Narodna skupština

14 | i НАРОДНА СКУПШТИНА

је дакле ово један доказ, да су већ шрапнели имали у себи клицу квара и да су тако дошли из фабрике, јер кад су се ове неправилности догађале није пуцано са шрапнелима, који су издржали кризу него са онима који су тек дошли из Фабрике. Лесило се доцније, да је Министар Војни одредио комисију, да врши пробе у Крагујевцу, Та је комисија била велика. Ту су били и техничари и трупни официри онога пука тамо. Та је комисија радила 15 дана, имала је да опитима утврди: да ли постоји каква разлика између шрапнела са шраФићима и шрашнела без шрафића. У решењу Министра Војног од 9. септембра 1909. тод. а на основу извештаја то велике стручне комисије у Кратујевцу, вели се, да је документована још једна озбиљна мана у шрапнела са шрафићима (а то су Рашићеви шрашнели) а то је што шрашнели темпипрани и на картечно дејство не дејствују као такви за 19:4%", a Тој темпирани на перкусију лажу тј. не упале кад у земљу ударе.

Дакле, господо, већ после једну годину дана процент неправилног Функсионисања шрапнела је увеличан. Док је дакле у почетку, кад су шралнели долазили из Фабрике, проценат неправилног функционисања (био сразмерно мали, дотле је у августу и септембру месецу 1909. тодине већ било 13:40), да шрашнели не дејствују на картечно дјеслво, 79/9 да лажу т.ј. не пале кад у земљу ударе.

После н овога времена тај се проценат почиње постепено да увеличава. Та постепеност расла је тако да је сад изашло (ја незнам да ли јег. Мипистар Војни у своме говору кавао колико је тај проценат, ја нисам тада био у Окупштини) да је тај проценат врло велики — слушао сам да прелави 600/.

Као што видите господо, упаљачи су се постепено још од почетка кварили, и пре анексије и за време анексије т.ј. убрзање квара је ишло само по себи. Ово пак значи, да су упаљачи имали клицу заразе у себи и она се постепено увеличавала. Дакле само ја било питање у времену, кад ће квареж потпуно да се изврши. И комисија која је испитивала упаљаче овде у хемијској лабараторији, то тврди. Тако на пр. она је констатовала да су у сандуцима паковани 1908 године сви шрапнели повређени а у сандуцима пакованим у 1509 години већина је повређена — дакле не сви, што значи да је мањи део неповређен само зато што су додније паковани, а раније паковани сви су повређени. Ово пак значи, да што дуже леже све се више увеличава проценат квара. То је врло важна околност, јер показује да су шрапнели донели клицу квара из Фабрике.

Али има и друга околност, која тврди да су упаљачи донели у себи клицу квара из Фабрике. Ту другу околност напоменуо је и г. Министар: он је казао, да је наишао на траг да кад су шрашнели долазили из Фабрике, и кад су их органи наши примали, да је било п у херметичким кутијама покварених упаљача. Тако је; господо, и ја сам отоме добио извештај; то знају и надзорници, и официри и сви радници. Један од официра ево шта ми у томе погледу пише: (чита:) |

„Сећам се да смо заиста код упаљача при раснакивању наилазили прнила или зеленила око при-

- 8 најмање ми који смо вршили само своју дужност“.

официри, то

по телу упаљача од алуминијума. Ми смо те упаљаче издвојили, чистили и понова заковали, JI пошто су изнутра били исправни, ми смо и њих као и остале употребили. Таких је упаљача било М 4—59/ ноу тај процент нисам баш потпуно сигуран“.

Као што видите, господо, вршено је тамо по-= новно лаковање, тамо је било оксида још онда,и као што видите то није било за време анексије, |

него пре ње, кад су упаљачи још дошли директно | онт из Фабрике, и ја мислим да jer. Минастар ту окол- | -1-0: ност већ утврдио, па не знам за што он вели, да BA има још нешто да извиди, кад су то сви органи нна утврдили. Али има друга ствар, а то је наше ве- - -98 лико зло, што органи који се одређују то да врте, | ош они из бојазни и притиска са стране многе ствари #46 прећуткују, па се те ствари доцније појављују у у свој својој јасноћи, а они морају да ћуте. Инте-| -ет ресантно је, шта ми тај официр на крају у том по=ј -OTI тледу вели: „јесмо и ми технички доста криви за. ђ ве 1 неред у нашој струди, али кад узмеш у обзир, да GR

се су се наше главешине повеле биле за захтев политичких странака, онда ми млађи нисмо толико криви, |

Дакле, видите, постоји утицај са стране и људи многе ствари прећуткују. Један ми је, кад је дошао из Крагујевца овде у Београд казао ово: ови нам | говоре, да кажемо да су упаљачи овде код нас пропали, а ми велимо, ако кажемо да су овде пропали нас ће под суд, а нама се одговара: неће нико под суд, какав суд, кажите да су овде про- | пали, па свршена ствар. Е, господо, таква радња у једној држави не може да постоји, ако та држава хоће да напредује.

Даље, тослодо, постоји још једна околност, да | су шрапнели из фабрике носили клицу квара. Та = је околност, господо, што су и 1897. год., за Хаубице, из те исте Фабрике набављани шрапнели, па су се упаљачи покварили и морали су да се расходују. Да кажем још и ово, какво је дејство | ових шрапнела било за ово време, од кал су код нас, ја мислим, да су они из Ниша, као и нишки округ, добро то запамтили. Ја сам читао „Нишки Гласник“ који вели, да је у прошлој години било седам несрећних случајева у Нишу и околини где врши гађања артиљеријска школа тађања, да деца сељачка налазећи шрашнеле неексплодиране чачкају око барута и они експлодирају те их убијају. Изгледа, да се Шнајдер решио да нам уништи подмладак у нишком окруту.

Г. Министар је још напоменуо и то, да не може да зна колико ће штете од овога бити, али да је он отворио кредит за сад 25.000 дин. па ће се | доцније видети. Ми можемо бити сретни, ако се са тим кредитом, па и нешто више, та ствар з8врши, али како су мени говорили технички није мала ствар. Мени је говорено, да су онн већ у априлу месецу, кад нико ништа још није знао о томе, вршили те мале поправке, па и тамо где су вршили те поправке, опет је квареж наступио.

Ако ве деси да се с тим кредитом, па и још већим не може ствар поправити што је врло вероватно, онда морамо бити принуђени да нбављамо нове упаљаче, који ће нас у том случају стати