Narodno blagostanje

16 марта 1929.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 91.

_ ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ ИЗ НЕДЕЉЕ

Док је поглед целога света _ још увек управљен У дивљу шпекулацију, која се већ годину дана докопала америчке пети пене си берзе, дотле се већ два месена париској берзи одигравају много вратоломнији догађаји. Што год је у Европи склоно шпекулацији, отишло је У Париз. Тамо се сада зарађују милиони преко ноћи. Курсеви скачу по 10 до 50 поена у 94 сата. Карактеристично је за Француза, да је помаман за хартије од вредности, чија су

Од Суфида до Гвалина

имена егзотична и “која он ни по коју цену не може да изговори. Ту спада М Заита, Џебил, М Дила и 1. A. После рата смо и ми Југословени научили како се

на берзи шпекулира. Нађе се један човек, а често и двојица или тројица, покупе новац где год га могу да нађу, почињу да купују један папир и тиме му терају курс на више. Ако шпекулант уз пут погине, онда му се лешина, баци иза берзе и нико за њим не плаче. Тако: је пре два месеца погинуо један берзијанац, који је пао на пола пута штекулацијом са акцијама подузећа Миниер Франко- Серб.

Ових дана се одиграва такође луда шпекулација на париској берзи, која је за нас интересантна.

Не знамо да ли је у аналима париске берзе пре рата било забележено име Устрик; данас се под тим именом налази у Паризу једна банка са главницом од 100 милијона, франака, О томе, како је њен сопственик постао богат човек, не зна се много. Зна се толико да је лудо шпекулиDa, са акцијама мексиканских рудника Хуанчака. Како то да изговори Француз» Пошто је у овоме успео, почео је нагло да проширује своје послове на другим индустријским гранама. Учествовао је у подузећу Марешал, ренском друштву за линолеум, и за мало што није зграбио већину, главнице париске банке Контоар Национал JU Есконт. Затим се бацио на, индустрију аутомобила. Узео је већину акција подузећа Пежо. Како није имао довољно средстава за све те послове, то је он основао ново друштво Холдинг Франсез (Холфра), којој је продао све своје акције. Авиатичким берзанским пословима успео је да дотера капитал на 250 милиона франака и сада је на путу да га подигне на пола милијарде франака. У то је наишао на мину, услед јаког форсирања, подузећа Пежо изазвао је незадовољство код старе париске банке Лазар Фрер, која финансира Ситроен. Тако се развила борба на берзи, која још траје, и чији се исход не може да предвиди.

Велике и старе париске банке такође су против и сувише шпекулативних младих банака. Оне су успеле пре кратког времена да скрхају једну такву банку, која је такође врло живо трговала у кулиси. То је банка Пакман.

Ипак је велико питање, да ли се може срушити банка

Устрик; она има врло јако залеђе. Говори се да она од почетка ради с талијанским капиталом. Г. Устрик је одавно у врло интимним личним везама са г. Гвалино, председником огромног талијанског друштва Сниа Вискоза. - Истовремено с оснивањем Холфра у Паризу, основана је у Италији Холдинг италиана. Акције Холфра преузео је великим делом г. Гвалино. Обадва Холдинга два су брата:

Тако се може рећи, да је г. Устрик исто што и г. Гвалино и обрнуто.

Последњих дана показују врло велики скок акције друштва „Туниски Фосфат". Те акције патронизира такође банка Устрик. А то значи, да се друштво „Туниских Фосфата“ налази под утицајем талијанског капитала.

Туниски Фосфати су друштво, које жели да купи

;

| Суфид у Далмацији. У разним "берзанским _ листовима у Паризу објашњава се на разне начине скок тих акција. У париској Енформасион" наводи се као разлог намера друштва да прошири делатност у Далмацији и да у вели. ком обиму производи азотне и електро-металургијске про: изводе.

– Туниски _ фосфати—Устрик—Гвалино—Суфид. није Блер, онда су Талијани!

Ако

У прошлу недељу је одржан редовни годишњи збор акционара Народне Банке, којим је руководио · гувернер г. Бајлони. Под сугестијом рђавих саветодаваца он је мислио у почетку, да је његово право, да држи цензуру над говорима акционара, Добро је што је то гледиште напустио у самом почетку и што је збором руководио и толерантно и благо. То му је прибавило више симпатија но све његово натезање са привредном кризом. 3

Збор акционара није високошколски семинар за економска и специјално банкарска питања, са којима је упознат мали број људи у свим земљама. На збор долазе акционари, и зато се не тражи никаква друга квалификација до поседа акција. И међ акционарима као и у свим другим скупинама има свакојаких људи. Једни су оштри, други су благи, једни су стварни, други су лични, али је по заједничку ствар најбоље дати свакоме могућност да каже што мисли. Збор акционара уме већ да цени што је корисно, а што је беспредметно и излишно. |

Годишњи збор акционара Народне Банке

i

У току месеца фебруара много се говорило и писало, како ће се најзад извршити изједначење календара и учинити крај овом дуплом светковању хришћанских празника. ИМстицало се с розлогом, како то није питање цркве, већ питање привредно и ноционално. Привредно, јер би се изједначењем календара стклониле незгоде и штете, које се народној привреди на. носе дуплим празницима. Национално, јер би се заједничким светковањем једнога празника и од стране кетолика и од стране православних духовно зближиле присталице свих религија, спољно би ишчезла манифестација верских разлика и, најзад, отклоњена би била завист и омраза, које рађа конкуренција, што једни раде. док други светкују. Због тога, на пример, што филијала Народне Банке у Загребу, где има и православних у знатном броју, није радила о православном Божићу, искрснуо је читав сукоб.

ПЕНАЛА Потер

Изједначење каледара

Оно што је остварено у Румунији и Бугарској, то се код нас не може да учини. Дигла се црква и протестовала, како се сме држава да меша у њезину надлежност. И ако је календар само једна формалност, и ако се изједначењем не дира ни у једну догму ниједне цркве, ипак се православни креликализам дигао против ове реформе од које су и привреда и велика идеја народног јединства толико очекивале. И Господин Министар је, како је јавности саопштено, попустио у својој енергичности и дошао до закључка, с обзиром на деликатност питања, „да је најбоље оставити решење тога проблема православној цркви. А и боље је. Било би нам збиља тешко одвићи се да двапут годишње не дочекујемо Нову Годину, да у дупликату не славимо le reveillon Христовог Рођења и његово васкрсење из мртвих. Све у славу цркве, крканлука и — нерада!

плитак