Narodno blagostanje

Страна 204

постепено да обраћа пажњу на трговину петролејских производа. Румунски су извори били поништени по повлачењу, а руски су били ван комбинације. Држава је имала потребу за мазиво врло хитно, тако је Стандард Оил Комп. из Њујорка почела да увози те производе у нашу земљу. Чим се посао јаче развијао и постајао регуларан, централа је одлучила да своју београдску филијалу претвори у самостално акционарско друштво са седиштем у Београду. То је принцип, кога се стално држи Стандард Оил Компанија оф Њу-Јорк. Југословеска Стандард Оил Комп. А. Д. основана по нашим законима, ширила је свој посао по Југославији и успела је да својом организацијом дотури своје продукте у најзабаченије крајеве наше државе. Њен велики организаторски рад и развијање посла почиње са годином 1924. У првим годинама била је сконцетрисана сва делатност на увожење робе у земљу и стварање продајне организације. После кратког времена она је почела проучавати питање претварања свога чисто трговачког подузећа и у индустијско.

Данас је она, спајањем са Даницом дд. за петролејске производе постала сопственик рафинерије у Броду, чије је инсталације проширила и капацитет производње повећала.

Данас је Југославенска Стандард Оил Компанија једно од највећих подузећа у Југославији. Њена главница износи 145 милиона динара, који ће се у току ове година повећати на 200 милиона ради удвостручења данашњег капацитета производње рафинерије у Броду. То ће бити највећа акционарска главница у нашој земљи (док Југославенска Удружена Банка не изведе намењено повећање своје главнице). Поред ове главнице друштвени повериоци износе 78 милиона динара, тако да обртни капитал друштва чини преко 220 милиона динара. Та је сума уложена у инвентар покретних и непокретних ствари од 58 милиона динара, у дужнике 89 милиона динара — то је кредит који она даје нашој трговини и потрошачима — и у робу 87 милиона динара. —

Чиста добит износи за 1929 год. 15 милиона динара односно 109/, уложенога капитала.

Ако бисмо се запитали каква је функција Југославенске Стандард Оил Компаније у нашој земљи, одговор би гласио, да је она унела у земљу 220 милиона динара и да с тим новцем обавља један трговачки и један индустријски посао, којима се задовољавају више прешних и неодољивих потреба народа. Трговина петролеумом, бензином, нафтом, уљем и мазивима мора бити пошто постоји потреба за тим. Да се није ту ангажовао американски капитал, морао би доћи наш, значи да је Југославенска Стандард Оил Компанија посредник између американског тржишта и наше народне привреде,

те је преко ње олакшан један део наше потребе

Обав

— Почешком сепшембра у Софија ће се поново отворити ефектна берза. Берза Не у прво време неговати само трговину хартијама од вредности,али ће доцније прећи и на трговину са девизама, чим стабилизацијом лева постане беспредметним монопол трговине девизама бугарске Народне Банке.

— Поновна конференција пољских петролеумских рафинерија у Лавову донела је закључак, да се оснује централни

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

| Број 18

за капиталом уз зараду од 109 и то први пут у прошлој години!

Бруто зарада износи у 1928 години 66,5 милиона динара. Од тога је као што рекосмо чиста добит 15 милиона динара. Интересантно је анализирати репартицију бруто добити, јер је то један прилог питању, колико од бруто зараде постигнуте страним капиталом остаје у земљи, а колико иде као чиста зарада уложеном капиталу. Бруто зарада износи 66,5 милиона, а трошкови износе: Магацин 3.100 милиона, достава робе 2,32, кирија 1,41, општи трошкови (поглавито: плате намештеника и радника) 16,4, пропала потраживања 92,63, амортизација 2,75, плате и провизије агената 8,66, трошкови агената 1,28, порез 7,35, остало су ситни трошкови. Поред 15,5 милиона чисте зараде и од 2,99 милиона пасивних камата, један део може ићи за камату у иностранство. То је све за иностранство на 220 мил. страног капитала. То је 8.5%/) зараде.

Какоми сматрамо да је питање запослења домаће радне снаге једно од најважнијих питања код предузећа, која воде страни капитали, то је важно овде –. поменути да Компанија од неколико стотина чиновника и агената упослује и у централи (Београд)иу филијали (Загреб), рачунајући ту и саму дирекцију, као и од више стотина радника у рафинерији (Брод) и у разним магацинима и стовариштама, само и свега пеш странаца. Ову особиту одлику компаније у којој је искључиво ангажован американски капитал треба с похвалом истаћи, јер је сасвим обратно код других страних компанија, још и фаворизираних, који ко нас раде и зарађују. .

Најзад не треба завршавати ову анализу биланса Југославевенске Стандард Оил Компаније, а не додирнути познату чињеницу, да Компанија под нашим парламентарним режимом не само да није нашла дужне заштите против уцењивања, већ је шта више један министар финансија узео учешћа у прогањању компаније подижући противзаконо кривичну тужбу против компаније. Ми ћемо се још вратити на ово питање. Југословенска Стандард Оил Компанија је афилијација највећег трговачког- индустријског друштва на свету, једнога од најмоћнијих фактора на американском тржишту. По себи се разуме, да тај финансијски моћан положај не даје право ни на какве привилегије, али се нсто тако по себи разуме, да се добро морају отворити очи, кад се према њој предузимају мере, које су противне закону.

Ми сматрамо за своју дужност да констатујемо да је данашња влада, исправљајући ову грешку, поступила по закону.

Прештампавање забрањено без означења порекла.

ештајна служба

препродавачки биро за бензин, нафту и минерално уље. Биро

ће почети своју делатност 1» септембра ове године са седиштем | код синдиката нафте у Лавову. Од тога времена не сме ни

једна рафинерија да продаје на велико, него само на мало ди-

ректно из лагера у унутрашњости.

— Грчка, Бугарска, Румунија, Југославија и Турска

| увезли су из иностранства, према једној службеној статистици