Narodna skupština

БЕО ЛЕ ши НАРОДНА СКУПШТИНА

ских батерија, не пуштајући се у оцену те потребе, а међутим задржавајући се на томе: да набављене батерије морају бити снабдевене и са потпулом опремом, израдио је, у споразуму и са Г. Министром Финансија и са Г. Министром Војним, овај нов претлог закона за набавку тих брдских батерија :

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА

о набавци 15 брзометних брдских батерија

_ Члан 1.

Одобрава се Краљевској Влади да може, изузетно од члана 25. закона о државном бупету, употребити ради набавке 15 брвометних брдских батерија са раставном цеви заједно са потребном муницијом и запрегом:

а) суму од 680.000 динара од продаје пушчане муниције M. 80,:

6) суму од 1,700.000. динара из тачака 6.и 13. списка Ф.ЋЂ.М 2238. одељак Ш, који чини саставни део закона о зајму од 150, 000. 000 динара од 15. децембра 1909. године.

Претек у 200.000 динара из тачке 13. тога списка употребиће се за набавку машина и за израду резервних делова по овој набавци,

Овим се укидају тачке 6, и 18. тог споменутог списка; -

в) суму од 800.000 динара из партија инжињерско-техничке спреме, позипија 18., из зајма од 190.000.000 динара (списак Ф.Љ.Л 2288.), која ће се сума накнадити тим партијама из првих поститнутих уштеда.

Члан 2.

Остатак потпуне опреме у муницији н запрези за свих 15 брвометних брдских батерија набавиће се из остатка уштеда по свима партијама имено= ваног списка, кад се оне стварно покажу.

Но на случај да се потреба у набавци нужног броја коња п муниције за набављене батерије покаже раније, него што се уштеде по тим партијама стварно јаве, та ће се потреба подмирити новцем, који ће се добити продајом месингане и бронзане Фурде.

Члан 8.

Утрошак ових сума вршиће Краљевска Влада у споразуму са скупштинским одбором, према члану 7. закона о зајму од 150,000.000 динара, који ће и констатовати стварност показаних уштеда.

| Члан 4. За рачун о трошку ових сума вреди и овде члан 8. закона о зајму од 150.000.000 динара. Члан 5.

дакон овај ступа у живот кал га Народна CKyn-

штина усвоји и Краљ потпише, а обавезну силу до-

бија, кад се у званичним новинама објави.

Финансиски Одбор моли Народну Окупштину да изволи усвојити овако промењен поднети предлог законски,

За свог известиоца по овом предлогу законском одбор одређује свог члана г. Настаса Н. Петровића. 20. децембра 1910. год.

у Бвограду.

Председник Финансиског Одбора, Д-р Л. Пачу. Секретар, Наст. Н. Петровић

Чланови Финансиског Одбора: +

Коста Борисављевић, Драгутин Васић, М. Исаковић, М. Драшковић (има одвојено мишљење), Јован Васић (има одвојено мишљење), Д-р В. Маринковић (има одвојено мишљење), Јоца П. Јовановић, К. Стојановић.

Одвојено мишљење. Наше је мишљење да ову потребу ваља одмах потпуно и хармонично подмирити. Ради тога ваља или: а) наћи одмах и одобрити потпуно и одређено покриће за такву хармоничну набавку; или 6) сад одмах за 2,380.000 динара набавити могућан број батерија са потпуном опремом и резервисаним новцем за запрегу. 7 Вишком који Г. Министар Војни очекује од уштеда, може он, кад се те уштеде покажу, докупити остатак до 15 батерија опет са потпуном опремом, М. Драшковић. Јов. Васић.

Одвојено пишљење

Нисам се могао сложити са мишљењем већине Финансиског Одбора да треба одобрити тражени кредит, јер налазим да Финансиски Одбор није био у могућности да цени потребу за коју се кредит тражи. План за наоружање наше војске утврђен је привремено законом о зајму од 1909, године, и тај je план имао да буде дефинитивно утврђен и разрађен законом о устројству војске, који би створио напослетку · сталну базу за организовање наше војене силе. Међутим, тај закон ни до данас није изнет пред Народну Окупштину, а већ се предлажу измене привременог плана и траже нови кредити. Не знајући, дакле, на коме ће се основу и у којим размерама организовати наша војена сила, Финансиски Одбор апсолутно не може оценити да ли је ова измена плана потребна, корисна и целисходна, или ће њено усвајање бити чак ни штетно за стварну јачину војске, ако је ова измена у вези са каквом замишљеном организацијом, која се услед недовољних средстава неће моћи до краја да изнеде. Из тога разлога ја сам противан

одобрењу сваког новог војног кредита, док не буле донесен закон о устројству војске, па сам наравно противан пн одобрењу овог кредита.

Но ако би Народна Скупштина ипак у начелу одобрила овај кредит, опда сматрам да у предлогу Финансиског Одбора треба учинити измену у толико, да за његово трошење п употребу неће бити надлежан екупштински одбор по закону о зајму од 1909. тод. пошто је овај кредит већ ангажован и

без питања скупштинског одбора. Д-р В. Маринковић.

кома.