Narodna milicija

На, заједничком састанку, милиционари и руководиоци НМ котара Госпић, донијели су закључак да укажу помоћ СРЗ »Марко Орешковић« из Широке Куле. Шрва помоћ коју су припадници НМ Госпић указали СР8, било је кошење задружних ливада,

Пошто су претходно епровели органивацију и извршили потребне припреме, набавили косе, као и остали потребан прибор милицонари су великим нестрпљењем очекивали дан када ће кренути према селу Широка Кула. Они су махом синови сељачких породица, навикнути тешким пољским радовима. Припадници НМ на кошњи у СРЗ

И тако, једног дана, прије зоре, група припадника НМ кренула је у село Широка Кула, камионом, из којега је снажно одјекивала пјесма по личким планинама и долинама, да помогну вадругарима и на тај начин изврше дату обавезу.

Када ву стигли на мјесто милиционаре ву дочекали чланови ОРЗ. Дочек је био срдачан, а касније се кренуло заједнички на рад.

Нешто прије 7 сати стигли су на Широко Кулско поље, прекривено са зеленим ливадама.

Рад је отпочео. Неки cy још клепали

косе, а затим су милиционари и задругари, подијељени у групе отпочели кошњу. _ Вријеме за кошњу је било добро. Кишица, која, је помало росила, омогућавала, је бољи рад, трава је влажна, и онда је коса боље сијече, тако да се може ковити много лакше.

Желећи да што више помогну задругарима, између група косача се одмах развило такмичење гдје су се нарочито истакли подофицир Петар Бурсаћ, командир станице Раде Бараћ и милиционар Васо Граовац.

Вријеме је брво одмицало а косци као да нису осјећали никакав умор,

#

(оне ФАОМЛВМО ПИ СОБА ОЛД е ya 74,6;

другара, о њиховим успјесима. и потешкоћама што их је нарочито интересовало. Старији задругар Миле Кнежевић, причао је подофициру. Мићи Радаковићу, како је 1941 године испред усташких зликоваца морао да побјегне са фамилијом у село Могорић, гдје је упознао много свљака код којих је становао, па се интересовао да ли су његови ратни познаници у УРЗ. Друг Радаковић му је рекао да су сви у СРЗ и да су задовољни. У разговору, задругар Миле Кнежевић изравио је велику срећу и задовољство које ужива у задрузи и заједничком раду. »Тко се неби томе веселио

»Марко Орешковић« Широка Кула

— рекао је задругар Кнежевић, покавујући руком на »фронт« вадругара и милиционара, који су снажно избијали откосе траве — када види заједнички рад милиционара, моји су потекли из вељачких породица, људи који чу“ вају тековине наше Народне револуције и изградњу социјализма у нашој земљи и чланове СРЗ. Није та као некад, када су обећавали брда и долине а од свега. тога није било ништа остварено. Данас ми видимо на дјелу колико се води рачуна о нама сељацима у нашој новој Народној држави«.

После кошње, задругари су приредили косцима вечеру. На заједничкој вечери, претеједник СРЗ »Марко Орешковић«, друг Лука Ковач, ивравио је захвалност испред свих задругара, припадницима Народне милиције.

Послије претеједника ОРЗ, помоћник шефа Управе НМ, заставник Владимир Вукелић, рекао је: »Другови задругари, ово јединство и љубав према ОРЗ и своме народу, јесте најбољи одговор свим клеветницима наше Џартије и народа, који говоре да ми на селу стварамо кулаке и да не изграђујемо социјализам у нашој земљи. Ми то најбоље доказујемо на-

разговарали су о животу и раду за шим стваралачким радом и остварива

санитета =

њем социјализма на селу«. На крају је заставник Вукелић обећао задругарима да ће им и убудуће помоћи, колико им служба буде дозвољавала.

Повлије разговора и заједничке пјесме, милиционари су се срдачно поздравили са, задругарима, и пошли на станицу гдје их је чекала њихова дужност,

ж

На сличан начин помогли су задругарима и припадници ИМ котара Валпово. Они су ријешили на једном масовном „састанку да помогну СРЗ »Банија« у селу Кругљачи у окопазању кукуруза. У заједници са неколико другова из Повјереништва, унутрашњих послова котара, милиционари су окопали за један дан 8 јутара задружног кукуруза.

__ Овај гест припадника НМ задругари су поздравили великим одушевљењем а њихов озбиљан израз лица потврђивао је дојам, којег су стекли о припадницима ИМ да су они не само будни чувари тековина наше Народне револуције, већ и активни учесници у изградњи социјализма у нашој новој Југославији.

* '

Поред осталих обавеза у првомајском такмичењу Управе НМ Кула бОлла је и обавеза да се посјети једна сељачка радна задруга. Као остале, тако и ова обавеза је испуњена. Другови који су били задужени прикулљањем прилога за набавку поклона задрузи обавили су свој задатак врло лако. Такмичили су се ко ће више приложити. За прикупљени новац купљено је: комплет урамљених слика Политбироа ЦК КПЈ, двије шах-гарнитуре, 230. комада разних књига и радиоапарат. Једне недеље, у заједници са друговима из Повјереништва. унутрашњих послова пошли су за село "Сивац у посјету сељачкој радној задрузи »Колкетив«. Дочек је био одушевљен. Весели и раздрагани, пошто су се међусобно поздравили и упознали, припадници ИМ и другови из Повјереништва помјешани са задругарима разгледали су економско двориште задруге. Затим је извршена предаја дарова, послије чега, је настало весеље уз пјесму и народне игре. Увече је одржана природба којој је присуствовало 500 задругара. Програм су извели припадници ИМ. У касну ноћ опростили су бо припадници HM и другови из Повјереништва са задругарима, од чије су стране били срдачно испраћени.

Тако је испуњена једна од датих обавеза, у оквиру првомајског такми-

. чења, која је по својој садржини претстављала манифестацију вјере н поуздања у сопствене снаге, као и чврсте ријешености наших народа да успјешно приведу крају започето дјело

исградње социјализма.

81