Narodna skupština

олова По 1.

ГОДИНЕ ! 15

закош о бањама и

911. тод. поднесе: ералниз и топлим водама, 5. октобра 1911. год.

у Београду. ПЕТАР

Мипистајр Унутрашњи:

М. Трифковић с. |. -

(Види спроводно писмо PP. Министра, предлог бакона и мишљење Државног Савета на крају овог записника).

ми alal alo ala 2 ин "lt по милости Божјој и вољи народној Краљ Србије

На предлог Нашег Министра Унутрашњих Дела, по саскушању Нашег Министарског Савета, решили смо и решавамо : | Овлашћује се Наш Министар Унутрашњих Дела, aa Народној Окушпштини, сазваној у редован сазив 1. октобра 1911. год. поднесе: предлог закона O змепама и допунама у закону о штампи.

Наш Министар Унутрашњих Дела нека изврши овај указ.

5. октобра 1911. год. у Београду. ПЕТА Р «с. =.

Министар Унутрашњиг Дела,

М. Трифковић с. р.

(Види спроводно писмо т. Министра, предлог закона и мишљење Државног Савета на крају овог

записника).

Председник, Андра Николић. — Наредиће се да се па раздаду господи посланицима. Тосподо, г. Драшковић пријавио ми се у име трупе самосталних радичала да учини једну- изјаву. Држећи се досадашње праксе у Скупштини, да представницима, појединих група дајемо прилике да учине изјаве у име својих трупа, ја дајем реч г. | Драшковићу. Милорад Драшковић.

клуба посланика самосталне радикалне странке ја имам част учинити ову изјаву.

Данашња влада долази после једностранога ра= скида коалиционе владавине, образоване и уговорене пре три године са задатком, да по довршењу

извесних законодавних радова на слободним, потпуно законитим изборима посланика створи чистију

По налогу и у име.

и трајнију парламентарну ситулцију. И странка, на коју се влада данас наслања као на већину, улазећи у такву коалицију признала је, да је оправдано оспоравање легитимности њенога постанка.

Одетупајући једнострано од тота главнога задатка, влада је изгубила право не само на наше поверење, него и на икакве обзире. И да сада нема угрожавкјућих појава и догађаја у међународној политици, који налажу копцетрацију народне енате ни пажњу на спољне догађаје — наша би странка сматрала за прву дужност, да осујети последице вероломнога порекла ове владе. Овако, подређујућт, као увек, обзирима спољне политике пе само наша права већ и питања унутарњег реда. ми ћемо за сада рад владе пратити с великом уздржљивошћу. Дајемо само ивразе нашега жаљења: што влада — и иначе слаба — слаби својом унутарњом политиком, у оваким временима, положај паше земље.

Председник, Андра Николић. — Прелазимо, господо, на дневни ред.

Изволите чути извештај верификационог одбора.

Известилац, Рад. Филиповић прочита извештај верификационог одбора, којим се предлаже Окушшачтнтт да се оставка послашика г. Др. Томе (0. Милића на послапички мандат уважи а на ње-

тово место да дође г. Живко Р. Миливојевић, (Види саст. 1. где је овај извештај већ унесен). Председник, Андра Николић. — Овај се

предмет без претреса одлучује. Питам Скупштину. прима ли извештај (Прима).

Извештај је примљен. -

(ад ћемо заклети г. посланика Миливојевића.

За овим је нови посланик г. Живко Р. Миливојевић положио Уставом прописану заклетву.

Председник, Андра Николић. — Господо, ми смо данашњи дневни ред исцрили. Ја немам шта, да вам предложим за нов дпевни ред. Међутим ја сам обавештен од господе посланика свих група, да би посланици желели и да би дали пристанак, да Окупштина за неко време не ради. (О тога вас ја, молим да се сад споразумемо, кота ћемо дана одржати наредну седницу.

Је ли Окупштина вољна да се та наредна седница одреди за 10. новембар (Рољна је).

Шристаје ли Окупштина на тог (Шристаје).

Онда данашњи састанак вакључујем, а за 10. новембар заказујем састанак за утврђивање дневног реда.

Седница је закључена у 10. часова пре подне.

Видео секретар, Михајило Јовановић