Narodno blagostanje — dodatak

NRALIZB BILANSA

Dodatak „Narodnom Blagostanju““

BROJ 21

Sadržaj]:

Бата, југословенске творнице гуме и обуће JE M.

С. Х. Гутман д. д., Белишће Rudnik »Kostolac« Đorđe Vajfert a. d., Kostolac

БАТА, ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ТВОРНИЦЕ ГУМЕ И ОБУЋЕ Д. Д. У БОРОВУ

Бата у служби народне одбране

За време Светског рата наше избеглице, у главном у Француској, у колико нису били подложни војној обавези тражили су на све стране да зараде који грош. Некима је то врло добро успело. Једна група окретних избеглица приметила је, да је снабдевање обуће у Француској било доста траљаво и да би се фабрикацијом обуће могла да постигне велика зарада. Али када су почели посао, тд. претходне радове за подизање фабрике обуће у Француској, наишли су на једну несавладљиву тешкоћу, наиме на немогућност добијања машина за израду обуће. То је потребно да мало детаљније објаснимо.

Производња обуће прешла је са заната на индустрију онда кад су пронађене машине, које замењују ручни рад. То је био американски проналазак који је наравно патентиран за цео свет. Али оно што је било необично код тог посла, то је пракса произвођача тих машина, да их не продају фабрикантима обућа, већ да их дају под кирију на дуже време (до 20 год.) и наравно по високу закупну цену. На питање које се сваком намеће, какви су мотиви могли диктирати овакву одлуку, одговор је један: произвођачи машина хтели су да буду господари развића индустрије обуће у целом свету. Дајући машине под кирију они су суверено одлучивали у којој земљи и колик се може да подигне индустрије обуће. Ван сваке је сумње да су они стајали у вези са индустријалцима обуће у Америци, који су свакако били њихове најбоље муштерије, и на њихов миг одбијали да даду машине тамо, где је првима било то непожељно.

Томаш Бата је морао да почне да ради и да развија своје подузеће американским машинама. Али је Томаш Бата урадио нешто што ниједан други индустријалац обуће није смео ни да мисли: он је пронашао своје машине за израду обуће, које су биле боље од американског патента. Потписани је својим очима посматрао индустријалце обуће из Бостона како радознало пролазе кроз Злинске фабрике да виде усавршеније алате но што су њихови. Томаш Бата, који је био непомирљив противник монопола: (систем Бата је и данас неоступно против картела и против заштитних царина) није ни једног тренутка помишшљао да те своје савршене машине задржи за себе. Напротив, он их је дао сваком конкуренту на расположење и то не под кирију, већ их продавао.

Како су Американци, као што рекосмо, давали машине под кирију на дуже време, то су до пре неколико година исте могле да се виде и у злинским фабрикама. Сад их тамо више нема. МИ Борово је у првој периоди свога рата платило велики трибут Американцима.

Ни Борово их нема више и оно. употребљава злинске хтиине. Ко-би рекао међутим, да је Борово већ лоче-

BEOGRAD, 27 MAJ 1939.

GODINA X

у Борову

ло да производи поједине делове злипских машина и ла је на путу да подигне фабрику комплетних обућарских машина не само за своју потребу, већ за извоз у цео свет!

Говорећи о тој новој грани производње у. Борову, само са неколико речи да додирнемо и питање о обиму производње код Бате, не по волумену већ по врстама. Као што је Томаш Бата од шустера постао прво примитиван инлустријалац обуће па се постепено попео и на врх хијерархије обућарских индустријалаца, теко је и Борово почело са индустријском производњом обуће од коже у баракама, које су у прво време на брзу руку биле подиг= нуте, да производи данас у огромним и у сваком погледу савршеним стандард-аградама Батиног система. Борово je почело са производњом обуће и то само неколико врста. Годинама је наша јавност знала за Борово као произвођача обуће и то прво кожне, затим и гумене, које у целом

Г. Др. ЈАН А.

БАТА, претседник Управног одбора Бата д, д.

свету узимају све већи значај не само због тога што је гума јевтинија него кожа (јер производња коже опада услед опадања сточарства), већ нарочито због тога што се гумена обућа израђује данас према потребама потрошача, а оне су разноврсне. -

Називати данас Борово“. индустријом обуће 3HauWM. рећи нетачност. Систематски расте број артикала, које узима Борово постепено у промзводњу. При томе оно има пред очима наш национални интерес. . Оно није тшило само за производњом масивних рентабилних производа, премда је то његов основни и првобитни задатак; оно је при– ступило производњи и других артикала чији је рентабилнтет много слабији, а ризик мвого- већи. Све је то 'увињево у интересу наше народне. одбраве... . A (MIN

не