Narodna milicija

IZ ŠKOLE ZA DRESURU PASA U LJUBLJANI

Prvog januara 1948 godine počela je radom prva: škola za dresuru pasa u Narodnoj miliciji.

Dresura pasa je interesantan, ali i vrlo težak posao. Kao kod svakog rada, tako je i kod vaspitanja pasa osnovna stvar, ljubav prema radu, ljubav i interesovanje za pse. Vaspitač pasa treba biti prilikom rada savestan i treba da do pojedinosti izvršava uputstva. Prema psu mora biti iskren i pošten, ukratko pas treba da oseti ljubav vaspitača. Vaspitač se mora uvek starati o svom učeniku — psu, paziti na njegovo zdravlje, interesovati se za njegovo ležište, čistoću, prostorije itd.

·Sve te pojedinosti kod dresure раsa morali su najpre nauč:ti pripadnici Narodne milicije koji pre nisu imali posla sa dresurom pasa. Ljubav prema poslu savladati je zadatak. Posle nekoliko mesečnih ргprema počelo se Wdresurom pasa. Osnovni zadatak kod dresure pasa je, razvijati kod njega prirođemu Sposobnost čulo mirisa a zatim hrabrost, prepredenost i opšte sve OSObine sa kojima se više ili manje odlikuje svaki pas. Uvoredo sa tim počelo se učenjem osnovnih znakova: »Lezi, sedi« itd. Prema tim znacima učili su se msi kada i kako treba zalajati, kada ćutanjem kriti svoju prisutnost itd. Uskoro se počelo i praktičnim vežbama. Najpre su učili pse za jednim tragom a zatim se prešlo na unakrsne iragove.

Prva praktična radnja sa vaspitanim psima bila je krunisana uspehom. Mali Luks je uprkos zastarelom tragu pronašao kradljivca.

U 1949 godini izašli su iz škole, prvi vaspitani psi koji su sada ma terenu. Vrlo lepih uspeha imali su psi koji su ostali u školi. U 1949 води ušli su u trag i otkrili (isledili) osamn:aestoricu lica, koja su pljačkala narodnu imovinu i vršila razna protivnarodna dela.

Ргуов јапџата ove godine Škola je ·počela ponovo sa radom. Pored 28 slovenačkih milicionara u školi se nalaze takođe 4 milicionara iz ostalih narodnih republika, dok je 6 milicionara ove godine završilo školu za vođenje vaspitanih (odgojenih) pasa. U prepodnevnim časovima. slu-

šaoci se bave sa političkim vaspita- ·

njem samog sebe ' sa razvijanjera osnovnih osobina kod pasa dok u popodnevnim časovima uče pse napadanju, pretresu terena i čuvanju predmeta. Više puta moraju takođe ove godine da oprobaju stečeno zna nje. Samo za 6 meseci pomoću pasa otkrivena su 24 učinioca krivičnih dela, koji su hteli ili su pak izvršili diverzantske alcije, napadali poštene ljude, ili se pak bavili krađom.

Najbolje se ove godine pokazao bas Činč, koji je isledio već mnogo izvršioca krivičnih dela iako su tragovi bili vrlo stari. Tako je naprimer pre kratkog vremena фгагао za пеkim banditom od 4 sata ujutro do 5 sati sledećeg dana bez hrane i bez predaha. Bandit je u tom vremenu prešao 80 kilometara u pravcu Ptuja, te se odatle opet vratio u Slovenačke Gorice. Pas Činč mu je stalno bio u tragu, dok bandit nije iznemogao i odbacio (šmajser) automat. Činč.je podigao automat i doneo ga

патипипквививрииикаввнпавнплнннанивоппнонпонанипгнипасенавигиннасоннниванвововноонзвнвапноопвнаврвнвнналнозвннорановвелвосвонановиоо пугасеввавеннвннвасвозврнна

dalo ј95. убе роћафгека 2а intenzivniji rad na kulturnom polju.

Među sekcijama najbolja je folklorna koja je za kratko vrijeme pot-

· puno uvježbala šest makedonskih narodnih plesova, a зада uvježbava, nekoliko srpskih i slavonskih. Za ovu sekciju vlada maročito interesovanje što .pokazuje da oma ima sve uslove za dalje razvijanje.

Pjevački hor, koji ima oko 60 članova, pokazuje dobre uspjehe. Horske pjesme: »Na juriš«, »Našoj partiji«, »Crveni) makovi«, »Petogodišnjem planu«, koje dobro pjevajmu, pokazuju da hor može postići i bolji kvalitet ukoliko bi se otklonile izviesne greške kao: nedisciplina članova koja: se odražava neredovnim. dolaženjem na probe i druge sitnije greške. Niije dovoljno dolaziti na probu onda kada se najavi nastup· Ovakav rad i navike članova treba sprečavati i nema sumnje da će i hor biti među majboljim sekcijama ovog društva.

Dramska sekcija je tek osnovana, njeni članovi se marljivo sprem:a;u

za predstojeće nastupe. S komedijom »Pamet u glavu« i nekoliko horskih i solo recitacija, oni će uskoro moći nastupiti u sastavu ostalih sekcija kulturno-umjetničkog društva.

Тако je sastavljen većinom od mladih članova, tamburaškit orkestar ne zaostaje za drugim. sekcijama. Orkestar je već uvježbao nekoliko hrvatskih marodnih kola, splet marodnih pjesama iz Slovenije i dalmatinske narodne pjesme.

Sada se kulturno-umjetničko društvo marljivo sprema za prvu turneju po NR Hrvatskoj, na kojoj će održati po svim oblasnim centrima i većim

gradovima priredbe zai pripadnike re

sora unutrašnjih poslova. Cilj ovih priredbi jeste, da se što više populariše kulturno-prosvjetni rad okd pripadnika Narodne miillicije na terenu, a naročito kod osnovnih jedinica i kotarskih uprava NM.

Ova turneja će također umnogome doprinjeti kvalitetnom uzdizanju članova kulturno-umjetničkog društva.

Milan Vranešević

milicionaru — pratiocu, a zatim pošao još brže dalje za tragom. Ubrzo је primetio Ђапањћа, парао ga onemogućio mu svaku odbranu iako je bandit kod sebe imao još dve bombe i pištolj. Činč je za svo vreme, dok ga nije stigao pratilac držao bandita na zemlji, tako da mu ovaj nije mišta mogao; našto mu je pratilac oduzeo oružje i odveo ga.

Pas Kazandaš — prilikom praktične vježbe

Drugom prilikom Činč je bio sa svojim pratiocem u zasedi na držav- · noj granici preko koje se je htela prebaciti jedna grupa diverzanata. Posle nekoliko sati čekanja, Činč je počeo gledati na drugo mesto. Pratioci su pošli za njim ali ne badava pošto se je uskoro na tom mestu pojavila pomenuta grupa diverzanata. Činč se je takođe i u toj borbi vrlo dobro pokazao, te onemogućio bekstvo dva diverzanta. Najveći uspeh postigao je Činč kada je posle mekoliko dana spazio veću bandu koja se je probila preko državne granice i kod koje se je pronašlo 8 pištolja, 18 pušaka i 3 mitraljeza, kao i dve radioodajne stanice i drugo. Psi: As, Tero i drugi pokazali su se takođe odlični kod isleđenja — traganja.

Škola za dresuru, ima takođe nekoliko pasa, koji su postigli lepe uspehe na raznim izložbama, kako u domovini tako i u inostranstvu. Odličnom ocenom bilo je ocenjemo više pasa: Asan, koji je prvak Hrvatske, nemački ovčar Beg, Selški je prvak Jugoslavije, dok je pas Karandaš na izložbi u. Beču. 22 i 293 aprila ove godime postao međunarodni prvak.

Janez Zemljarić

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHIHHIHI

ОД УРЕДНИШТВА

Обавештавамо наше претплатнике да ће идући број нашег часописа изаћи као двоброј у септембру месецу ове године.

25