Narodno blagostanje — dodatak

RNB LIZ

· Dodatak „Narodmomi Blagostaniju“

BROJ 43

BEOGRAD, 24. OKTOBAR 1936.

GODINA VIM

Sadržaj:

Сједињене творнице стакла на дионице, Загреб

СЈЕДИЊЕНЕ ТВОРНИЦЕ СТАКЛА НА ДИОНИЦЕ, ЗАГРЕБ

Наша индустрија стакла концентрисана је углавном на два предузећа: на Сједињене творнице стакла на дионице, са седиштем у Загребу, и на Панчевачку фабрику стакла, са седиштем у Београду. ·Међусобна конкуренција између ова два предузећа готово ни не постоји, јер се Панчевачка фабрика бави скоро искључиво производњом стакла за прозоре и плочастог стакла уопште, док су Сједињене творнице стакла концентрисале своју производњу на све врсте шупљег стакла, на флаше, чаше, стакло за. амбалажу итд. Иначе, Панчевачка фабрика стакла је једна новија креација, пошто је основана тек 1930/81 године, а Сједињене творнице стакла претстављају једно од наших најстаријих индустријских предузећа, које се с временом претворило у један велики индустријски концерн, са више фабрика. || |

Као акционарско друштво Сједињене творнице стакла постоје тек 15 година, јер су основане 1921. Међутим, најстарија фабрика која овом предузећу припада је основана већ 1856 године у Храстнику у Словеначкој. 30 го: дина доцније, 1886: године, ову фабрику је преузео пио: нир наше стакларске индустрије Вилим Абел, који ју је знатно проширио и усавршио. Његови наследници наставили су посао у још ширем обиму. Фабрика у Храстнику је модернизована и специјализирана за производњу шупљег стакла за потрошњу ширих слојева. Њен дневни производни капацитет износи данас преко 50 хиљада кг стакла, а фабрика има преко 800 радника. Још пре рата била је преузета и фабрика стакла у Загорју об Сави са 200 радника. 1916 преузета је и модернизована и фабрика у Стражи код Рогатца, која је основана већ 1868 године. Ова фабрика. има две кадне пећи с укупним дневним производним капацитетом од 45 хиљада кг стакла. Производ ња робе у Стражи је данас готово сасвим механизирана. Зато се овде и израђује у првом реду типизирана роба, као флаше за ·минералну воду, за пиво, лимунаду итд. 1926 основана је фабрика у Светом. Крижу крај Рогашке Слатине, која је преузела рад напуштене фабрике у Загорју. Фабрика: у Светом: Крижу намењена је производњи стаклене луксузне робе, каоб: брушеног стакла, разних сервиса, пантографиране и гравиране робе итд. Благодарећи томе њој је пошло за руком да знатно потисне наш увоз скупе робе. из Чехословачке, Немачке и Белгије. Својом фином робом она. осваја не само домаће тржиште, већ је продрла и на талијанско тржиште, у Румунију, Бугарску и на Блиски Исток. Турска, Египаг, Мароко, Алжир итд. постали су такође потрошачи наше стаклене робе.

сферу Сједињених творница стакла и Творница стакла у

Дарувару, Керамичка индустрија д. д. у Загребу и Српска фабрика стакла а. д. у Београду са творницом у Параћиву. Даруварска фабрика израђује прозорско стакло, сијалице и друге врсте стакла за осветљење, а у Параћину производња је специјализирана за шупље и брушено стакло, а у првом реду за гостионичарску робу, као сифоне, пивске флаше итд.

Вођство наше индустрије за шупље стакло, које је и данас технички у рукама породице Вилима Абела, успепо је да концентрацијом и рационализацијом својих творница проведе најсавршенију специјализацију производње и да издржи без икаквих потреба општу светску депресију, која је с обзиром на опадање куповне снаге: потрошача и у индустрији стакла знатно отежавала продају. робе. Тако је продаја стакла Сједињених творница, која. Је y 1930 по фактурној вредности износила око 87 милиона динара, због кризе била готово преполовљена. Продаја у 1932 износила је само 43 милиона динара, али се благодарећи појевтињењу производње већ у 1933 приметило мало опорављење на 44,13 милиона. У току 1984 и 1935 године: то опорављење се наставило, тако да је укупна продаја У 1985 по фактурној вредности већ за око 30% већа него у 1988 години. Тим порастом није се; додуше, још достигао нормални промет из година пре кризе, али оздрављење у нашој стакларској индустрији, чији су најглавнији претставник Сједињене творнице стакла, стално и сигурно напредује. С нарочитим задовољством истичемо да је прошле године код Сједињених творница напредовао и из: воз робе у иностранство.

Иначе, као доказ великог напретка наше стакларске индустрије у погледу техничке усавршености и сразмерне јевтиноће може да послужи и чињеница, да су се Сједињене творнице, упркос врло слабој царинској заштити, без нарочитих тешкоћа могле да одупру страној конкуренцији која је и прошле године покушавала да се путем демпинг цена уведе на нашим тржиштима. Управа напомиње у свом извештају да је с тим у вези морала снизити и продајне цене својим производима. Бруто при: ходи од продаје, благодарећи рационализацији пронзводње, ипак су порасли. Иначе, у циљу бољег искоришћавања производног капацитета фабрика приступило сен производњи неких нових артикала.

Главне билансне позиције за четири последње годи-

не показују следећу врло интересантну слику:

Рачун изравнања

Актива 1932 1933 1934 1935 У хиљадама динара

Непокретности 3.832 3.832 3.832 3.882

Уређај и машине 5 7.458 1.117 8.217 8.274

Залихе материјала 2.935 3.168 2.992 3.492