Narodna milicija

На крају су прочитане поздравне депеше друговима: Титу, Ђиласу и Блажу Јовановићу, претседнику владе НР Крне Горе, а затим је настало весеље.

После заједничког весеља, елушаоци ИМ МУП-а НР Црне Горе кренули су у своју јединицу, испраћени од чланова CPS, који су изражавали за-

довољетво и захвалност на њиховој.

посјети. * Припадници и руководиоци Управе ИМ Среза дурмитореског извршили су обавезу која је поникла као предлог у првомајском такмичењу. Та обавеза била је да оду у посјету једној од околних сељачких радних задруга. Кад су прикупили новац и купили ствари намењене као поклон они су организовано дошли у сељачку радну задругу »20 Октобар« у селу Прелашу.

Заједно са задругарима повело се багко коло

Предајући задругарима један радиоапарат, 1 сејачицу за кукуруз, 1 дрљачу, 1 сјечкалицу за сламу као и 2 пожарне пумпе, заставник Отојковић, поздравио је вадругаре. Припадницима НМ се захвалио испред Среског ксмитета КП Црне Горе Тодор Велчев-а у име задругара претеједннк задруге. Послије весеља које је дуже трајало, растали су се припадници ИМ са задругарима.

Али они нису на том остали, касније услиједила посјета, и другој сељач-

"кој радној задрузи »Нов живот« у

селу Поганову. Приликом посјете овој задрузи су поклонили: 1 плуг, дрљачу, сјечкалицу за сијено, круњачу, апарат за запрашивање и друго.

Заставник Марковић је поздравио све окупљене задругаре и пожелио им успјех у даљем развоју њихове задруге. Навече је приређена забава гдје су се лијепо заједнички забавља ли задругари са припадницима HM.

*

У помоћи у развоју задругаретва, припадници Управе Народне милиције Суботипе преузели су обавезу. ла и

III (III

они према својим могућностима дају свој допринос у јачању сељачких радних задруга, и да на тај начин допринесу социјалистичком преображају нашег села. На иницијативу партиске организације, приступило се прикупљању добровољних прилога, гдје се је показао широки одзив и одушвљење са којим је прихваћена ова иницијатива од стране припадника НМ и службеника ресора унутрашњих по слова.

да прикупљени новац купљена, је једна моторна круњача са дневним капацитетом од три вагона кукуруза, а која поред кукуруза може да круни сунцокрет и кудељу, затим једна муљача, једна преса за грожђе од 450 летара, плуг за огртање винограда, три специјалне направе за прскање воћа и 54 комада разних књига. То је био поклон намјењен сељачкој радној задрузи »Препород« у Келебији. Ова задруга је прошле године обухватила 71 домаћинство са 419 јутара земље, а данас, она већ има, 200 домаћинстава са преко 1000 јутара оранице.

Једне недеље, колективно, кренули су припадници Народне милиције у посјету задрузи. Ордачан дочек који су приредили задругари, био је израз ихове захвалности посјетиоцима припадницима Народне милиције.

Након међусобног упознавања извршена је предаја поклона СРЗ. У пме припадника Народне милиције, задругаре је поздравио поручник Бранко Јарић и пожелио им успјеха у раду на учвршћењу и омасовљењу задруге. Послије извршене предаје поклона, задругари су се захвалили и обећали да ће се са још више елана заложити за унапређење и учвршћење своје за-

друге. »Ова посјета је поред моралне п материјалне помоћи снажна и драгоцјена подршка даљем развоју и ја чању задругарества на селу« — рекао је један задругар.

%

Камионима окићеним заставама, дошли су задругарима, села Растовца припадници ИМ Среза сплитеког. Њихово село је познато и у Народноослободилачкој борби. Ту су били штабови наших јединица. Ту су се оснивали наши народни одбори. То је понов пи биће увијек понос задругарима. Они својим посјетиоцима. могу причати 0 нашој оружаној борби и борби коју они воде данас у социјалистичком преображају свог села.

Долазак припадника НИМ био је попраћен овацијама Титу и Партији, а касније се претворио у међусбне разговоре о животу и раду, о доприносу нашој борби коју успјешно данас воде под руководством друга Тита.

Припадници HM понијели су ни ствари које су поклонили задругарима. Међу стварима, поред осталих ситнијих, било је: 1 ормар за архиву, 1 ормар за библиотеку, 1 писаћи сто, 4 столице, 1 преса за грожђе (турањ), ! сјечкалица за сијено, 1 плуг, 1 жељезна брана, 1 направа за прскање воћа, 2 комада маказа за воће итд.

Да би ова посјета била свечанија приређена је и забава гдје је било живо и весело.

У име припадника“ Народне милиције задругаре је поздравио шеф Среске управе НМ поручник Омер Ју. ран, а у име задругара захвалио се претсједник задруге. Одлазак при-

падника НМ био је испраћен од стране свих задругара.

Упраемик Школе капетан Јарижић преноје пољлоне гакрузи