Narodno blagostanje

4 маја 1929.

каћена, њу треба лечити. После вратоломнога јуриша у дугове, од којих још највећи део није ни ликвидиран и после неурачунљивога грађења калдрме путем краткорочних зајмова, потребно је да се Београдска Општина прибере. Човек падне са дрвета па се одмори; утолико је пречи одмор једној општини, која је више од две године узимала новац где год је нашла.

Г. д-р Коста Јовановић је имао право када је казао, да је давање електричне централе у концесију скривен зајам под врло тешким условима. Према условима конкурса општина је готова да огарантује концесионару утрошак од 30 милиона киловати годишње. Како потрошња није толико велика, то значи да би струја коштала више но што је понуђена јединична цена. Закључком уговора о концесији, општина би се обавезала одмах да плаћа 35 милиона годишње концесионару.

Питање снабдевања Београда електриком није хитно;то се да емпирички утврдити. Цео велики Београд снабдевен је електричном енергијом и данас и ако још није пуштена у погон нова највећа турбина. Свакако да ових дана централа не функционише идеално. Ми смо далеко од тога, да се сложимо са онима, који тврде да се у електричну централу увукао рђав човек, који за рачун страних капиталиста сеца Београђане, да би им на тај начин доказао потребу нове централе и да је тај исти покварио нову турбину, тек што је пуштена у погон. Ми то не верујемо, али смо такође дубоко уверени, да ће после оправке нове турбине, а то ће бити кроз неколико дана, како нам је саопштила Београдска Општина, Београд бити довољно снабдевен електричном енергијом бар за извесно време. За то се време има да проучи целокупно питање начелно и у детаљима. Има питања, која се морају детаљно проучити и о којима се морају прибавити детаљни податци и саопштити Београду, пре но што се приступи решењу питања нове централе.

Тако, на пример, трач тврди, да је данашња централа, која кошта преко 100 милиона дин., старо гвожђе. Ми, наравно, у то не верујемо, док се не докаже, јер пошто је централа подигнута у главном после рата, то бисмо имали прво да утврдимо, ко је одговоран за злочин, да је нова централа у ствари старо гвожђе.

Даље би се имало да докаже да данашња централа није способна за проширавање. Ми, на пример сматрамо да јесте. Свакако о томе мора постојати и стручно мишљење, да би и други струч-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 197

њаци могли да кажу своје мишљење. Даље би се из почетка имало да реши питање, који би се систем узео за производњу и експлоатацију енергије: сопствена режија, мешовит режим или концесија. Данас би се имало да одговори на питање, како би се извело технички постепено повећање производње електричне енергије сразмерно повећању потрошње ит. д.

Ономад је саопштено да Београд има 230.000 становника. То је много разочарало Београђане и београдске шовене. Први мај је дао пуну потврду за то. Ако се буде општина решила да изврши попис празних станова, Београд ће се запрепастити. Наше је дубоко уверење да је Београд у опадању. Али, све да и није тако, варош од 230.000 становника је селендра. Београд је готово најмања престоница у Европи, да би се уз то још извршио попис Београђана по имовном стању, видело би се тек да је тачна слика Београда, коју смо ми дали пре извесног времена. Велики терети и скупоћа живота, које је г. Савчић нагласио још приликом 1926 год. раселиће Београда, а то је неизбежна последица непрекидног његовог задуживања. Ко воли ову земљу, ко воли Београд, а г. Савчић га сигурно воли, тај ће бацити у акта целокупан досадањи рад на питању електричне централе и бацити се на проучавање питања финансијског лечења Београда. Није електрична централа тако хитна.

Ми смо сигурни да г. Савчић не мисли да реши то питање и да га ни у коме случају не би могао решити сада на начин, на који је то прејудицирала ранија општина. Он је везан часном речју својим бирачима 1926 г. које гласе:

„Овом прилшком хшео бих да обележим своје гледиште у погледу давања општинских објеката под закуб и у концесију страном капиталу. Оно је следеће: ни једно подузеће општинско као водо800, шрамвај, електрика, освешлење, чишћење ва“ роши U #4. 9. ни под којим условима не бих ником уступио, пошлио се добром организацијом и уређењем сви ши објекти могу са успехом вршити у општинској администрацији. 10 би било штета уступатши другима сигурне приходе. Страном треба дати асфалт, кејове, бешонски мост са Земуном, увођење гаса у кујне ну с тим, да су концеспонари дужни у извесном року их подићи ради експлостисања за извесно одређено време, а одмах после тога рока уступити општини.“ — Г. Савчић не гази своје речи.

Правни преглед

СУДСКА

ПРАКСА

по себи грађански послови, ако се појављују каб акцесорни посао оном правном послу који је трговачке природе, сматрају се кго трговачки посао према лицу, који га предузима ради оног главног пасла. — Теорија мешовитих трговачких послова.

КАСАЦИОНИ СУД — БЕОГРАД Бр. 7136 од 1928. —

Ш Оделење. Председ. судија Атанасије М. Продановић; судије: Вел. М. Ристић, Милан Стевановић, Милан А. Струнџалић и Србислав М. Ковачевић. — Деловођа-секретар Лука П. Иличковић.

„„„шогрешно је гледиште шога суда да представљани посао у шужби није трговачки ни за шужено друшшво као ни за шужпиоца.

___У науци трговачког права сви трговачки послови деле

се на главне и споредне трговачке послове. Главни трговачки послови побројани су у 5 17 зак. о устројству трг. суда. У споредне трговчаке послове, поред осталих, улазе и они, који су по својој намени трговачки послови за једну страну. То су тако звани мешовити трговачки послови. По тач. 5.9 17. пом. зак. свако делање и операција банака је трговачки посао у опште. Како је у тужби и одговору представљен посао закључења | државног зајма који је зајам тужено друштво имало да да ' држави за изградњу Јадранске пруге, а овај посао, као опе-