Narodna milicija

Генерал-мајор МИЛОРАД СТОЈКОВИЋ

О СТАНИЧНОЈ СЛУЖБЕНОЈ КЊИЗИ

Поред службених акта из тач. 14 и књига за вођење службене преписке из тач. 50 Упутства о службеној преписци и вођењу службених књига у јединицама. Народне милиције, у свакој станици опште Народне милиције за једно или више села (у даљем тексту: станица НМ) се устројава и води Станична службена књига према, одредбама, под А—8 тач. 58 истог Упутства,

У поменутом Упутству одређен је образац књиге и тада су техничка упутетва за њено вођење и овде св неће о томе говорити.

Станична службена књига је основни и примарни докуменат службене преписке по служби јавног реда и мира, и гоњења, криминала у станици ИМ. Отуда је њена велика важност.

сви подаци који се уписују у Станичну службену Ењигу морају бити потпуно тачни и истинити, јер они у разним случајевима могу елужити за доказ извесних службених радњи Народне милиције п права и обавеза припадника Народне милиције.

Станичну службену књигу води лично командир ста“ нице НМ (у његовој отеутности заменик) и одговара мо рално и кривично за истинитост уписаних података.

У Станичној службеној књизи се документује:

= руковођење службом,

= вршење елужбе,

= контрола (надзор), и

— бројно стање људства — у станици НИМ.

Ради потпуног проверавања и правилног коришћења, података из Станичне службене књиге треба њене податке (садржину) повевати нарочито са подацима, патролних листова, прегледом патролних реона, патролног регистра, прегледа учињених кривичних дела и прекршаја, деловодника и, по потреби, осталих књига и спискова, (прегледа), који се воде по Упутетву о службеној преписпи и вођењу службених књига у јединицама, Народне милиције.

Ово повезивање података, из Отаничне службене књиге са подацима из других књига и спискова. (прегледа) врши се личним и непосредним увиђајем — преглелом и на тај начин етарешина НМ добија слику рала станице ИМ и живота њених припадника.

Због тога, је велика важност установе Станичне службене књиге о чему треба, да, буду упознати нарочито командири станице НМ.

Мод А—8 тач. 58 Упутетва о службеној преписци и вођењу службених књига у јединицама Народне милиције прописано је на који се начин у књигу уписују одговарајући полади,

Вођење Станичне службене књиге претпоставља, познавање правила за вршење службе Народне милиције, Упутства, о службеној препнеци и вођењу службених књија у јединицама Народне милиције и практичну обуку у том погледу. Но, ови се услови траже за, сваку врсту служби у Народној милицији, |

Упутством O службеној преписци пи вођењу службених књига у јединипама Народне милиције наређено је оба-

везно устројеље и вођење Станичне службене књиге у

станици опште Народне милиције за, једно или више села, (под А—8 тачка, 58). | _ Шта треба, уписивати у Станичну службену књигу 2 У СОтаничну службену књигу обавезно треба уписати све врсте служби Народне милиције и личне промене код припадника Народне милиције, које утичу на одређивање, на службене дужности појединада. ,

Прво. Према правилима за вршење службе Народне милиције 1 Део у Правилу унутрашње службе у Народној милицији одређују се и врше у станици НМ:“

патролна служба,

стражарска служба,

проводничка, служба,

иввиђајна служба,

контролна служба, и

унутрашње службе — дежуртетво, служба курира итд.

Уписивање ових служби је обавезно и врши се на пачин како је одређено у путетву о службеној преписци и вођењу службених књига, у јединицама, Народне милиције.

Друго. У Станичну службену књигу обавезно. треба, уписати и оваку личну промену код припадника Народне милиције и то ону која утиче на одређивање, на разне службене дужности. Например:

оболење, поштеда од службе, боловање, смрт,

годишњи одмор, отсуство по приватном послу,

отеутност из станице HM из других разлога, као OTкоманда, престанак државног органа итд. и премештај у станицу и из станице НМ.

Убележавање личних промена код припадника HM врши се како је одређено упутством о службеној преписци и вођењу службених књига у јединицама, Народне милиције. Треће. У Станичну службену књигу треба обавезно на крају сваког календарског месеца уписати укупан број часова проведених на службеним дужностима за сваког припадника Народне милиције односне станице ЕМ.

Четврто. С обзиром да Станична службена књига служи и за документацију бројног стања људетва станице НЕМ, како је у почетку изложено, треба обавезно у Станичну службону књигу уписати лична имена свих припадника Народне милиције, који су решењима, (наређењима) надлежних старешина распоређени на службу у станици HM.

Ово уписивање се врши према Упутству о службеној претчисци и вођењу службених књига у јединицама, Народне милиције.

Подаци уписивања, се преносе из Јединачног списка припадника Народне милиције и другх персоналних докумената који се чувају у станици HM.

Личним и непосредним увиђајем и умешним повезивањем свих података из Станичне службене књиге са, подацима из других књига и спискова (прегледа), који се воде у станици НМ, претпостављени старешина се уверава о руковођењу службом, вршењу службе и контроли (надзору) командира станице тј. о раду Народне милиције и животу њених припадника.

Покушали смо да укажемо на важност Станичне службене књиге и потребу свестраног, проучавања правила за вршење службе Народне милиције и Упутства, о службеној преписци и вођењу службених књига у јединицама Народне милиције.

Разумљиво је да се овим излагањем нису могла обу: хватити сва питања, и одговори, који су у вези са СОтаничном службеном књигом и који искрсавају у вези са службеном преписком у станици НМ.

Потстрек за објашњења, појединих питања може и треба да потиче одоздо из станице НМ.

13