Narodno blagostanje

13 априла 1929.

__ Ових дана је основано у Атини ново грчко-талијанско паробродарско друштво „Медитеранса Ориентала". Друштво има задатак, да успостави редовну пловидбу између италианских, грчких и турских пристаништа.

— Према приватној оцени потрошили су Енглези за своју забаву у току ускршњих празника преко две милијарде динара. Та сума одговара од прилике и износу новчаница, које је Бенк оф Ингленд ставила у саобраћај на дан пре Ускрса.

— Потрошња медикамената у Енглеској узела је последњих година огроман размер. Тако н. пр. троше 14 милиона осигураних радника и радница према рецептима лекара болесничких благајни годишње преко две и по милијарде динара.

— Шећер за исхрану стоке у Чехослвачкој ослобобен је пореза на потрошњу. Цена тог денатурираног шећеpa износи 145 чк. 1. i. 943 динара за 100 кгр.

— Конверзијони зајам париске општине, 0 коме смо већ јавили, утврђен је на 2 милијарде 300 милиона франака, а упис се отвара 10. априла. Номинална камата износи 4 у по %, а емисиони курс 91. Зајам се има амортизирати У току од 50 година а поред тога биће семестрално извлачење згодитака.

—_ Немачки и француски листови јављају, да су се потпуно разбили преговори између мађарске владе с једне стране и сопственика аутомобилских подузећа General Motors Co. aa Koyjopka o noHaabby jemnHe QaOGpHKe aa peaepBHe делове за аутомобиле. Узрок разилажења лежи у претњи југословенског, ческог, румунског и грчког пословног света, да ће прекинути све пословне везе са подузећем ако се тај споразум оствари.

— Часопис „Виртшафлихе Нахрихтен" доноси следеће врло интересантне податке о рентабилитету акционарских друштава у Аустрији (594 на. броју), а за пословне године 1927. и 1927/1928. Више од пола т. 1. 55,39% није платило никакве дивиденде, 7,91% друштава платило је испод 5%, 2475% друштава платило ie од 5—10%, 101% друштава платило је 10—15%, 1.18% платило је 15—20% , а само 4 друштва платило је преко 20%.

— Према извештајима у „Коњуктур Кореспонденцији" приводе се крају преговори између америчких, француских и енглеских банака ради оснивања велике аграрне банке у Пољској са акцијским капиталом од 26 милиона злоти и са правима издавања заложница у 10-струком износу.

— Службени Орган Трговачке Коморе Магдебурга и Халберштадта, „Виртшафт Цајтунг“ донео је уводни чланак у коме се оштро напада епикурејски живот министара и виших чиновника републике.

— Услови пољопривредних кредита у Француској

утврђени су за ову годину на следећи начин:

Камата за зајмове појединцима, дугорочне намењене олакшању куповање земљишта, мелиорацији, или реконститутицији малих пољских газдинстава и станова за пољопривредне раднике остаје и даље 3%. Исти се каматњак може спустити на 2.75% кад је у питању национално сироче, а на 2.85% кад је дужник свршио државну пољопривредну школу. Камата се може такођер знатно редуцирати према броју деце. На зајмове пољопривредним задругама, пољопривредним синдикалним удружењима и друштвима

пољопривредног интереса са циљем одређеним у закону од ,

5. августа 1990. г.,, као и дугорочни зајмови општинама, општинским синдикатима, а у смислу чл. 108. закона финансијског од 1927. г. остаје такође 3%

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 155

вештајна служба

__ Један белгијски конзорциум поднео је румунској влади понуду за израду путева. Понуђена свота износи само 40 милиона леја, јер стручњаци налазе да није више потребно.

5

_- Бугарска влада израдила је пројекат закона о набавци машина и пољопривредних справа за малог сељака у износу од 110 милиона лева. Машине купује сама држава и продаје их сељацима, који имају да плате 290% у готовом, а остатак у дугорочним ратама.

Француски стручни листови саопштавају следећу интересантну пресуду суда У Кану: Банкар, који саветује клијенту куповање једне хартије од вредности и исту МУ продаје има за дужност да испита истинитост података из“ несених у проспекту јер је он одговоран према клијенту „ако има сакривених недостатака. Међутим банкар нема никаквог права регреса према колеги, који му продаје те хартије „јер се сматра, да између банкара по професији посао је обављен по берзанским узансима.

— Француски статистичар г. Олф-Гајар израчунао је укупну вредност свију хартија од вредности у рукама

француског народа. На дан 31. децембра 1928. г. она је износила :

У милиардама франака Француске хартије од вредности:

Државни папири 236,6

Разне вредности 311,1 Стране Хартије:

Државне Е 150,3

Разне вредности . . 59,8

Свега 757,8

а у 1927. г. било је 638,1!

1247 у 1928. год. То је 3 пута више него цела имовина нашега народа

т. 1. вишак од

__ Наши листови су већ јавили, да је председник општине Гласхите у Саксонској тражио, да се отвори стечај над општином. Он је истовремено упутио народу један проглас у коме каже, да с обзиром на држање владе другог излаза није било. Стечај је потребан, да се рашчисти ситуација и да се створе услови за развиће вароши. У стечајну масу долази само приватна имовина општине, а она је незнатна. Повериоци немају права на јавно-правне приходе општине. Општина ће подузети све, да функционише нор: мално. Народ не треба, да се боји губитка код Општинске Штедионице, јер је још у јесен 1998. г. предата управа централи у Дрезди (Дрездену).

__ Упис новог кола акција Банк де Пари е де Пеи Ба почео је 3. а завршава се 23. T. M. На сваке две старе акције добије се једна нова. Полаже се 500 франака по акцији, а остатак од 750 франака између 21. и 25. маја о. г. кад се буде извршила репартиција.

— Француска влада поднела је парламенту предлог закона о јавним радовима, који се имају извршити из немачких репарација. На прво место долази водовод из долине Лоаре у Париз. Трошкови износе пола милиарде франака од чега ће половина бити финансирано на терет репарационог рачуна. На другом месту ради се о великим каналима у окрузима Сене и Оазе каоио инсталацији за дезинфекцију воде из споредних канала. Радови ће коштати око милиарду франака од чега ће четвртина да се подмири лиферацијом из Немачке. Најзад пројект закона се односи на огромне насипе на Сени и Марни ради обезбеђења од поплава. Вредност је свега 24 милиона франака. Пола из репарација.

: