Narodno blagostanje

'9 марта 1929.

од стране државе". А то најмање признање замишља г. Банац као једну субвенцију од 50 милиона динара годишње, која се има уговором осигурати бар за 10 година. Што чини пола милијарде динара.

Више је но дирљив захтев, да се уговором огарантује-субвенција. Рђаво искуство, које је учинила јадранска каботажа треба искористити. Боље је државу везати, него с њом натезати, макар то било уговором о поклону.

Ми се потпуно слажемо са горњим извођењем г. Банца у следећа два ограничења:

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 77

1. Зар не би то могло бити мало јефтиније» о. Wo nehbmen und nicht stehlen?

ЕС ПНЕ Из уредништва.

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА

Робно тржиште

Према прошлој недељи житарски производи код нас не показују битних промена. Цене су остале готово исте, са нешто чвршћом тенденцијом. Пшеница има донекле повећану промпт тражњу али је довоз и у овој недељи још увек врло скроман. Промпт роба нотира у овој седмици: шлеп Сава 73—79 3—4% 9235—940—; шлеп Дунав 78—79 34% 937.50 945.— napHTer Тиса или Бечеј 79—80 2% 940—945__. бачка станица 79—80 2% 248—250—); банатска станица 75—90 2% 240—9242 —. За терминску робу је интерес доста велик, нарочито за шлеповску робу, али су закључци и ту малени, јер се још не могу утврђивати термини испорука и преузимања. Али има, извесних изгледа, чим буде отворена пловидба, да ће се извоз развијати у врло повољној мери.

На европским тржиштима је тражња донекле подмирена. У главном је била подмирена тражња Енглеске и то нарочито са јужно-американском робом, која успешно конкурише ценама северо-американског житарског пула. Са успостављањем блокираног саобраћаја отпала је и нервозност европских тржишта и након што су најхитније потребе покривене, то је и интензитет тражње попустио, а тенденција за промпт робу код постојећих цена сразмерно је лабава. Северо американски пул је своје цене које је био повисио у другој половини фебруара, морао опет снизити за неколико поена. у

Монопол на пшеницу, који је у Швајцарској постојао све од светског рата, укинут је на основу исхода плебисцита, који је био одржан у прошлу недељу. Последица је, да ће скочивши са 1. јунијем о. год. трговина житом бити приступна слободној приватној трговини, те ће ова нова пијаца бити без сумње од важног значаја за наш извоз.

Кукуруз — показује код нас као и на европским тржиштима непромењену, сталну тенденцију. Тражња за промпт робу није баш најбоља, али је терминска роба сразмерно чврста. Тргује се код нас на бази 263— за промпт робу и 280— за терминску робу паритет Вршац. Тражња надмашује понуду;

Јечам, свас и раж имају нешто чвршћу тенденцију, али су цене у главном остале непромењене!

Сточна храна покзаује велику тражњу, која се због оскудице вагона и још неуређеног саобраћаја тешко задовољава. Цене се приближују већ оној висини по којој постају опасне по рентабилитет за држање и одгајивање стоке.

Јаја имају сасвим непромењену чврсту тенденцију. Понуда је минимална, конзервисана роба је такође исцрпљена те ће се и нова продукција појавити тек са опадањем хладноће. Перната живина има чврсту тенденцију код врло слабе понуде те се креће цена у овој недељи према квалитету на бази од 20.50—922,50 динара по кг. На европским тржиштима јако се Od оскудица.

Кслонијална роба има сталну тенденцију те су цене остале непромењене. Само су боље врсте кафе још нешто поскупиле. Суве шљиве врло су чврсте у нашој земљи, као и на осталим тржиштима. Целокупна прошлогодишња светска продукција била је много мања од оне у 1927. години. Наше робе за извоз поготово више нема те ће постојеће залихе бити скоро конзумиране, тако да ће се нову сезону дочекати без икаквих претека.

Београдска Берза

Изузев девизе Мадрид, која је у току целе недеље на међународном тржишту показивала слабу тенденцију, није било великих промена код осталих девиза, и све су, готово, задржале своју вредност од прошле недеље.

Код нас на берзи све девизе трговане су на парил у по курсевима нормираним од Народне Банке.

У току ове недеље промет на девизном тржишту знатно је порастао, тако да премаша цифру промета од прошле недеље за неколико милијона динара: Нарочито је била велика тражња у девизи Лондон, Праг, Цирих и Њујорк чек и Њујорк кабел.

Народна Банка својом интервенцијом покрива, највећи део тражње, док је прилив приватне робе још увек доста слаб. Једино је девиза Беч подмирена искључиво приватном понудом, тако да Народна Банка није била принуђена да се појављује као продавац. | Валуте су и ове недеље слабо тражене на берзи, али је зато у ванберзанском промету било већег интересовања нарочито за немачку марку и аустриски шилинг, обзиром на сајам који се сада у Лајпцигу одржава, и овај који ће се за неколико дана у Бечу отворити.

Ефектно тржиште није, такође, претрпело -готово никаквих измена у курсевима.

__Рента ратне штете имала је малих промена у курсу, али је ипак ова недеља завршена са чврстом тенденцијом и доста великом тражњом, која, чак шта више, није могла бити сва ни подмирена последњег дана. Нарочито су врло живо трговани термини, а специјално за ултимо март и април. | |

За сада доминира _ још увек струја хосиста.

Инвестициони зајам задржао је своју вредност од прошле недеље, и доста је тргован, и тражен специјално од Народне Банке, која у последње време показује нарочито интересовање за овај папир. 4% Аграрне обвезнице забележиле су у току целе недеље један једини закључак у мањем износу код курса 54.—. Код осталих државних папира није било готово никаквог интересовања, а сви су готово задржали своју вредност од претходне недеље.

Акције банака и осталих предузећа показују још увек слабо интересовање берзијанаца. Једино су трговане

акције Народне Банке у мањој количини по нешто вишем курсу од прошле недеље. Извозна Банка тражена. је прилично и Пло лана de нешто боље него раније.

Они Кот нам не - врате број сматраћемо их за претплатнике BEO Благоставња“,

Уредништво се уверило да Државна Хипотекарна Банка прима полисе свију осигуравајућих друштава, која раде у њеној земљи. Према томе нетачна је наша вест из трећег броја, да она ствара монопол у корист четири друштва.