Narodna skupština

то а i | i i 8 415,

и ЕЛИ O SA |

= !

ЈЕ | НАРОДНА ОБУШШТИНА А ранио 4 ПЕСАК та ан Six ' а ORO E:0 = стио то да уради, онда ја не могу мислити, да је Председник, Андра Николић. — Овде јез!

полицијска власт била онаква, какву је квалификује Tr. Рибарац. Међутим, ја сам мало пре пропустио у моме одговору да кажем, да ћу наредити да се по закону уради, а то сам учинио зато што, кад сам прочитао депешу и дао одговор, мислио сам, да се то из самога мога одтовора разуме. А ја моту сад г. посланику одговорити да стално и пепрекидно од, свију својих потчињених органа тражим ла раде по закону.

Председник, Андра Николић. — Има реч т. Стојан Рибарац.

Стојан Рибарац. — ТТ. Министар није био пра= вичан, кад је правио примедбе на неке тешке речи, које сам ја овде употребио Напротив, ја сам овде озбегавао да употребим праву реч и да квалификујем онако, како заслуњује овај посао капетана. А да бих 1! Министра уверио, како је овако понашање трема кметовима александровачким само последица симпатије власти према тим кметовима, и како се у другим приликама неједнако поступа, па се шта више тражи прилика да се разреше кметови, ако не припадају партији која је на влади, навешћу само овај случај. Овде капета зна, да су кметови у судском притвору по судској одлуци за дело Фталсификата и не ради ништа: несумњиво зна, и г. Министар потврђује, да капетан није ништа, радно: међутим ево у Тамнави капетан тражи од одбора да разреши једнога председника општине, а то је у докмирској општини, али одбор неће то да уради зато што је нашао разлога да не треба то да уради. И другога дана иза тога иде срески нисар са жандармима и саопштава казну осамнаесторици одборника са по 100 динара и изнуђава, на тај начин разрешење тога председника /Мих. Ђорђевић, Јест, јест, ужасно !) |

Ја ћу да се вратим сад понова на ону тачку овога питања. Дакле, капетан није знао за 10 дана, није знао пи г. Министар. Ја верујем ла г. Мини= стар није знао, али капетан сад зна да су кметови уашшени за фалсификат и шта капетану смета п шта т. Министру смета, да му нареди да одмах то извршиг У томе је ствар.

Председник, Андра Николић. — Има реч r. Председник Министарства да одговори на питање т. Настаса Петровића.

Председник Министарства, Министар ИШностраних Дела, Д-р Милован Миловановић. Т. посланик Настас Шетровић пита ме. да ли су истинити они гласови, који су се пронели кроз нашу штампу O мобилизацији наше војске. /Нацмоналци: Ћад је питаог) Упутио ми је питање још јуче у вече. (Гласови са левице: Јуче у вече“!) (Ст. Рибарац: Кад је то било)

Тосп. Настас је питао, т. председника HT. председник ме је питао, да ли хоћу да одговорим и ако 24. сата није још протекло (Рад. Ататоновић: Хоћемо само да констатујемо време. Ст. Рибарац: Хоћемо то да константујемо да бисмо и ми то право имали).

Настас Шетровић. — Молим за реч да дам најаву. да не би било забуне. (Чује се: Није потребно). примљена она одредба пословника, по којој у хит ти; ним случајевима може Министар одма одговорити ти (Националци: Ми не протестујемо, нето хоћемофто само да у сличној прилици имамо и ми то правој (08 Кад је питање о мобилизацији, ја сам сматрао дал је то хитио, а по пословнику у хитним елутајевима ин може се рок скратити. ž

Дакле, овде је сасвим по пословнику поступ==и љено, Има реч г. Председник Министарског Савета. 6т“

Председник Министарског Савета, Министар Иностраних Дела, Д-р Милован Миловановић,.4н — Мој одговор неће бити дуг. Ја могу да одго==0 ворим г. посланику да ти гласови нису истинитинен (Национал: Ми тражимо да се у сличној при=-1д лици и на наша питања овако одмах одговара). (6 Молим вас, кад год будем у стању да одговоримшти на таква питања, ја ћу одтоворити и вама као ин « т. Џетровићу и ма коме другоме од тосподе по--01 сланика, а ја мислим да ни вас ствар интересује. о (Националци: VM ми бисмо питали), |

Ја имам, дакле, да одтоворим Pr. Настасу Џетро=04 вићу да ти гласови о мобилизацији не стоје, нису он истинити, да никаква мобилизација није наређена иш |! да су ти гласови поникли по свој прилици из јед== 55 нога. неспоразума. Оно што је наређено, то је пробна ви“ мобилизација у једној дивизији — у дринској ди=-=ил визији. Та пробна мобилизација наређена је Hag основу указа, који је изишао још пре више од двагиј месеца. Та се пробна мобилизација врши свега уу ' четири општине дринске дивизије и врши се у томио циљу, да се констатује, да се види, да ли све оноби. што је предвиђено, што је утврђено односио моби==нс лизације, иде како треба ни да ли се према. томези можемо ослонити да ће у случају потребе мобили=-н! зација испасти онако, како војне власти то очекују. 7 Ништа друго и ничега другога апсолутно нема.

Та пробна мобилизација, која се врши у поје--=9| диним отиптинама, управо ради тачног сазнања вој= них власти, како стоје све мере односно мобилиза==н« ције, нема пи не може имати апсолутно ничега за-=-5е јелничког са мобилизацијом војске.

Председник, Андра Николић. — Изволитест

чути два владина предлога.

Секретар, Рад. Филиповић саопштава писма Т. Министра Унутрашњих Дела. којима спроводи Народној Окупштини указе Њ. В. Краља и закон—н' ске преллоте: о бањама и минералним н топлимкин водама и о изменама и допунама у закону о штампини са мишљењем Државног Савета:

MI

"IO dy TI ZNL E по милости Божјој и вољи народној Краљ Србије На предлог Нашег Министра Унутрашњих Јела а по саслушању Нашег Министарског Савета, ре-5' шилт смо п решавамо: :

Овлашћује се Наш Министар Унутрашњих Дела, г ла Народној Скупштини, сазваној у редован сазивни