Narodno blagostanje

А маја 1929.

да улови муштерија, који је евентуално орјентисана а 1а ћашззе.

Ш. Како је јаје оспособљено за међународну трговину

Пионир међународне трговине јајима био је пољски Јевреј, најбољи трговац од свих пет делова света. Он је још пре 60—70 година опазио огроман диспаритет цена јајету у Галицији, у Западној и Источној Русији с једне иу Лондону и Берлину

· с друге стране. Тиме је бачен пред проблем: како да се искористи тај диспаритет» Проблем није био лак. Јаје је подложно квару. Има истина и других артикала у међународној трговини, који су још више подложни квару, Н. пр. лимуни, наранџе и банане. Ма колико да се усавршава саобраћај, још увек је обична појава у тој грани трговине да читав вагон робе стиже покварен и баца се у канал. Али, јаје има једну другу особину, која га чини тотално неспособним за међународни саобраћај према техници од пре 50 година. То је ломљивост. Љуска од јајета је тако чврста на притисак да и најјачи човек не може да га разбије стежући у песници; али је оно без икаквог отпора према удару, а транспорт је потрес, па ма то била и железница. После разних експеримената са картонима од неколико спратова, где је свако јаје имало своју рупу, дошло се полако на сазнање да је слама врло еластично и одлично лежиште за јаје. Невероватно је велика отпорна снага према потресу код јајета упакованог у слами. После тога експеримента проблем ка усавршавању био је лак и брз. Саобразно енглеским узансима, где се тргује на туце (велика стотина има 120 комада), дошло се убрзо дотле да се израдио нарочити сандук у коме је 12 спратова са 120 јаја. Између свакога спрата налази се слама а да нас вуна од дрвета. Временом се развија нарочити ред ових упакивача, обично женских, које необич·ном брзином и вештином врше паковање. Данас путује такав сандук са 1440 комада јаја у бруту тежине од 100—110 кгр. по месец дана, и издржи све потресе при ранжирању и маневрирању товарних возова са ломом, који нормално не прелази 5'/;.

(лама, односно дрвена вуна, помогла је не само против опасности лома већ и против подложности квару. Јаје је органска материја, као месо и млеко. Његова љуска је порозна, кроз њу пролази ваздух и вода; следствено јаје подложи квару. Али, оно што нарочито убрзава распад и трулеж материје у јајету, то су влага и топлота. Јаје, које је добило влагу, ако наиђе на велику топлоту, као што је н. пр. у јулу и августу, пропада за неколико дана. Дрвена вуна не може да штити од влаге. Она је и сама "хигроскопна и због тога је први услов да она буде потпуно сува и да јаје никада није дошло до влаге. Али она штити савршено од великих промена у

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 195

температури, јер је рђав топлоноша. Има примера да јаје не смрзне у дрвеној вуни на температури 10% испод нуле.

Хемија је, као што знамо, много учинило за конзервирање органских материја потребних за исхрану. Тиме су се постигли огромни успеси у трговини млека. Ледена индустрија нашла је своје примене и код јајета. Зна се да постоје хладњаче т. ј. зграде у којима се производи хладан ваздух, у којима се месецима могу да конзервирају квару подложне материје. И трговина јајима је доживела читаву револуцију под утицајем ледене индустрије. Хиљадама вагона кинеске робе долази годишње на енглеско и француско тржиште.

Пре 30 година почела је једна енглеска кућа да се интересује за јаје у Кини, које је и данас баснословно јефтино; али како пренос траје три месеца, то се није могло ни замислити на трговину свежим јајима. Прибегло се смрзавању јајета и претварању у прашак. Још и данас се довозе из Кине јаја у томе облику за пола милијарде динара, јер се може згодно да употреби у индустрији теста. Али је иста енглеска фирма успела да и свеже јаје донесе у Европу, конструишући брод по угледу на хладњачу.

Треба разликовати смрзнуто јаје од конзервираног јајета у хладњачи. Прво је тврдо и производи се на температури испод 0%, а у хладњачи се јаје држи на температури нешто испод нуле, тако може остати више од годину дана свеже као што је било онога дана када је метнуто у хладњачу.

Међународну трговину организовао је пољски Јевреј, тај елеменат је и данас водећи у њој. Један део дошао је непосредно из Русије и Пољске, а други преко Мађарске. У Берлину, Паризу и Лондону и данас има фирми увозница јаја чији су сопственици у истој или једној генерацији раније дошли Тиз источне Европе. У Паризи н.пр. имамо Лонда, Слудски, Епстен итд. У Лондону: Штери, Коричан итд. У Елзас-Лотрингији и у Швајцарској највећи

део је тога порекла.

Ми смо у својој пракси имали прилику да будемо тумач једном француском поданику, трговцу јајима из Штрасбурга, приликом продаје робе у Паризу. Био је наш добар пословни пријатељ; говорио је немачки рђаво а француски му никако није ишло од руке. То су печени трговци; способни су за сваку методу рада. Кад треба умеју бити коректни и исправни као светац а када се има рачуна, могу вам исцедити и срж из костију. У осталом, и њихове муштерије су великим делом исте расе. Ти велики милионари били су такође некада мали експедитори из Галиције и Русије, које су клали њихови купци у Западној Европи. Затим су они постали купцима у Западној Европи и кољу своје експедиторе из Источне Европе.

Д-р В. Бајкић — Београд.

Електрично питање у Београдској Општини

— Није још зрело за коначно решење —

Није само штампа орган јавнога мњења; поред ње постоји и усмени орган, који се назива шраном. Трач је много старији од штампе и много несавршенији, јер иде од човека до човека, не дејствује у маси као штампа. Али са усавршавањем саобра-

ћајних средстава, а нарочито телефона, и трач је убрзао свој темпо. Данас се може за 24 сата да прошири једна вест кроз велики град, а за неколико дана и кроз целу земљу.

Трач води своје порекло од оговарања, али