Narodna milicija

Proizvodnja čelika u nošoj zemlji sada Je za 120-posto

veća od predrafne

Crna metalurgija je najvažnija industrijska grana privrede. Od njenog razvitka, može se reći, zavisi razvjitak i industrijalizacije i elektrifikacije jedne zemlje. Zbog toga ova grana industrije u našem Petogodišnjem planu zauzima najvažnije mesto. Na razvitku crne metalurgije postignuti su dosada lepi rezultati. Proizvodnja čelika u ovoj godini je za preko 120%/ veća od predratne, zahvaljujući novim objektima koji su sograđeni i риšteni u pogon posle oslobođenja. Objekti koji su sada izgrađeni i koji su u izgradnji pomoći će.da se naša metalurgija još više unapredi i da njena proizvodnja do te mere poraste, da u potpunosti može omogućiti snažan razvitak drugih grana industrije.

Naša zemlja ima sve potrebne uslove za brz razvitak crne metalurgije. Bogate sirovinske baze omogućiće da crna metalurgija podigne proizvodnju, koja će u svemu zadovoljiti domaće potrebe. Rudnici Vareš i Ljubija, bogati železnom rudačom, pretstavljaju veoma široku bazu sa koje se metalurgija može umaprediti, a problem koksa od domaćih vrsti ugljena je rešen. Prema tome, postoje svi uslovi za njen nesmetan razvitak. Pored toga, u našoj zemlji otkrivene su bogate naslage plemenitih metala za legure (volfram, molibden), tako da izrada bplemenitih vrsta čelika neće stvarati naročitu teškoću. Takođe kod nos ima velikih uslova za razvitak industrije vatrostalnog miafterijala. Nova fabrika vatrostalnog materijala u Aranđelovcu, sa fabrikama šamofta u Jesenicama i Štorama koje već rade, potpuno će zadovoljiti potrebe crne metalurgije.

Veliki radovi na podizanju i unapređenju crme metalurgije izvode se u Zenici. U ovom kombinatu gradi se nova čeličana, koja je zapravo jedan deo onoga što će se podići, a moći će da proizvodi dva puta više nego sve čeličane stare Jugoslavije. Podignute su nove SimensMartenove peći koje već proivode čelik, a sagrađen je i dimnjak za novu, četvrtu, Martenovu peć. Podignuta je i nova generatorska hala sa plinskim generatorom, koji će proizvoditi plin za zagrejavanje peći, a izgrađene su i dve dubinske peći za zagrejavanje blokova sirovog čelika za valjaonicu. Zenica pruža sliku radilišta na kome se zaista gradi veliki metalurgiski kombinat U ovom gradu uskoro će proraditi koksare, nove visok» peći, nova valjaonica, kovnica i bluming-valjaonica

Dok visoke peći Zenice koje smo nasledili iz stare Jugoslavije proizvode najviše 150 tona sirovog Žželeza dnevno, dotle jedna novopodignuta visoka peć u Zenici proizvodiće 600 tona dnevno, ili dva puta više nego što su davale sve visoke peći u staroj Jugoslaviji. Bluming=valjaonica u Zenici biće naša prva valjaonica ove vrste. Kad bude završena, imaće kapacitet veći od svih уаljaonica stare Jugoslavije. Iako je ova bluming-valjao= nica samo mali deo ogromnog metalurgiskog kombinata koji se izgrađuje u Zenici, po svojoj veličini oma pretstavija ogromnu fabriku. Ova valjaonica biće duga preko 600 m, sa velikim dvoranama od stakla, betoma i čelika.

Po važnosti drugi važan objekt crne metalurgije koji se izgrađuje je kombinat u Sisku. Prošle godine u Sisku je puštena u pogon nova visoka peć, koja sada proizvodi dnevno skoro 200 tona železa. Uskoro će biti puštena još jedna nova visoka peć istog kapaciteta. Takođe se u Sisku gradi tvornica bešavnih cevi. Njena proizvodnja dostiže cifru od 100.000 tona bešavnih cevi godišnje. U Sisku se takođe podiže čeličana. koja će fabrikm bešavnih cevi amabdevoati čelikom

Kada je reč o crmoj metalurgiji, treba spomenuti Jesenice, naš najveći metalurgiski kombinat. U Jesenicama se takođe grade nova postrojenja. Prošle godine u ovom mestu puštena je u pogon valjaonica debelog lima, neophodna u brodogradilišnoj i građevinskoj industriji. Debeli lim služi za pravljenje parnih kotlova i velikih rezervoara za vodu.

Naš najbolji kolektiv crne metalurgije, četverostruki nosilac zastave Savezne vlade — Store, takođe se dograđuje. U voj železari sagrađena je velika, svetla dvorana sa tri nova krana. Pakođe su podignute tri nove kupolne peći sa mehanizovanim punjenjem, monftiran je kran od 30 tona nosivosti itd. Danas se u Štorama liju legirani valjci, teški preko 6 tona.

Kapaciteti u Guštanju takođe se povećavaju novim objektima. U ovom preduzeću podignuti su parni kotlovi, plinski gemeratori, kompresori, tako da je Železara u Guštanju dobila potrebnu paru, generatorski, plin i komprimirani vazduh.

U Železari u Smederevu je takođe podignuta nova Martenoya peć od domaćeg materijala. U ovoj železari sagrađeni su gas-generator za proizvodnju plina, a, valjaonica finog lima se proširuje.

Koksara u Lukavcu koja će uskoro početi sa proizvodnjom prve tone koksa, i koksara u Zenici, omogućiće blagovremeno i jevtino snabdevanje crne metalurgije koksom, jednim od neophodnih elemenata za proizvodnju železa. Radovi na pod:zanju koksare u Lukavcu mnogo su napredovali i ona Se nalazi pred puštanjem u pogon.

Ovo nekoliko podataka o nazvitku crne metalurgije još uvek ne daje pravu sliku njenog porasta. Naše železare po prviput su počele da proizvode nove vrste legiranih i visokolegiranih čelika. Železara Jesenice je sada sposobna da lije komade teške od 60 tona,

Uskoro kada budu puštene u rad naše nove visoke peći, čeličane, valjaonice, kovnice i koksare koje su u izgradnji, skoro u potpunosti će nestati uvoz valjanog materijala za koje mi danas još uvek trošimo mnogo deviza. Za nekoliko godina proizvodi naše domaće crne metalurgije moći će u potpunosti da snabdeju svu našu industriju dobrim čelikom.

Јефал naš, kolsavra wu izgradnji

23