Narodno blagostanje

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 18

Страна 198

рација банака сматра се као трговачки посао, онда с обзиром на то што исти врши тужено друштво каоакционарско, које је увек по чл. 4. закона о акционарским друштвима трговачко, тај је посао сам по себи трговачки.

Из представке тужиочеве у тужби види се, да је тужено друштво преко свога представника понудило тужиоцу да пропагирањем зајма преко новина, којих је тужилац био власник, помогне да тај зајам буде закључен, и у случају да зајам буде закључен, да је тужено друштво дужно да плати на име награде тужиоцу....... дин. Кад се има на уму, да је само закључење зајма трговачки посао сам по себи, а погођено пропагирање зајма има за крајњи циљ закључење главног трговачког посла у корист туженог друштва, онда се ово пропагирање појављује као акцесорни посао оном главном послу.

И ако тај посао сам по себи није трговачки већ чисто грађански уговор о најму, ипак с обзиром на лице које тај уговор закључује и с обзиром на то да се тај посао закључује

једино за то да би се постигло закључење зајма као главни трговачки посао, тај је посао трговачки према туженоме друштву.

Пошто је он по својој природи грађански посао, он се као такав овде има сматрати само према тужиоцу, али не и према туженом, те је према томе овај посао споредни трговачки посао.

Решење је јасно. И доктрина и судска пракса се слажу. Тако је и по француском трговачком закону и таква је и француска јуриспруденција. Међутим наша пракса је врло колебљива. То ствара велике незгоде грађанима, када судским путем треба да траже реализирање свога правау местима где постоје посебни трговачки судови. Погрешно упућена тужба, може да донесе много непријатности, паи губитак права услед прескрипције, јер се ток застарелости не прекида тужбом поднесеном ненадлежном суду. У интересу ауторитета суда треба да се устали пракса која је јасно изражена у овом решењу Касационог Суда.

· Индекс народног благостања

=. за месец март —

Горњи наслов није тачан, јер има доста појава у таблици, за које немамо података из марта. Статистика је још увек пасторче државне администрације при чему треба одати сваку част оним надлештвима, која је марљиво негују. Надајући се да ћеин то питање бити ускоро решено а ради одржавања континуитета, ми доносимо индекс за март. и ако непотпун. |

Слика, коју нам пружа горња таблица, није ни једноставна ни утешна. Има више негативних но позитивних индикација. Државни приходи су у паду на целој линији, како према јануару текуће године, тако и према истом раздобљу прошле године. Вишак показују приходи од трошарине за јануари фебруар, али тај вишак не представља повећање потрошње у томе времену, као што ће се видети мало ниже; вишак је резултат књижења прихода. Смањена је потрошња: соли, дувана, бензина, алкохола, ракије, вина, петролеума и пива. Код пива и претролеума је пад огроман (од 5869 хектл. на 2777 и од 15,3 мил. на 6,3 мил. између јануара и фебруара т. год.) И код дувана је пад велики (приход је опао према фебруару пр. год. за читавих 20 милиона дин.) Пораст се показује код шећера и кафе, што не иббило утешно. Опадање потрошње бензина и пива разумљиво је с обзиром на јаку зиму у јануару и фебруару, али би мање разумљиво било код ракије, вина и петролеума. Бесумње да је изузетна зима

_ дејствовала на парализу саобраћаја; она је блокирала човека и робу и умањила је циркулацију, па наравно и потрошњу, те су због тога морали опасти чак и приходи од непосредних пореза.

Из статистичких података за фебруар и март не могу се правити закључци о дефинитивној промени народног благостања. Читаоци треба да имају у виду, да је статистика потрошње изведена посредно из статистике прихода.

Наша таблица показује опадање куповне народне снаге у фебруару према јануару исте године,

и у јануару и фебруару према истом раздобљу 1928 год. То не мора да значи дефинитивно смањење (или не у тој мери), то може да буде само померање, у коме би случају доцнији месеци имали да покажу пораст.

Податци за март то већ наговештавају. Индекс цена на мало, који показује коштање живота,

опада у марту, па чак и индекс цена на велико. .

Исто тако спољна трговина показује побољшање у марту: скаче увоз и извоз. Код увоза је пораст у марту редовна појава, јер је он увод у проленну пословну сезону; али се мора констатовати да се он приближава у марту максимуму из истог месеца прошле године. Извоз такође показује пораст и приближава се максимуму из прошле године.

Пасива трговачке билансе је повећана у марту према јануару и фебруару. Али је за 200 милиона дин. мања но у Првом шромесечју 1928 год. Ко познаје основне законе Политичке Економије и ко зна да је суверен биланс плаћања, а на трговински,

тај ће знати и то, да пасивна тенденција нашега

· биланса плаћања има за неизбежно дејство умањење

пасиве трговинске билансе.

На крају да истакнемо још две интересантне појаве. Депозити по чековном рачуну код Поштанске Штедионице рапидно опадају и према ранијим месецима и према прошлој години, док је пословни промет у порасту приближујући се максимуму за прва четири месеца обеју година. То би значило да се осећа у земљи јача оскудица новца. Исто је тако опао оптицај новчаница Народне Банке, али то стоји

у вези искључиво са кретањем девиза. ;

Општи утисак горње таблице, као што .смо рекли у почетку, није повољан. Погоршање није структуелно, пошто има прилично привредних грана у нашој земљи и крајева, који су под повољним

ауспицијама ушли у ову годину. Због тога треба да сачекамо статистику следећих месеца.

Врбујте претплатнике за „НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ“