Narodna skupština

19

5 НАРОДНА ОКУПШТИНА

Скупштином и оде и Санџак и све остало у тандарију. Али изгледа, господо, да ће овај њихов бол овом пријиком да нас много скупље кошта него њихови болови до сада, јер после овог њиховог бола има због њега да дође један велики зајам, чија величина још није запамћена у Србији.

Дакле, господо, они ће излити овај бол само зато, што се радују, ту ће дакле бити помешана радост са болом.

Ја жалим, што ја нисам и овом приликом био повод, да наше патриоте излију овај свој бол, него су повод томе моји политички противници, Али ја имам овде понова да изјавим да они јавно кукају и наричу, али сетајно радују, јер ће доћи зајам. Те наше патриоте личе ми на оне Француске паланачке адвокате, који јавно мрзе страховито Париз само зато, што та тајно много воле, а не могу у њему да живе.

Тосподо, афера о шрапнелима само је један осамнајести део од колосалне атере Рашић-Влајићеве. И кад удес није дао, да скушштински анкетни извештај у овој сесији изађе на дневни ред, онда је довољно, кад је изашла само и ова афера о шрапнелима.

Ви сте чули одговор г. Министра Војвог о тој афери. Тај одговор и ако је изражен у онако блатој форми, он је страшан. Он показује, да је у прошлој тодини Орбија ушла у рат, не би имала муниције и то муниције, коју је платила 5,000.000 динара. Али, господо, кад би Народна Скупштина. била моћна, да принуди г. Министра Војног, да он један од упаљача, које је прегледала комисија у хемијској лабораторији, донесе овде, ја мислим, да би се цела Скупштина запрепастила. Ја сам један од тих видео и могу вас уверити, да је у таквом жалосном и бедном стању, да се може само упоређивати са старим гвожђем из Гођевчеве фабрике. Овај одтовор г. Министра Војног на ову интерпелацију лако ће вам објаснити и показати, зашто ву све онако радили и иследници и деловођа Великог Војног Суда, зашто су све онако радиле и судије, па ће вам и то показати, зашто Министар Војни седи још на министарској столици, кад је · пре извесног времена захтевао овде зато, што сам му казао, да је саучесник у тој афери, да тртнем реч натраг, па је Скупштина са подсмехом преко тога његовог предлога прешла.

Ту је, господо, у Министарству Војном образована једна котерија на тој основи, да избави Рашића и Влајића од одговорности. Та котерија. после се толико осилила да је сама присвојила све стране фабрике и узела их као своју домену.

Кад је војска почела због тога да рошће, онда су се они нашли у незгодном положају и онда у намери да се и силом одрже, почели су да обравују и неке тајне организације. Те тајне организације нису за оно што се прича по вароши и што они пуштају. Те“ су тајне организације за то да се они силом одрже на том положају, да их нико отуда не може да разјури и да би у томе успели и да би привукли на своју страну целокупну опозицију они су објавили како су против владе а овамо стално шурују са извесним људима у влади.

Али, тосподо, неће дуго бити, па ће се то поступно утврдити а већ се сад у пола утвр

у влади и око владе. (Muje се: Договор кућу граду На тај начин постала је још већа анархи војсци ита анархија изазвала је још и другу танизацију. Ви сте пре неколико дана видел се образовало ново друштво „Орпско Јединст Гледајући по саставу људи тамо у одбору и.

овамо сигуран сам, да се „Јединство“ неће да- ел “ ститне, али антиподан циљ — још веће растратов ство — сигјрно.

На тај начин, господо, после образовоња овно 8 друштва сада имамо у војсци _пцрнаћа“, завејиље ника који су против „црнаћа“, „легалаца“, и. траћа“ и „неутралаца“. Успех је постигнут, - ти сада имамо у војсци таман толико, господо, слто .

нака, колико и политичких партија у земљи.

Председник, Андра Николић — Ја вас мојом 9 да товорите о интерпелацији.

Петар Митић (наставља). — Ове смо ово, И „OB вам напоменух, видели из одговора т. Минислтони али једно, господо, нисмо видели, не видимо куз о: вичну шстрагу по овим делима. ПТрапнелинг.он тосподо, почели одавно да се кваре, то није ин 90 ствар, то је било још при крају 1910 год. или икн четком 1911. год. и за то време имало се времизда да се поведе кривична истрага и кривци пронагнод али она пије поведена и, као што видите. иди дањи кривична истрага није поведена, само се вен 50 нека административна истрага.

Зашто она није поведена > Није поведлонс због тога, господо, што се радило за делу год от дана на све могуће начине да се лОнаљ >

да, изнесу некакве разлоге, али су ти pas: лози 66850 Ћ

у том погледу. И ако г. Министар овде није JR читао извештај комисије, која тврди да је 9 мотао наступити од дрвета, он је опет наглафегт да је већина комисије тога мишљења. || Тосподо, то би се могло претпоставити, кад дел туадија не би била друкчија. Дрво, господо, у 1.

су шрапнели у кутијама смештени, испитиванфеен овде у Хемијској Лабораторији. То дрво није ди 51

је суво дрво оно, које на температури 1009 056 даје више од 10—129/ влаге, и кад, господо у Хемијској Лабараторији није дало више од | влате на темпаратури од 1009 (., онда то значи је ово дрво испод половине крајње границе сув Онда, како су се ти шрапнели могли поквари е од претерано сувота дрвета 7!

Даље, ту се спомињу и некаква ћебета. би т. Министар прочитао и протоколе, које је мисија водила, онда би видели, да су се напшми такве шарже, да под ћебетима није било влатуе онда би отпао и тај једини разлог. |