Narodna milicija

|:

Четврти загребачки велесајам

Од 23. септембра до 8. октобра одржавао се у Загребу међународни Велесајам, Ово је четврти по реду међународни Велесајам одржан после ослобођења у нашој земљи.

На простору од 20.000 квадратних метара наши и страни излагачи изложили су робу; индустријске и друге производе и то углавном оне који су намијењени размјени међу државама, Овај Сајам имао је комерцијални карактер.

Кров петнаест дана колико је Велесајам трајао преко пола милиона грађана Југославије прошло је кроз павиљоне Велесајма, Разгледајући наше нове производе, ди“ вили ву се индустријском успону којега је нова Југославија учинила за ово кратко вријеме од ослобођења. Стотине нових производа са подручја машиноградње, електро“ индустрије, бродарства, грађевинске индустрије и других привредних грана као неразрушиви споменик дочекали су посјетиоце Велесајма и причали им о херојским побједама и великим напорима трудбеника Југославије.

Зар још није у свежем сећању време када од свих тих многобројних машина, постројења, прометних сред“ става није било готово ништа. Радост нашег радног ч0вјека који је шетао Велесајмом била је видљива, Она се је цаклила на насмијаним лицима сваког посетиоца, Понос на постигнуте успехе није се могао сакрити, а није ra нити требало крити, јер оно нашто смо поносни је заиста велико, -

Тко је могао равнодушно пречи поред огромно бушачег торња високог 40 метара, на којему је утиснута етикета »Ђуро Ђаковић« из Славонског Брода. Огромне челичне конструкције високо су надвисивале све околне зграде. Ту је и бушаћа гарнитура направљена по први пут властитим снагама у нашој земљи.

Неприметно човек заборави на горостасну конеструкцију торња и компликована, постројења бушаће гарнитуре јер се сучели са новим камионима, и аутомусима марке ТАМ (Творница аутомобила Марибор) произведених у 1950 години, У шоферској кабини нашег аутомобила, изграђен је кревет за шофера. Конструктор није заборавио ову ситницу, али много важну за шофере, ;

Ту ублизини на уском простору изложено је десетке машина и уређаја и добро разгледати сваки од ових про-

Уређај за експлоатацију нафте производ фабрике >Ђуро Ђаковић«

28

извода и пропитати се о напорима и тешкоћама на које св је наилавило при њиховој изради немогуће је за. време од два дана, колико је већина, посјетиоца Велесајма, б6оравило у Загребу. Због тога су људи обраћали више пажње оним предметима који их највише интересују и са којима су непрекидно у вези у свом свакидашњем раду.

Преко целог дана. могло се је видети велике групе сељака око наших нових трактора како се распитују о конструкцији, о конструкторима, радницима који су их израдили, о фабрици гдје су израђени, о њиховој снази и издржљивости.

Али од свих павиљона павиљон бродоградитељске индустрије највише је свратио пажњу посетилаца. У том павиљону била је увијек највећа гужва. Тамо су се људи најдуље задржавали. Велики бродски мотор од 450 коњских снага, макете нових прекоокеанских бродова и стотине бродских уређаја говорили су посетиоцима колико је далеко наша индустрија бродоградње већ поодмакла.

Не мање интересовање код посетилаца Велесајма, побудио је павиљон електроиндустрије, Разне електричне направе, огромни генератори јачине 30.000 КС, трансформатори и низ других електричних уређаја привлачило је пажњу посетилаца, и говорило да је и у овој. грани наше индустрије која је заправо никла после ослобођења, учињен велик корак ка потпуном осамостаљењу од ино земства, j

Као и на прошлим велесајмовима и на овом четвртом зорно је приказано богатство наше земље у рудном благу и минералима, — базе наше социјалистичке изградње,

И остали павиљони нашег дела Велесајма говорили су о великом успону на економском уздизању наше земље, Текстилна и прехранбена индустрија углавном су изложиле предмете намијењене за извоз, нарочито предмети од коже: ташне, кофери, ципеле и други кожни производи не само да су заинтересирали наше посјетиоце са својом укусном израдом и солидношћу, већ су привукли велику пажњу и интересовање страних трговаца који су посјетили Велесајам.

Четврти загребачки велесајам однео је двије побједе над непријатељима наше социјалистичке земље, Он је показао колико је огроман корак направила наша земља, на индустријализацији и електрификацији, Он је показао колико огромне стваралачке снаге леже у нашим народима и потврдио је правилност политике наше Партије да је могућно и нужно изграђивати социјализам сопственим снагама без милостиње,

Опецијално, овај четврти Велесајам у Загребу потврдио је да је пропала коминформовска политика да нас економски изолују од иноземства. На Велесајму је излагало 15 страних држава, који су покрили простор од 8.000 квадратних метара својим производима, које су нам нудили у размјену.

Велесајам је улио посетиоцима нове снаге за још веће: победе.

Превладавало је мишљење на Велесајму да је павиљон дрвне индустрије најукубији и најбогатији наш павиљон. И разумљиво је, због чега, је он и био најукусније израђен. Дрвна индустрија учествује са 290/% цјелокупног нашег извоза. Странци су на велесајму говорили да наше дрво и дрвни производи немају конкуренције на светским тржиштима. Огромно богатство шума данас служи нашој социјалистичкој домовини као моћно средство за добивање драгоцјених девиза.

%