Narodno blagostanje

4 маја 1929.

грчкога Министарства Привреде у години 1927 свега скупа 11.820 путничких аутомобила и теретних камиона, од којих је 8.220 или 70 |, америчког порекла.

— Шзедски шраст жижица према вестима литавских новина понудио је литавској влади зајам од 100 милиона литаса у случају, ако му литавска влада даде монопол у Литви. Као што је познато, већ постоји сличан однос између Летоније и Швеђана. Преговори између Литве и Шведског траста још трају. ·

— 1.6. Еатбептаизте је још у децембру 1927 године са своја обадва француска конкурента, — Кићшаппи Мабегез Со1агапјев — закључила уговор о продукцији и о тржишту. Сада су започети и даљи преговори за проширење ове интересне заједнице са швајцарском индустријом боја, и то са хемиском фабриком Запдог и А. Д. за хемиску индустрију (Циба) у Базелу (ове обадве су повезане). Ови преговори приведени су крају на бази спајања заступстава у страним земљама и одржања заједничке цене. Значење овог уговора састоји се у томе, да поред овог картела на континенту остају само још мањи релативно безначајни произвођачи боја. 1. 6. Еафетшпдиз е утврдила је са 5гапдага ОП заједнички рад на широј бази, него што је то до сада било. Ради се о успостављању т. 38. синтетичног бензина.

— Приходи Националног Друштва белгиских железница реализовани у марту 1929 године пењу се (у милионима франака): од путника, 66,00; од робе 225,2, ванредни 6,5, свега, 297.7. Месеца марта 1928 године укупна цифра прихода била је 249.2 милиона. Приходи прва три месеца 1929 године премашују приходе за исто време прошле године за 745 милиона франака; они износе 779.5 милиона према 705 милиона у 1928 години. С друге стране, трошкови су се попели на 244 милиона у марту 1929. Према томе, чиста добит износила је 53.7 милиона и коефицијент експлоатације био је 84, 96%/. У марту 1928 чиста добит износила је 33,4 милиона са коефицијентом експлоатације од 86,61%. i

— Председништво Трговачко-Обртничке Коморе у дагребу закључило је, да затражи од Министарства Трговине и Индустрије да се у комори изврши избор коморског већа и управе или да се именује, као што је то урађено у загребачкој општини, јер рад без већа наилази на тешкоће. У ту сврху долази у Београд делегација Коморе. Овоме захтеву Коморе треба да се удовољи, и како се чује именоваће се веће. Као кандидат за председника Коморе спомиње се г. Врбанић, чиме ће несумњиво бити учињен одличан избор.

— Према једној изјави г. Лупис- Вукића, којије сам дуго година живео у Америци, број наших исељеника износи :ј8 нашег народа. Ако је тачна ова тврдња г. Лупис - Вукића, то би значило да наш исељенички кадер броји преко милијон и по људи. Како немамо никакве статистике о нашим исељеницима, то смо присиљени да верујемо овој тврдњи г. Лупис-Вукића, који је необично добро упућен у свим исељеничким питањима, и ако нам ова цифра изгледа нешто превелика.

= На седници грађанско-регулашорног одбора загребачке општине узете су у претрес поднешене молбе за грађевне дозволе. Тих молби било је поднешено 1174. Међутим, дозволе су издате само за 30%/) молби, јер друге нису одговарале грађевинским прописима. Ове молбе се односе на мале куће на периферији.

— За време свог боравка у Загребу, шведски посланик г. Унден, дао је једну изјаву, у којој је подвукао интересовање шведске индустрије за наше прилике, и везе, које одатле настају. После закљученог зајма са Спадом, сада су учињене две друге велике понуде нашој земљи.

Епс55оп, позната шведска компанија телефона, предузеће светског гласа, понудила је нашој држави да закупи телефон у целој држави за 30—40 година. О тој понуди, која је предана пре дуље времена, сада се расправља. Поред ове понуде за телефоне, и Азеа, свеопште шведско електрично друштво

предало је ових дана понуду за изградњу електричне централе у Београду.

у

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 205

На крају, г. Унден је изјавио, да су и шведски творничари млекарских стројева получили код нас веома добре резултате.

— Техничка комисија грчке владе испитала је понуде за изградњу грчке телефонске мреже. У свему је било седам пројеката, и то, од шведског друштва Епс5зоп, лондонског General Electric Co, Simens i Halske A. G., BepnHH, TaHjaHCKOT С ТЕТ, зјетепз Вгоћегз 114. и још од два америчка друштва. Као што је познато, Зјетепз ! НајзКе добили су већ једном налог за инсталирање и аутоматизирање телефона у Грчкој, али је тај налог анулиран, наводно ради тешког оштећења државе. Код поновног расписа, Грци су стали на становиште, да не могу ниједној страној фирми дати концесију за телефонска предузећа, него само да стране фирме могу за рачун Грчке градити аутоматске телефонске линије. Пошто је Епс5зоп овој владиној жељи највише изашао у сусрет, и пошто је ставио најповољније услове за платежне модалитете, шведски концерн добио је концесију.

· — У Будимпешти основан је картел шрговаца дрвима између Југославије, Румуније и Чехословачке. Картел се споразумео у погледу контингента дрва за Мађарску, па Не према томе споразуму Румунија дати 409, Чехословачка 409, и Југославија 20%.

— Немачки сшручни листови јављају да је за радове око исушивања Панчевачког мочара поднео био понуду један конзорциум од неколико највећих немачких подузећа, али да је он исту повукао. Исти листови не верују да је француска фирма „Batignolles“ sa 70 милиона јефтинија од немачких понуђача. Али, у сваком случају Немци не би били у стању да даду кредит од 25 год. тврде дотични листови. Међутим, колико је нама познато друштво „ВанопоЦез“ дало је кредит од свега 10 Е.

— Талијанске службене новине објављују један декрет, којим се до даљњег забрањује провинцијама и општинама склапање свих зајмова у иностранству, чак и ако је њихов зајам одређен у продуктивне сврхе. -

— Прашка грађевна фирма Влад. Влчек и Крулис-Теход заједно са минхенском фирмом Хајлман и Литман А. Д. конкуришу за градњу железница у Румунији. Према вести „Прагер Тагблата“ раде обе фирме по налогу интернационалног банковног конзорцајума, којему припадају по једна швајцарска, немачка, француска и енглеска велебанка. За овај конзорцијум ове грађевне фирме треба да израде пројекте. Трошкови за градњу би износили 250 милиона швајцарских франака. Ова сума кредитирала би се румунској држави као зајам на 15 година. Код пројекта ради се о градњи од четири железничке линије. Одлука о овој понуди, која се сада испитује у министарствима, треба да падне за неколико дана.

— Законски пројекаш америчке владе, који предвиђа 500 милиона долара као помоћ пољопривреди, примљен је у парламенту након дуге и оштре дебате, која је трајала 7 дана.

— За електрификацију Пољске Хариман је учинио понуде пољској влади за већи део јако индустријализованог подручја и преузео је већи пакет акција горњошлеске електричне централе у Хорцову. Пошто влада очекује од давања 60. годишње концесије Хариману сигурну ренту као и далње умањење немачког утицаја у Горњој Шлеској, то је она врло склона да у погледу услова буде веома сусретљива, што међутим наилази на отпор у општинским круговима. Како се сазнаје, општине немају право за првих пет година трајања концесије на успостављање властите струје.

= На место г. Карпинског чија служба је престала половином априла, именован је г. Владислав Вроблевски председником Пољске Банке. Вроблевски је био пољски посланик у Лондону и онда у Вашингтону, и то у време кад је Деви, садашњи финансијски саветник Пољске Банке, био подсекретар у министарству финансија. Избор Вроблевског тумачи се тиме, да он још од времена свога боравка у Вашингтону располаже са везама са америчким финансијским круговима,