Narodno blagostanje

Страна 276

Робно тржиште.

На међународним робним. тржиштима превлађује у овој недељи бесистичко расположење. Житарски произво ди, шећер, кафа, вуна, коже, свила, гвожђе, олово и калај показују лабаву тенденцију, док су тржишта осталих производа доста мирна. Пажња свију концентрише се на развој цена житарских производа јер ово незапамћено и катастрофално снижење тих цена оставља своје трагове и код других грана.

На тржиштима житарских производа поститнуте су у

току ове недеље цене, које су једнаке оним од пре светског рата. Притисак понуде веома је јак, и под упливом нервозе цене осетљиво варирају. Основна тенденција је лабава и цене, које су се у почетку ове седмице биле нешто мало поправиле, у току седмице опет су пале, али су се пред крај недеље, због нешто повећаног куповања, смириле на бази од 200— динара. Ова цена одговара и американским (нотацијама. Канадски житарски пул објављује, да су се прецењивало американске залихе и да ћу оне вероватно бити мање од прошлогодишњих, јер због велике суше усеви слабо напредују; али се тим вастима, које би“ имале да упливишу на пораст цена, не придаје никаква вредност, јер је познато, да не одговарају «стварноме стању. Као нов извозник појављује се на европским тржиштима Пољска, у којој је из. возна царина укинута, и тако и та роба, нуђена уз доста попољне цене, и са своје стране дејствује као бесистички фактор:

У новој пшеници се је шпекулација ради превеликог „притиска старе робе потпунома (дезинтересирала, што је имало за последицу да су и терминске цене осетљиво попустиле. Кукуруз је на међународним тржиштима у цени нешто изгубио, али не у тој мери као пшеница. Пролазно су се цене у неколико поправиле, али су се ипак под утицајем пада цена за пшеницу, цене кукуруза поновно 'анизиле. На мађарском тржишту претрпеле су цене кукуруза врло осетљиве падове, док су цене код нас још увек занемарене. Али се примећује, да је тражња кукуруза код нас нешто живља но што је била у последње време и то нарочито због тога, јер се је смањио диспаритет између цена кукуруза и пшенице.

Брашно је у ценама осетљиво попустило, те се примећује, да се због тога и бела роба много више тражи. Тенденција, у вези са падом цена пшенице, још увек је лабава, док је за црну робу, чије су цене остале непромењене, тражња још увек велика, а понуда сразмерно врло мала.

Остали житарски произволи као јечам, овас и раж су без нарочитог интереса. Тражња је веома. слаба, а понуде су се мало повећале. Цене су у вези са општом констелацијом, и код ових производа у неколико попустиле.

На тржишту колонијалне робе ситуација је, упореБена са оном прошле седмице, остала „непромењена једино су цене шећера још и даље опадале и то нарочито у другој половини седмице. Због великих количина, које се веома интензивно нуде, цене су се у Њујорку снизиле за 12 поена на 1.67 цте.

Тржиште кожа је у иностранству још и даље лабаво, те су се цене због тога опет у неколико снизиле. Код нас су се цене донекле омириле и одржале, барем за главније врсте, у висини прошле недеље. И ако су довози сирове робе доста слаби, због чега би се цене морале поправити, ипак се примећује доста лабава тенденција, којој је главни узрок лабавост цена на иностраним тржиштима.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бро

На тржишту метала је ситуација разноврстна. Калај и олово показују лабаве цене, бакар је нешто поскупио, а цивк је одржао непромењене цене од прошле седмице.

Тржиште бакра је донекле оживело због гобјављених · статистичких података, према којим је бакарска 'електро-. лит производња у месецу априлу подбацила за 3 хиљада тона. У месецу марту је-износила производња 163.560 тона а у априлу 160.500 тона. Вести, да ће Анаконда група и још

„други американски произвођачи (бакра смањити своју про- . изводњу за 10% имале су за последицу поновно оживљавање тржишта. О успеху тих мера мишљење је подељено, а хосистичка тенденција тих вести одржала се једино неколико дана те су се цене крајем недеље опет омириле. Главни | разлог, да су се цене вратиле на базу од прошле недеље јесу вести да ће се у току ове године у Јужној Америци (Чиле) производња бакра веома повећати. __

Калај има и даље лабаву тенденцију чији узрок лежи у извесној хиперпродукцији. Цене се одржавају на бази од 196"/, фунти за тону и то ради интервенције лондонских мнтересената, који купују вишак понуде, да би тиме спре-_ ћили снижење цена. За развој цена калају биће од одлучуjyher значаја рестринкција светске производње, коју Енглези већ дуже времена пропагирају.

На тржишту олова се осећа опадање тражње и то на- ! рочито због већих количина американске робе која је била утоварена за Европу. Због тога су цене у размеру према онима од прошле недеље, нешто попустиле. Лондон нотира 23 фунти за тону. -

На тржишту гвожђа примећује се и даље нерасполо- | жење и резервисаност тражње те су због тога цене за гвожђе у шипкама у неколико попустиле. (Основна цена је пала (на 5.18 фунти фоб Анвер. Узроци леже у томе, да су Белгија као и Француска принуђене да због властите хиперпродукције гвожђа , које се у земљи не може више пре. рађивати, иввозе веће количине у Енглеску. Због немачке конкуренције на енглеским тржиштима а и због повећане производње саме Енглеске продукциони вишак гвоздене индустрије тешко се пласира. Ради тога: постоје мишљења, да ће се цене морати још снизити, ако картели не успеју, да смање продукцију.

Пред сличним проблемима, налази се и Америка. Њезина жељезна индустрија је производњу толико повећала, да изважа већ преко 270.000 тона месечно. Јер се примећује, да унутрашња тражња Сев. Америке попушта, а продукцијони вишак због европејске конкуренције (неће се моћи пласирати у иностранству, то ће и Америка бити принуђена, да смањи своју производњу. Помоћу међународних картела, контигентације и рајонирања покушава се избећи већем паду цена.“

На еврспским тржиштима угља ситуација је остала (непромењена. Као што смо у последњем извештају јави. ли, цане су се у појединим државама у неколико повисиле и то због повишених цена коштања. Тиме су се цене главних произвођачких центара међусобно донекле изравнале, а последица тога је, да је међусобна конкуренција изгубила оне оштрине, које су се примећивале још пре неколико недеља. Ипак се констатује, да је онтуација (неповољна, јер се појединим већим потрошачима одобравају ниже цене но. што су сада. |

Пошто нам подаци за загребачку берзу нису на време стигли, то смо морали у овом броју изоставити таблицу ефектног Трка

БЕОГРЗД Вука Караџића 3., Теле, 30-79 Поштански фах 169.

| Цдреса за телеграм ООММЕЋА,

R. G.

пређе

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А. n

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ |

GAFPEB,

BepbblapBhćpa 7., Ten. 36-7. 75, Поштански претинац 389. ·

· Mappra ja телеграм ПОМЕНА.

DUN & Со.