Narodna skupština

8 | НАРОДНА СКУПШТИНА

вата али пр

(Затим прочита предлог одборски који је штампан и раздат посланицима).

Председник, Андра Николић. — 0 стављању на дневни ред одлупиће Окуџштина, Прелазимо на питања. Питање га Г, Председника Министарства пријавио је г. Алекса Њујовић. |

Алекса Жујовић. Ја имам да упутим питиње на Г. Председника Министарства, и желим да добијем повољан одговор. Због важпости само! питања нека ми је доввољевно да га образложим, те да би било јасније, Г. Председник Министарства није овде, и зато ће бити добар Г. Председник да му ово питање достави, те да би могао добити одговор.

T. Џредседнику Министарства биће познато, а такође и Народној Скупштини, — већ је прешло, што но кажу, и у нсторију, — нзбор у Посавини. До сад су три избора вршена: на првом избору радикална листа однела је већину, но због неких грешака Државни Савет поништио је тај избор; па другом избору радикали су исто тако добили већину, али је Државни Савет и тај избор поништио због неких Формалности — а у ствари друго је било. Одмах после свршеног другог избора надата је читава хука и хајка на општину арнајевску, да је hara извршио фалсификовање записника на тај начин, што је од 80 куглица, како су тврдили да су лобили радикали, написано 100, и Државни Савет, ситурно под једним таквим притиском, поништио је и тај избор.

Колико има истинитости у томе најачи је доказ овај последњи избор, где нису радикали добили 90 и неколико куглица, како је онда тврђено, а да нису добили ни 100, нето 111 куглица. То су најјачи деманти против оних, који износе да је било фалсификовања. Дакле, окружни избор је обављен у Посавини, у округу београдском, и по трећи пут, и на овоме игбору радикали моту бити задовољни, јер су добили већину, али се јавља нешто што је карактеристично и жалосно и незгодно за наш парламентарни рад, јавља се у самој ствари у истини фалсификат, који је већ, тако рећи, обелодањен. Чекало се пуних 6 дана да се сазна право стање у срезу добивених куглица за једну листу радикалну, и за другу листу самосталску. И кад је лесковачка општина, бирачен одбор, сазнао. како је стање, онда му је лако било и да зна колики број куглица треба .Aa стави у свој записник, те да изиђе да су самосталци добили већину.

И тако је тада на овај начин од 166 добивених куглица за самосталну листу, забележена цифра 266. Питање сестиче Фалсификата, а фалсификат је био кад неко некога без одобрења ни мимо свију законских прониса потпише у циљу да оштети некот другог, да себи прибави користи итд.

Кад се знало, да тај записник поштени људи неће потписати, то је бирачки одбор -сам потписао представнике листе либералпо-напредњачке, а преставник радикалне листе није никако пи потписан. dag и представник листе самосталске, који је био пре два дана овде, у разговору са сарадницима и редакторима листа „Трибуне“, јавио је и отворено изнео и оштампао на који је начин фалсификат извршен, Да је то учинио представник листе национално-напредњачке, или представник листе радикал

- потписао, него је чак и њега,

__ E А Ц не, онда би било разумљиво, нико не би томе поклонио вере, — али то чини човек, који је представник листе самосталске, који је дао изјаву, и то јеоштампано, да је 166 куглица добила самосталска листа Драгутина Шивковића, 2 радикална 37. Фалсификат је извршен на тај начин, што је не само чувара либерално-напредњачке кутије други као представника листе самосталске, потписало неко друго лице. Неписмене чланове бирачког одбора потписивала су без одобрења друга лица и без назначења да је тај и тај потписао.

Радикалима је остало 7 од 87 добивених куглица, а самосталцима је број куглица 116 попет на 266, и ча тај начин добивена је већина помоћу фалснзикала. Ја сам далеко од тога да вређам моралну ожандармерију, али ја држим да ту баш најмање моралности има. (Стојан Рибара: Топије кратко питање !).

Председник, Андра Николић, — Господине посланиче, ставите питање.

Алекса Жујовић (наставља) — Достављајући и обравложавајући ово питање Г. Председнику Министарства, ја сам слободан да га упитам: мисли ли дејствовати на Државни Савет као Председник његов: јер је он у положају Председника ДржавHor Савета, да се са решењем овога пштања не јури тако страховитом брзином, јер је кривична, тужба поднета и за дан-два утврдиће св је ли извршен фалсификат или не.

Ја, господо, нарочито скрећем пажњу, да ово питање чиним зато што ће сутра ови људи, који су покушали да уђу у окружпу екупштину као окружни посланици помоћу Фалзификата, покушати да и на државну управу доћу помоћу Фалсификата, Ма од кога долазио тај фалсификат, дужност је Народне Окупштине да устане да се бори против таквог неваљалства. Достављајући ово, ја молим КГ. Председника Министарства, да учини ЕОлИЕО по закону може учинити, да се решење овога избора у Државном Савету за дан-два одложи, докле иследни судија према кривичној тужби не утврди ислеђењем, да ли постоји фалсификат или не, да Државни Савет не би дошао у положај, да поново решава о том избору.

Председник, Андра Николић. — Има реч г. Стојан Рибарац за питање на Г. Министра Војног.

Стојан Рибарап. — Пред распуст божићни ја сам упутио једно питање PP. Министру Војном о томе: зашто се војска са заставом војничком и државном у извесној прилици склонила п врдакала. по споредним улицама испред једне гомиле маниФестаната. На то ми питање ГР. Министар Војни није одговорио. Сад имам разлога, а држим да је и потребно, да упутим и друго питање опет из истих побуда и у нстај намери.

Ослобођење Ниша, Врање, Пирота, Лесковца, Шрокупља, то је без сумње највећи национални успех нове Србије. У томе успеху пресудан утицај имала је војска! Као знак дубоке захвалности,

односно поштовања «према успомени бораца, који су пали при ослобођењу Ниша, општина је нишка сваке године за ових тридесет година прослављала дан овога ослобођења. Та прослава имала је у