Narodno blagostanje — dodatak

није случај. Ако развитак подузећа буде тражио инвестиције и од неколико десетака милиона динара оно ће их одмах добити. Управо с обзиром на финансиску страну је за очекивати, да ће се „Лим“ развити у једно јако подузеће. А како се у Загребу налази и једно слично подузеће ксјему тако исто стоје на расположењу неограничени износи, изгледа, да ће се овај дио металне индустрије управо у Загребу највише развити. А ту је и центар наше претролеумске индустрије која је најглавнији консумент производа индус трије железне буради и металне робе.

„ИСКРА“ ТВОРНИЦА СВЕЋА Д. Д. — ЗАГРЕБ.

„Искра“ творница свећа д. д. припада концерну браће Марић. Оно се донекле ослања на Англо-југославенско петролејско подузеће у којему су опет браћа Марић главни фактори. Полуфабрикате, који су „Искри“ потребни, добива од Англо-југославенског петролејског д. A. које је у Цапрагу, 50 километара далеко од Загреба, подигло велику рафинерију петролеума. Према томе она је у том повољном положају да јој је осигурана набавка сировина. У другу руку опет Англо-југославенско петролејско друштво има сигурност, да ће један важан нузпродукат фабрикације бензина и петролеја сигурно пласирати. Тако се Англо-југославенско и „Искра“ д. д. некако упопуњавају.

„Искра“ је основана 1922. године. Дионичка главница износила је 250 хиљада динара. Године 1927. закључено је и извршено повишење главнице на ! милион динара.

„Искра је имала своје радионице у просторијама једног другог подузећа Марићевог концерна. Међутим су прошле године те просторије знатно проширене, тако да ће се подузеће моћи сада боље развијати. Према томе може се рачунати са знатно већом делатношћу.

Индустрија свећа има код нас још увек свој гаг5оп d' ефте. Електрификација је код нас тек у повоју. Само један мали проценат нашег становништва служи се електричним осветлењем. Према томе преовладава петролеум. А код широких слојева троше се у знатној мери свеће.

Код свећа поред оних од воска које се употребљавају |

код религиозлих приредби и чинова, имамо свеће добивене из вегетабилних и минералних уља. У најновије време свеће које се праве из парафина, дакле из остатака дестилације минералних уља, истискивају свеће добивене из вегетабилних уља. У првом реду јер су много јефтиније. Будући да „Искра“ израђује свеће из остатака минералних уља то она одлично одолева конкуренцији осталих творница које су добрим делом удешене на фабрикацији из вегетабилних уља. А како „Искри“ стоје на расположењу и знатна финансијска средства као и одлично изграђена продајна организација, јасно је да ће временом елиминирати знатан део данашње конкуренције. Фабрикација свећа била је код нас још до пре неколико година домена мањих творница сапуна. Данас се и овде појављује потреба концентрације у велика подузећа. А сви су изгледи да ће управо „Искра“ бити та која ће из тог новог развитка да извуће највећу корист. Прво ради тога што је изградњом нове творнице технички много боља и модерније опремљена него остале творнице а друго што јој, како већ рекосмо, стоје на расположење знатна средства концерна браће Марић.

Биланца за последње године изгледа овако :

Актива : 1.929 1.928

у хиљадама динара Благајна 377 18 Дужници 3.676 4129 Машине . 1.656 1.608 Пасива : | Главница · 1,000 1.000.

Резерва 10 Вјеровници 6.630 7.397 Добитак 16 36

Дионичка главница од једног милиона није довољна да покрива све инвестиције. Међутим како се прошле године извршене нове инвестиције, диспаритет постаје још већи. Са друге пак стране, будући да се ту ради о једном подузећу које припада јаком концерну и које је финансирано по том концерну, прилично је свеједно, дали главница износи неколико милиона динара више, а повериоци неко“ лико милиона динара мање.

Пословни успех у прошлој години није био најповољвији. Година је завршена губитком од 20 хиљада динара. Међутим како је концерну 1928. године остао износ од 36 хиљада динара као пренос на другу годину, то је пословна година ипак завршена вишком од 16.000 динара.

Поред фабрикације свећа „Искра“ се бави и продукцијом других органских и анорганских кемичних и битуминозних продуката. Временом можда ће ови у неку руку нузпродукти, да преовладају. Нарочито коломаз који се троши код нас у знатним количинама, а који може „Искра“, опет у вези са рафинеријом Англо-југославенског петролејског друштва, да фабрицира под повољнијим условима него друге постојеће творнице.

Пооштрење опште привредне ситуације у виду смањења куповне снаге широких народних слојева, међу које „Искра“ искљућиво пласира своје продукте, наравно да ће нешто успорити развитак овог подузећа. Али то може трајати само неко време, пошто има „Искра“, с обзиром на своје везе ниже продукционе трошкове од претежног броја својих конкурената. А кад ту конкуренцију елиминира или знатно ослаби, биће и профит знатно већи.

Đr. A. WANDER D. D., TVORNICA FARMACEUTSKIH 1 DIE TIČKIH PREPARATA — ZAGREB.

Industrija farmaceutskih i dietičkih preparata nije kod nas još bog zna kako razvijena i mi smo u znatnom delu još upućeni na uvoz. U prvom redu u pogledu specijaliteta.

Međutim ono što farmaceutičke industrije ipak imamo, koncentrirano je u Zagrebu. U Zagrebu su sa svojim tvornicama „Кепика", „Казте!", „Каџе", „Jugoslavenski Serum zavod”, kao i „Zavod za proizvodnju cepiva protiv zaraznih bolesti”. U Zagrebu su naše dve najveće radnje za promet lekova ı droga, naime „,Isis” i „Jugofarmacia”.

U Zagrebu je i Dr. A. Wander d. d. tvornica farmaceut– skih i dietičkih preparata. To je poduzeće osnovano još 1926. godine kao alilijacija poznate tvornice Dr. A. Wander u Bernu. U prvo vreme poduzeće se je bavilo samo plasiranjem produkata svoje centrale u Bernu, dotično afiliranih tvornica u drugim državama. Naročito „Ovomaltine” koje je danas prošireno gotovo u čitavom svetu.

Dionička glavnica iznosila je 2 miliona dinara. Taj je iznos bio potpuno dovoljan dok se je poduzeće bavilo samo plasiranjem produkata izrađenih u inostranstVu.

Međutim 1929. godine počelo se je sa židanjem vlastite fabrike i to u Zagrebu. U isto vreme pristupilo se je i povišenju glavnice oa 2 na 4 miliona dinara, što je iste godine i provedeno. Pod kraj 1929. godine nova je fvornica dovršena i počelo se je proizvodnjom. Za sada u ograničenom obimu. Međutim tvornica je tako izgrađena, da se u svako doba sa relativno niskim troškovima može bitno proširiti. | Zagrebačka tvornica izrađuje pretežni dio preparata, koje

izrađuje konsern Dr. Wander. Ona ne pokriva samo našu potrebu u Dr. Wanderovim preparatima, nego ih izvozi u ostale