Narodno blagostanje

9. фебруара 1929

НАРОДНО БЛАГ ОСТАЊЕ

"Страна 9.

ИНДЕКС НАРОДНОГ БЛАГОСТАЊА

Појам народног благостања не да се дефинисати. Као што се под тржиштем разуме бескрајан број односа, које никаква статистика не може да похвата и побележи; тако се исто под народним благостањем разуме непрегледан број најразноврснијих појава. Те су појаве симитоми народног олагостања, јер је ово апстрактна категорија. Неки од тих симптома дају се статистички или на који други начин, али свакако бројно, изразити. Из промена тих појединих бројем изражених појава формирају се средње вредности, а од тога се добија којефицијент. Промене којефицијента изражавају промене народног благостања.

То се врши методом индексних бројева.

Индекс народног благостања употребљен је први пут службено у једном важном међународном акту, у Дозовом плану, којим се регулишу репарационо планање Немачке. Немачка способност за плаћање цени се на основу тога индекса народног благостања. |

Тај је индекс много критикован; кр““ тика је у главном била наперена против из бора симптома, односно елемената народног благостања. По себи се разуме да се из малог броја побележених појава не може прецизно да изрази стање народног благостања. Али је статистика одавно утврдила да се репрезентативним методом, то јест избором најсиптоматичнијих појава може добити бро ђ, који бар приближно изражава извршене промене.

У репрезентативне појаве по Дозовом плану спадају с једне стране оне, које се односе на народно богатство, као на: производњу, доходак и т. д., а с друге стране оне, које се односе на потрошњу као: угља, шећера, дувана, пива и т. д. Тешко је порицати, да ови симптоми репрезентирају народно благостање.

Наравно, да ти симптоми не могу изразити тачно промене у народном благостању, али га они довољно јасно индицирају (отуда индексни бројеви).

У земљама, које негују статистику како треба, и у којима се статистички подаци сређују и разрађују, довољно је побрати симптоматичне појаве, координирати их и тиме индицирати народно благостање. Код нас, на против, задатак је необично тежак: извесне се појаве у опште не прикупљају, друге се не публикују, а треће с великим задоцњењем.

Па ипак смо ми одлучили да комбинујемо индекс народног благостања за нашу земљу.

Као што рекосмо, наш задатак је врло тежак. Има три месеца, како на том послу радимо, па ипак још нисмо успели да комплетирамо шему, као што ће читаоци видети из таблице „Индекс народног благостања. , која се налази на крају овога чланчића. Због тога је била одложена појава нашега листа за читава два месеца. Тешкоћа лежи нарочито у чињеници, да се извесни подаци код нас у опште статистички не обрађују. То важи нарочито за цене. А индекси цена играју овде најважнију улогу.

Као што се види на таблици, ми намеравамо да израдимо шест разних индекса цена. На њима се одавно ради и како који индексни бројеви буду били готови, унећемо их у таблицу. Ми објављујемо данас таблицу са онолико података колико смо могли добавити до закључка листа. Идућа таблица биће много пунија. Исто тако овога пута нема никаквог коментара уз таблицу. У будуће биће ока опширно коментарисана. Као што постоје правила за састав индекса, тако исто постоје и за његово тумачење. Прво се објашњавају поједине појаве, а затим се траже корелапије.

Индекс народног благостања, као што виде читаоци, има много елемената, који служе за изналажење коњунктуре. Али он не иде до тога задатка. Коњунктура је у науци технички термин за извесну тачно одређену појаву. Коњунктура је круг, којим се креће народна привреда. Поред тога постоји и вулгаран појам коњунктуре, појам из свакодневног живота. Њиме се изражава извесно стање и кретање, али оно није ни кружно, ни ритмичко. Коњунктура у свакодневном животу дели се на повољну и неповољну, јер сеона увек доводи у везу са субјектом привреде, која се проучава. |

Наш индекс народног благостања у исто време је израз коњунктуре у лајичком смислу. Народно благостање може да се схвати као рефлекс коњунктуре. Значи да истраживање коњунктуре може само да буде од користи индексу народног благостања.

Наш индекс народног благостања потпунији је од онога у Дозовом плану. Па кад је онај могао да се узме за мерило платежне снаге Немачке, онда ће и наш свакако бити од користи финансијеру, економисти и пословном човеку. А паше претензије не иду даље. | У