о развитку задругарства у нашој земљи, а начелник НМ Почуча и водник Мишурац говорили су о разлици угњетавачког полициског апарата бивше Југославије, који је био' батина у рукама властодржаца против народа, и Наредне милиције која је најтјешње повезана с народом и циљ јој је служити народу.

Припадници НМ вредно су помагали задругарима у Подстранц

Титу и Партији,

Скандирањем в пјесмом и колом које је изражавало одлучност радесних слободних људи да граде себи љешши живот завршена, је посјета, кога је још тјешње повезала задругаре и припаднике Народне милиције.

*

На заједничком састанку, а у сврху помоћи сељачким радним задругама, питомци Школе НИМ МУП-а НР Црне Горе, ријешили су да посјете сељачку радну задругу »М' лован Ђилас«, У селу Грлићу. Пош: је ово новоформирана задруга, од четири мање задруге, слушаоци су одлучили да је помогну.

Ујутро, око 9 часова, на дан 2 маја, кренула је група слушалаца и руководилаца ове Школе, носећи спремљене дарове намјењене сељачкој радној задрузи. Развијао се одјек борбених пјесама и једногласно скандирање »ито — Партија«, радост другова је преовладала све: Долазак слушалаца ИМ поздравили су окупљени задругари и одмах је почело међусобно упознавање.

У име Министра унутрашњих послова НР Црие Горе, задругаре је поздравио начелник Управе Народне милиције НР Црне Горе, потпуковник Неђо Богићевић, који је, између оста; лог, рекао: »Повдрављам вас задругаре чија задруга носи име највећег сина Црногорског Hapo/la H желим вам да она буде једна од најбољих сељачких радних задруга у нашој Републици,« Он се осврнуо на значај социјалистичког преображаја нашег села, и помоћи коју читав народ, Армија и Милиција треба да пруже селу. После предатих дарова, у име слушалаца НМ МУП-а Црне Горе поздравио је задругаре управник Школе, капетан Јевто Јаридић и нагласно да ће и даље настојати да посјећују и ову и остале радне задруге, и онти спремни да им помогну у оквиру њихових могућности. Цретставници СРВ и мјесних органа народне власти, захвалили су се друговима питомцима на посјети и даровима. Ш!евдесетогодишњи Станко Ивановић, задругар, носилац Споменице, захваљујући се питомцима, рекао је: »Другови, ми задругари смо спремни да се даноноћно залажемо за унапређење наше задруге. днам и то, да смо ми трн у оку свим оним који нам не желе добро, свим који би хтјели да им служимо као кусур. Тај рачун је важио само за вријеме издајвичких режима, али више не, јер на челу наше државе имамо Тита, Ђида и остале истинске синове нашег народа, «