Narodno blagostanje — dodatak

168

Naši novčani zavodi imaju kako le poznato u svojim rukama 60% akcija „Save”. Eto jedan put jedna zajednička akcija koja je donjela vanredne resultate.

U čemu leži tajna uspjeha „Save”? Van svake sumnje u vodstvu i zatim u vezama. Sa jedne strane „Assicurazioni Generali” kao odlično mjesto za reosiguranje, a zatim naše vodeće banke koje obzirom na svoje veze mogu društvu osjegurati i najrentabilnije poslove. |

Dobar dio uspjeha „Save” ima se pripisati činjenici da ona uopće ne vodi životni posao. Troškovi akvizicije su preveliki. Konkurencija jaka pak se mora ići sa kondicijama dolje. A Što je najgore redovita je pojava „storno”. Jedan dio stornira iz jednostavnog razloga što osiguranik nije u stanju da plaća premije. Drugi se dio opet stornira radi toga što mu agenat konkurencije nudi mnogo povoljnije kondicije. U našem životnom osiguranju, ima po mišljenju upućenih, toliko nesolidnosti da bi bila prijeka potreba da se stavi reda. Ako sama овјоцгаvajuća društva u svom Savezu nisu kadfa da naprave reda i da eliminiraju međusobnu nelojalnu konkurenciju, biti će dužnost pozvanih faktora da tu učine red. Ne toliko radi društava nego radi onih koji su se osigurali.

Kako rekosmo te brige ne more „Savu”. Ona ima samo stvarno osiguranje. Tu je konkurencija manja jer oni koji Osiguravaju svoju imovinu više su izbirliivi nego oni koji zaključuju životno osiguranje. Prema tome kod stvarnog osiguranja kulantnost igra dominantnu ulogu. A radi toga je „Sava” poznata u čitavoj državi. U najnovije vrijeme ona se naročito širi u krajevima u kojima kulantnost osiguravajućih društava nije baš visoka.

Njena jaka pozicija, njene odlične veze stavljaju je opet u položaj da i ona bude izbirljiva pri primanju osiguranja. Na taj način zaštićena je od pojave požara iz razloga loše konjunkture. To joj opet umanjuje izdatke dotično omogućuje da su prihodi na premijama znatno veći nego izdatci. i

Prošle godine „Sava” je imala čisti dobitak u iznosu od jednog milijona 200 hiljada dinara samo od svojih garancijskih fondova. Sve da samo poslovanje ne donese nikakova profita, prihodi tih fondova omogućuju isplatu primjerne dividende. 1 40 пе зато па faktično uplaćeni kapital nego i na onaj koji se je akumulirao dotacijama iz dobitka i fondova.

Glavni prihodi na premijama dolaze od „požara ı stakla” što je i razumljivo obzirom na razvitak osiguranja kod nas. Zatim dolaze „nezgoda i zakonska dužnost |jamstva”, „provalna krađa”, „transport” a na koncu „tuča”. Izveštaji navađa da je razvitak poslovanja u svim oranama povoljan. Poslovi „požar” zaključeni su povolino i društvo se nada da će konsolidacija naših privrednih prilika još povoljnije djelovati na tu poslovnu granu koja je za „Savu” najvažnija.

U bilanci za prošlu godinu nalazimo i nekretnine sa Din. 4 тијопа 354 ћИјаде. То je representativna palata na Zrinjevcu. Ranije je ta palata bila vlasništvo jedne afilijacije „Sava” d. d. za promet nekretnina koja je likvidirala.

SMITH I!I MEYNIER, TVORNICA PAPIRA — SUŠAK

Tvornica papira Smith i Meynier na Sušaku izrađuju samo finije vrsti papira. U prvom redu cigaretni papir. Prema tome njen prosperitet zavisi od toga, kakav stav prema njoj zauzimlje Monopolska uprava. Ranije je, u tom pogledu, bilo mnogo poteškoća. Bilo je to doba kada je samo o bakšišu zavisilo da li će raditi ili ne jedno od naših većih poduzeća. To je išlo tako daleko da se jedno vrijeme pomišljalo na likvidaciju

~ ili prodaju strancima. Međutim, Prva hrvatska štedionica, koja

je glavni interesent i financijer, imala je nerve i izdržala |e, dok i u Upravi monopola nastala bolja vremena. |

Sada je zaključen dugoročni ugovor sa Upravom monopola koji poduzeću osigurava rad za duže vremena. Ovim obez-

beđenjem moglo je poduzeće misliti na proširenje svoje produkcije. Danas tu izrađuju i takove vrsti papira koje se do sada nisu” izrađivale u našoj državi. Pored svih vrsti svilenih papira, prešlo se je i na fabrikaciju karbon-papira, te s vremenom, nećemo zavisiti od uvoza toga artikla. Bilanca za posljednje 4 godine pruža slijedeću sliku: Aktiva 1929 1928 1927 1926

"Tvornički uređai 32.908 30.393 28.209 19.112 Zalihe robe i materijala 9.058 9.764 14.917 12.930“ Dužnici 10.418 8.600 4.815 4.507 Ffekti 1.439 870 723 694 Blagajna 122 101 103 90: Gubitak 246 226 129 JURI Pasiva Glavnica 15.000 15.000 15.000 10.000 Reserve 313 313 313 63 Reserva valorizacije 1.750 1.750 1.750 Vjerovnici 30.816 28.398 28.860 24.408 Ukupna bilanca 54.193 49.957 48.898 37.447

Ukupna bilanca porasla je prošle godine za preko 4 milijona dinara. Međutim, kako je ugovor sa Upravom monopola zaključen tek pod sam konac godine, njegovo djelovanje nije se moglo još odraziti na bilanci godine 1920. U bilanci za ovu godinu treba očekivati još veći porast.

Investicije su porasle za preko 2 mili. din. To je u vezi: sa fabrikacijom novih vrsta papira. Međutim i otpisi su znatni. Prošle godine skoro 2 miliona dinara. Kad odbijemo rezervu amortizacije investicije bilancirane su sa 25 milijona dinara. A one vrijede daleko više. Već same nekretnine, kao gradilišta, jer se tvornica nalazi u centrumu Sušaka na samoj Riječini, predstavljaju znatnu vrijednost. Tvornički je uređaj skroz moderan... Ako se po izvršenju zakonske stabilizacije dinara izvrši puna valorizacija investicija, ona će predstavljati daleko veću vrednost nego što je to danas slučaj. A doslijedno tome i visina dioničke glavnice izražena u današnjim dinarima moći će biti veća. Zalihe robe i materijala ostale su na istoj visini. Naprotiv, dužnici su nešto porasli. Isto tako i efekti. Međutim, porasti nisu tako znatni da bi se morali dulje na njima zadržavati.

Investicije iznose, po odbitku amortizacije, 25. milijona dinara. Vlastita sredstva iznašaju 15 milijona. Omjer je po tome nepovoljan jer se dio investicija mora izvršiti tuđim sredstvima. One iznose 30 milijona. Daleko više nego što iznašaju dužnici, fabrikati i sirovine. Skoro bi bilo potrebno povišenje dioničke ојаупјсе, да se postigne bolji omjer između vlastitih i povjerenih sredstava doltično vlastitih sredstava i investicija.

Gubitak koncem 1929 iskazan je sa 246 hiliada. Tu se u glavnome radi o prenosu gubitka ranijih godina, jer faktični gubitak godine 1929 iznosi samo 19 hiljada. Međutim, ne smijemo zaboraviti, da prošle godine nije bio na snazi ugovor sa Monopolskom upravom, koji bi poduzeću osjegurao nesmetani intenzivan rad. Ove godine situacija je naravno mnogo povoljnija. Gubitku od 246 stoji na suprot reserva od 313 hiliada. To znači da se gubitak može eliminarati jednim potezom pera. Prema tome poduzeće bi već i za ovu godinu bilo u stanju da plati diyidendu. Ukoliko se naravno ne poduzmu kojekakovi vanredni otpisi.

Po sklopljenom ugovoru sa Upravom monopola, u pogledu fabrikacije i dobave cigaretnog papira te ostalih potreba monopola, tvornica papira Smith i Meynier ide u susret boljim danima. Imajući jako uporište u nabavkama Uprave monopola može ona sukcesivno da pređe i na izradbu svih najfinijih vrsti

|| papira, koje smo do sada uvozili sa strane. Tvornica Smith i Me-

ynier uređena je za fabrikaciju finih vrsti, i to je jedina naša tvornica za te artikle.