Narodna skupština

10. ЈАНУАРА

да. + 3—. не

у погледу забрањене продаје коња, шописаних за војне циљеве, — имам част известити Вас, да вам готов на то питање одговорити кад се буде ставило на дневни ред. Шримите, Господине Шредседниче, и овом приликом уверење мога одличног поштовања, Министар Војни почасни ађутант Њ. В. Краља, Пуковник, Илија М. Гојковић с. р.

Краљевсво-Орпско Војно Министарство Опште Војно Одељење Ађутантурни Одељак ФАБр. 12.112. 90. децембра 1910. год. _у Београду.

Председнику Народне Скупштине,

Част ми је известити Предселника, да сам поводом накнадно упућеног ми питања народног посланика г. Андре Цветковића, од 16. децембра ове године, готов да на исто питање одговорим одмах, чим се буде ставило на дневни ред.

Министар Војни, почасни ађутант Њ. В. Краља, пуковник,

Илија М. Гојковић с. р.

Председник, Андра Николић. — Скупштина узима на знање за одређивање дневног реда.

Изволште чути мњење Државног Савета о предлогу посланика г. Станка Петровића.

Секретар, Благоје М. Илић чита:

Председништво Министарског Савета ИМБр. 849.

18. децембра 1910. тод. у Београду.

Господине Председниче,

Према писму Народне Окупштине од 4. OB. M. мес. 8863. упутио сам Државном Савету на оцену и мишљење предлог г. Станка Петровића и осталих десет народних посланика, о изменама и допунама у закону о уређењу округа и срезова од 18. марта 1905. год. са изменама и лопунама од 12: априла 1910 год.

Државни Савет, проучивши овај предлог, изволео ми је поднети овај извештај:

„По чл..108. и 146. поменутог закона, председник је среске скупштине срески начелник. Предложеном пак допуном његовог члана 147. и укидањем дотичних одредаба из чл, 108. и 147. намера, је г. г, предлагача да „Орпека Окупштина бира из своје средине себи председника, који јој председава на годину дана“.

У овом писму од 12. новембра ов. год., којим господа предлагачи спроводе Народној Окупштини овај свој предлог, опи, као разлог за поменуту допуну измене, паводе да то чине само „ради што правилнијег, бржег и целисходнијег рада среских скупштина“.

Међутим, из предлога се не види, зашто би тај рад правилније н брже текао, ако би скупштини

1911. ГОДИНЕ | 5

МЕ пе аи

председавао нарочито бирани председник из њене средине, а не срески начелник, који је вичнији законским прописима. |

Како, дакле, овај разлог, наведен у MOTHBaцији за подношај овога предлога, није довољан, а тешко је наћи и других каквих пословних разлога за његово оправдање, то је Државни Савет мишљења: да поднесени предлог не би требало усвојити.

Саопштавајући Вам ово саветско мишљење, част ми је под :/. вратити Вам оригинални предлог овога закона.

Изволите примити, господине председниче, уверење о мом високом поштовању.

Ник. Џ. Џашић с. р,

Председник, Андра Николић. — О стављању на дневни ред доцније ће се одлучити,

Изволите чути три извештаја Финансиског Одбора. Секретар, Милош Трифуновић прочита извештај Финансиског Одбора, о употреби суме од 680.000 динара за набавку брзометних батерија, који гласи:

Народној Скупштини,

ПШроучивши предлог закона о употреби суме од 680.000 динара, добивоне од продаје пушчане муниције М. 80, који је поднесен Народној Скупштини, Финансиски је Одбор нашао:

1. Да сума од 680.000 линара, која би се према том поднетом законском предлогу имала употребити на набавку 15 брзометних брдских батерија, није довољна ни поред осталих за ту цељ намењених сума, јер, према обавештењима која је Финансиски Одбор добио од Г. Министра Војног, за набавку 15 брзометних брдских батерија, заједно са потпуном опремом њиховом (муниција од 1000 метака на један топ и потпуна запрега), потребна је сума од 8,280.000 динара, а ова сума ол 680.000 динара, заједно са сумом новаца из тачке 6. и 18. списка ФЉ.Љ 2938. одељак Ш, који чини саставни део закона о зајму од 150,000.000 динара, износи само 2,880.000 динара, те према томе за набавку брдских батврија недостајало би 900.000 динара.

9. Да није разложно набављати топове без муниције, бар у висини горе споменутог броја метака и потпуне запреге, већ да је, узимајући у обвири Финансиске прилике и рационално извођење нао-_ ружања наше војске, много пробитачније набавити за сада онолики број брзометних брдских батерија са потпуном опремом, колико их се из суме од 2,880.000 динара може набавити, и колику је суму сама Влада, подносећи горњи законски предлог, наменила за ту потребу, па је у овом смислу и учинио предлог Г. Министру Војном.

Т. Министар Војни није усвојио овакав предлог Финансиског Одбора, већ је изјавио: да ће он потпуну опрему свих тих брзометних брдских бате-

_рија, према жељи Финансиског Одбора, извести од

уштеда, које он наситурно предвиђа у трошењу сума из партија оружне спреме, не тражећи доцније никакав нов кредит за ту цељ од Народне Окупштинв. Финансиски Одбор, примајући изјаву Г. Мини стра Војног, да је прешна ствар набавка ових брд-