Narodno blagostanje

ИЗЛАЗИ СВАКЕ СУБОТЕ.

ПРЕТПЛАТА:

До краја јуна 1929. Дин. 100.До краја године 1929. Дин. 240.Поједини број Дин. 7.—

Годишња претплата за иностранство шв. фр. 40.— или Дин. 440.—

Садржај:

НЕДЕЉНИ ЧАСОПИС

ЈРЕДИШТВО 1 ОДИНННСТВЦИЈА

Београд, басина 13.

Међуградски Телефон 35-44. — Телефон 13-50

__БЕОГРАД, 6. АПРИЛА 1929. __

Цене огласа утврђују се споразумно. Новац за претплату и огласе полаже се на Чековни Рачун код Пошт. Штедионице Београд Бр. 50.924. или пошт. упутницом, Уредништво прима само написе који нигде нису објављени.

ГОДИНА 1. |

1. Ђанини у Монополској Управи. — 2. Д-р 8. Бајкић: Зашто скачу акције На родне Банкер — 3. Феноменални полет аустриске пољопривреде. — 4. Правни преглед: Банкарске неакционарске радње морају под именом „Банка“ имати ознаку име и презиме сопственика радње. — 5. Анализа биланса: Јисозјоуепзка Вапка, Хасгеђ; „Шумадија“ Прво Срп. Друштво за Осигурање и Реосигурање у Београду; Панчевачка Пучка Банка, Панчево. — 6. Зајмови Државне Хипот, Банке са Швајцарским Банкарским Друштвом у Базелу: Други зајам. — 7. Догађаји и проблеми из недеље: Како је дошло до фузије Банинија и Блера; Криза парламентаризма у Пољској; Политика државних зајмова у Румунији; Предлог за рационализирање једне гране царинске службе; зршзКко жаапје зкадга) Повчани промет на нашој пошти. — 8. Обавештајна служба. — 98. Педељни пре-

глед тржишта.

Д-р В. Бајкић.

ЗАШТО СКАЧУ АКЦИЈЕ НАР

|. Завршни рачуни Н. Банке не дају објашњење.

Као што читаоци могу видети из нашег табеларног прегледа кретања курсева хартија од вредности на београдској и загребачкој берзи у другој половини месеца марта, види се велико мртвило код банака и то првокласних. Има примера, да су акције попустиле. На супрот томе акције Српске Банке у Загребу и акције Народне Банке показују знатан пораст. Код Српске Банке 2,25%, а код Народне Банке 1,5%. Код прве се пораст објашњава повећањем дивиденде од |I динар по акцији. Али од куд пораст код Народне Банкер Дивиденда 0. г. износи Дин. 400.—, као и раније. Ни у чистој имовини нема такође никаквих важних промена. Ако бисмо покушали да изнађемо приближно стање чисте имовине Народне Банке, онда бисмо добили ове цифре:

главница 30 милиона динара резерва .____ ISO) | | HenokpeTHocTH . 113 5

и покретности. 25. 5 5

свега. 295,5 милиона динара или рецимо округло 300 милиона динара.

Народна Банка има 60.000 комада акција што

„значи, да чиста имовина по акцији износи Дин.

ОДНЕ БАНКЕ2

5.000.— Међутим курс акције износи Дин. 7.350.—, односно за 2.850— динара више него што је субстанцијелна вредност акције. -

Још мање се може разумети курс акција Народне Банке с обзиром на укамаћење, јер оно из носи свега 5,5%, а колико је то далеко испод нормалног укамаћења у земљи најбоље нам показује чињеница, да државне хартије од вредности, као н. пр. 7% зајам, дају ренту од скоро 8%.

Излази из свега овога, да се у завршним рачу“ нима Народне Банке за 1928. г. не може наћи објашњење за нагли пораст њезиних акција. Узрок и не лежи ту, већ у догађајима, који су се збили пре неколико дана. Ради објашњења пораста курса потребно је, да репродуцирамо од речи до речи извесна места из програма Краљевске Владе од 21 марта тек. г., специјално Министарства Финансија: 1) „Извршене су све припреме за законску стабилизацију динара у споразуму са На: родном Банком. Стабилизација се има извести на бази садањег курса динара. Законским пројектом за стабилизацију заводи се златно важење, обезбеђење конвертибилитета новчаница Н. Б. и утврђење односа између металне подлоге и новчаног оптицаја."

Телефон бр: 21 и 20:93.

„Југославија = "кнез Миханлеваул 35. => У Београду осовано 193.

Врши све послове осигурања под најпозољнијим условима.

Адреса за телеграме: Југоосигурање — Београд.

ит пети =