Narodno blagostanje

Страна 174

š 200 dinara. Uslijed toga danas i notiraju 228 dinara umjesto ranije 57 dinara. Obzirom na smanjenu vrijednost dinara, SKTOZ je opravdano ako se nekoliko dionica sa niskom nominalom izmjene za jednu dionicu sa većom nominalom. Mi imamo i takvih dionica koje glase na 19.50 dinara što bi odgovaralo vrijednosti jednog zlatnog dinara. Jednom prigodom trebati će zakonski Tegulirati minimalni iznos na Кој može glasiti jedna dionica.

Za dionice Zemaljske Banke ylada nešto veći interes i kurs je porastao od 135 na 188 dinara. Dividenda, će iznositi 14 dinara. Prema tome po isplati dividende kurs bi imao notirati 124 dinara. Četrnaest dinara dividende na kapital od 124 dinara znači jedan renfabilitet od 11%. To je uzrok da će dionice i DO isplati dividende nastaviti sa porastom. Obzirom na bonitet 28avoda, rentabilitek od 11% je svakako previsok. Dionice P0oljodjelske banke nešto su slabije, iako na kurs od 15 dinara nose dividendu od 2 dinara pa prema tome predstavljaju ukamačenje od preko 12%.

U dionicama Narodne Banke promet je u Zagrebu dosta neznatan. Prodavaoca nema mnogo, a kupnja na beogradskoj bursi skopčana je s poteškoćama.

U dionicama industrijalnih poduzeća traje i dalje jači interes za dionice Gutman tako da je novac već 205 dinara. Isto tako je jači interes za dionice Union paromlina sa izvesnim DOrastom kursa. U drugim papirima nema bitne promjene. Jedino je Dubrovačka paroplovidba nešto slabija tako da je zaključena po 560 dinara prema 570 prošlog i 580 predprošlog tjedna. Dividenda bi imala iznositi 40 dinara prema 30 dinara prošle godine što će, ako se obistini, povoljno djelovati na kuns. Kod Dubrovačke paroplovidbe dolazilo je i ranije da je na znatan porast

kursa dolazilo do male reakcije. No konačno se je ipak nastav- .

ljao proces porasta kursa.

Београдска берза

Динар је у току целе ове недеље био без промене на међународном тржишту. Остале девизе, такође, нису претрпеле нарочите измене, које би било интересантно поменути.

На нашој берзи, као и обично, све девизе трговане су |

по паритету, по курсевима нормираним од Народне Банке.

Промет на девизном тржишту у току ове седмице био.

је слабији од промета у претходној недељи. Тражња у девизама била је великим делом подмирена од Народне Банке, пошто је понуда приватне робе још

увек недовољна, а и што је има, већим делом отпада на.

компензацију. Изузетак је само код девизе Беч и Милано где има робе у довољној количини, тако да се Народна Банка ту уопште није појављивала својом интервенцијом.

У валутама током целе недеље није било закључака. У приватном промету тражња, је још увек осетна у аустриским шидинзима и доларима.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

На тржишту хартија од вредности било је осетнихо

флуктуација код 2:50) ренте за рагну штету и код акција Народне Банке, но ипак зато акције Н. Банке имале су много мањих диференција него у прошлој недељи.

Рента ратне штете, која је пред крај прошле недеље |

осетно поскочила, у току целе ове недеље показивала је лабаву тенденцију изгубивши у курсу шест поена. Трговано је мање него у прошлој недељи, и главни интерес берзијанаца био је концентирисан у терминском пословању.

ШИнвестициони зајам попушта, такође, У курсу услед обилне понуде а умањене тражње. Јер, главни и једини купац, Народна Бамка, није се појављивала «са уобичајеном тражњом, тако, да је нарочито последњих дана остало доста непродате робе. Промет је и овде ослабио.

Аграрне обвезнице задржале су своју вредност од претходне недеље, и било је мањих закључака него у прошлој недељи.

Остали државни папири задржали су своје курсеве од | али до закључака |

претходне недеље у понуди и тражњи, није у опште дошло. | LV 1

· Бреј 1

(Са акцијама банака и других предузећа слабо је трговано. Изузетак чине само акције Народне Банке.

Ми смо у нашем последњем броју забележили највиши до сада постигнути курс овога папира од Дин. 8.700 по комаду, који се је у току ове недеље попео на 8.800. —, да заврши недељу са 8.600— Акције Извозне Банке тражене су током целе недеље по чврстом курсу 950 — док је понуда била 980.— али до закључака није могло доћи. Прометна Банка тргована је по 925— у мањој количини. Ак. ције Земаљске Банке трговане су по нешто побољшаном курсу 33.50 у осетној количини, тражња је и даље 32.50 док се роба налази код 35. —. Београдска Задруга нешто чврлића и тражена је по 7.200— у понуди по 8.000.—, али услед великог шпанунга није могло доћи до посла. |

Београдска. Трговачка Банка тражена је по 220— (без купона), без понуде. Врачарска Задруга без промене и тражена по 450,— у понуди 460.—. Акције Трговачке и Обртне

| Банке, Нови-Сад, тражене су по чврстом курсу 168 —, али

како се налазе у чврстим рукама то их је врло тешко до-

· бити.

У опште узев ова недеља на ефектном тржишту прошла је доста мирно.

РОБНО ТРЖИШТЕ

Тржишта житарских производа, која нас каб пољопривредну земљу највише интересирају, издавају већ неколико времена своје стереотипне извештаје: непромењено, Ситуација је потпунома аналогна оној прошле и претпрошле недеље, можда чак и нешто мирнија, јер се не показују ни оне мале флуктуције, које су се појављивале у првој половини овог месеца. Због тога је тенденција и даље лабава.

У току прошле недеље је Сев. Америка, као што смо то у ранијем извештају јавили, поскупила за неколико поена, што је нашој понуди дало наде, да he моћи доћи до оживљења наашег извоза. Међутим се ноказало, да је та повишица била покушај сев. американског житарског пула, који није успео. И ако су евровска тржишта на ту новишицу одмах реагирали, те су се цене неколико учврстиле, оне се ипак нису могле одржати, На бази повишице цена до закључака, осим мањих количина, није ни дошло јер Аргентина те цене није акцептирала. Данас је за констелацију светских цена житарских производа меродавна у првом реду Аргентина, њезини житарски стокови много су већи од ранијих годинааи њена овогодишња жетва

била је рекордна.

Наш извоз потпунона стагнира. Паробродска предузећа

речне пловидбе пристала су на рефакцију од 200) на постојеће

превозне тарифе за житарске производе до краја маја 0,г.,

што ће без сумње повољно утицати на извоз шлеповске робе. Али мораће се одлучити и наши велики житарски продаваоци — прва рука — да цене у неколико снизе, ако им је стало до тога, да своју робу извозе. Морамо држати у виду, да је данашња база наших цена још увек изнад светских паритета, а да не постоје изледи, да би се цене на светским тржиштима скоро повисиле. А то због тога, јер су међународне понуде веома велике и извештаји о стању усева врло повољни

Ипак је у нашој земљи пшеница много мирнија од кукуруза, који је у цени претрпеомала снижења. Понуде много надмашују тражњу, која је уопште у току ове седнице веома резервирана Пасивни крајеви кукуруза више не кумују, а и ситна потрошња је остала кад јефтиније храке као што је јечам и пшеница. Једино се Херцеговина интересира за кукуруз али због саобраћајних прилика не може да купује веће количине. Шрва рука, која је до сада била као понуђач веома резервисана, почела је нешто интензивније нудити своју робу, те постоје изгледи, да се код снижених цена тражња наново заинтересира.

Јечам и овас су у овој недељи код нас без икаквог посла (Овас има веома лабаву тенденцију, понуде ама довољно, али

"тражње скоро ни не ностоје