Narodna skupština

иу и

= З = === -

д ве да се испитују људи, шта су нашли онда пре ' 0оро три године.

зодросподо, ја налазим да јен то једна погрешка топјистарства Војног, што је уто доба пропустило А моменте кад је о томе могло сазнати и кад аневвесно знало, шта је пропустило, да у то доба готетаљује, више, боље и јасније него што то може ! зас после три године,

зоЛТосподо, ова тежња за прикривање неисправ! нти војних набавака није осамљена. Наша јавзн = не зна а није ни чудо што не зна — ја бих · ово да она мното што шта ни не зна, нарочито ошашој војној спреми — али ни меродавни крујин код нас, ни влада не зна много што шта, зо се ради у Министарству Војном. Н. пр. ми 100 погодили да набавимо неки кожпи материјал онддној Фабрици Француској. Кад је атенат те Фа: зже видео мустру, коју је израдила крагујевачка зитошка, оп је казао: „ми ово не можемо да изоштмо“. Међу тим атенат Фабрике који је закљу| OWO уговор и наваљивао свим силама на владу, (вивај материјал поручи код њихове Фабрике, тако, 8 8.6 влада због тога погазила и закон о зајму од

LS педесет милиона, да би само њега задовољила

"ва закључења уговора, није говорио: како његова зиноика пе може тај материјал да изради по муА 4. Али чим је Фабрика закључила уговор и лдо|E љ мустру, одмах је настала: да измени техничке зоддбе у своју корист. Она је на томе радила нишинистарству Војном преко свога агента. И Миодетарство је попустило, техничке погодбе су у„нокене, израђена друга мустра у Џаризу, и Ффа| Rita је свршила врло повољно свој посао, међу : о о томе Министарски Савет није знао ништа.

) па сам овде једном приликом цитирао извесна, OH = поверљиве природе једног Министра Војног у таведу мењања техничких погодаба и његово позашање према својој комисији кад је била реч о твању погодаба за лиферовање митрељеза, и ви ломмотли тада видети, колико је то штетно и ко5| O О ја то опасно кад Министар Војни сам на своју - ради ни иде у корист Фабрике. Исти такав квтај наступио је у погледу ових лиферадија 10800 материјала. Ту Министарство Војно мења Ршичке погодбе, мења услове, а о томе не зна ) 1 одбор који контролише употребу последњега 1 „Ba, нити зна влада. Министар Војни ради то све :н на своју руку не саопштавајући никоме ништа. кмад материјал дође у Србију израђен по тим „ножењеним техничким погодбама, па не може да нлижи наше теренске прилике, онда се почне да кофшравља као и сва Шнајдерова муниција: па зн не може ни да се преправи онда се он рас-= зјје као и она шпиртуља што је за скупе паре гаовна, па је онда, да се пе бп војска њоме троп у, просута, а по књигама разведено да је по.BH*Ha. : то ош о једној крупној ствари води се дебата у 71 [00] јавности, 0 преправци пушака модел 1880. )7 у брзометне. Тај покушај који је збиља, у поту свима нама био симпатичан према ономе, а нам је био представљен из Министарства, Војсасвим је пропао и то или са неспреме људи то: су га вршили или са недовољног надзора.

_ ЈАНУАРА. пи ГОДИНЕ | 11

Има већ година дана и нешто јаче како је та ствар потпуно пропала, и мислите ли ви да се данас ма што покушало да се пронађе и утврди ко је крив за то 2 Не, госнодо. Министарство Војно примало је и рапорте, тужбе и доставе, али у том погледу ништа није хтело да предузима. Тек кад је дошло дотле, да је подпесена и тужба суду противу онога који се сматра за правога кривца, и под чијим су надзором хиљаде и хиљаде динара бачене у капале, у рупе, у пушнике и под патос закопаване, а који је један од главешина данашњег режима, онда је тек почета да се води истрага. То је све доказ, како се код нас врло мало води рачуна о томе да се стане на пут злоупотребала у набавци војног материјала и да они који те злоупотвебе врше искуса законске последице.

Изјавили смо унапред да су нам афере у војсци најтеже и да су опе за земљу најсудбоносније. И пе само господо, ова афера материјалне природе, него и оне друге атере — појаве које стално прате нашу војску, оне су не саме за осуду, нето и за оплакивање. Орпеки народ даје и црно испод свога нокта, никад он није зажалио на своју војску ни једне паре због тога што је убеђен, да без добре војске и добре спреме и ортанивације у њој не може српски народ да изврши своју државну идеју и свој нациопални вадатак. дбог тога није никад пишта жалио дати на војску. Али како се одазива војска према тим жртвама народним> Ево, БРДО само данас, какве је појаве прате. И „црна рука“ у војсци, а према њој, као њен антипод, и покрет старих ветерана, борица, јаук рањених срдаца и душа, које су својом крвљу зајемчиле љубав према отаџбини, најбоље нам показују расуло у војеци, да њој недостаје љубави према земљи и народу, недостаје разумевања рада пш дисциплине.

Те појаве су далеко већег значаја, оне далеко штетније утичу на државни организам, на судбину нашег племена, него ли и неисправност неколико стотина или неколико хиљада шрапнела и пушака, Ово се може поправити и купити, али се не може купити љубав, кад је нема, не може се купити слога, кад је у људи нема, не могу се купити ред и дисциплина. Што, то је једна и опака 60олест овога режима. И ја са болом у души једнога Орбина и војника копстатујем ту болест, молећи Овевишњег Бога да нас Он спасе, кад нас данашње режимлије нису у стању чувати и спасавати. Председник, Андра Николић. — Узећемо четврт сата одмора. (Настаје одмор 10 и 3). Председник, Андра Николић. — Настављамо

рад, господо. На реду је да говори г. Петар Мишић,

Петар Мишић. — Господо, ево још једне прилике, да наше проте излију свој патриотски бол.

Чим се сврши ова интерпелација, ми ћемо одмах читати од њихове стране, како је наша влада, удесила све за један енергичан и снажан упад у Ново-Пазарски Санџак, али се непријате., реким утицајем појави интерпелација о шрапнелима пред Нар.

о