Narodno blagostanje

Страна 314.

РОБНО ТРЖИШТЕ

На међународном робном тржишту највећа је пажња увек још концентрисана на развој цена житарских производа, н ако су се ванредно велике осцилације прошле недеље у току последњих дана донекле смириле.

Чврста тенденција, коју су показивале цене житарских производа на завршетку прошле седмице, нешто је попустила и постала лабавија. Након скока од 96.75 центи на 108.95 (од 28. маја до 4. јуна о. г.) цене у Чикагу опет су попустиле и варирају у текућој недељи између 106 и 103. На крају недеље нотира Чикаго 104.30 центи за један бушел. |

Врло се брзо копстатовало, да су узроци последње хосе потпуно шпекулативног карактера а проузроковани од стране Хосистички заинтересованих американских кругова. Умело се есконтовати вести, да ће американски конгрес ускоро усвојити закон којим се влада овлашћује, да са своје стране купи веће количине житарских производа, у првом реду пшенице, која би се имала постепено извозити у Сибир и Кину. Осим тих вести још се је лансирало и извештаје да пролетни усеви због помањкања киша слабо напредују те да ће жетва у североамериканским државама много подбанити.

Али пошто те вести не одговарају стварном стању а и не постоје изгледи да ће овакав закон бити усвојен, то се песимистичко расположење одржава, а цене имају лабаву тенденцију.

Према другим вестима стање усева је због последњих киша веома повољно, тако да се рачуна, да ће жетве бити повољније но што се очекивало. Ови моменти, као и јак притисак старе робе а нарочито и интензивне понуде од стране аргентинских произвођача остали су меродавни за развој светских цена.

На основу тих вести европска тржишта су резервисана. Ипак се примећивало, да је Енглеска куповала нешто више робе него у последње време.

Наша домаћа тржишта потпуно су под утицајем развоја међународних тржишта. И код нас ова је седмица почела са доста чврстом тенденцијом која је у току недеље постепено ослабила. Цене су поново попустиле за 2,5 динара код 100 кгр. а тражња је и даље остала ограничена,

Наша шлеповска роба има своју прођу у паритету Брајла уз цену од 162 шилинга, али то само за транзит, јер нам је онемогућена продаја на румунској пијаци због нове повишице румунске увозне царине (4000 дин. од вагона). По цени од 212:/,—215 извезло се и нешто робе преко Цариброда у Бугарску и Турску. Али је наш извоз железницом веома отежан нашом тарифном политиком.

Због тога траже наши извозници да се дистанчне тарифе ревидирају или барем надокнаде млинском тарифом која је много нижа.

Кукуруз је на међународном тржишту у погледу цена потпуно везан на цену пшенице. Жетва ће вероватно нешто задопнити — због касних усева — али су вести о напретку усева веома повољне. На крају седнице јављају се нешто чвршће цене јер се тражња Европе нешто повећала.

Код нас је тражња пасивних крајева у последње време донекле живља, што се већ дуго није констатовало. Због повећане тражње понуда је нешто резервиранија, довози су постали слабији па је стога разлога цена мало поскупила. Тражи сен шлеповска роба за правац Беч која може постићи 145 кч. —

Раж је накоп осетљивог пада већ прошле недеље у овој недељи нешто мирнија. У новој роби врло слабо се тргује

и ако је нуђена по сниженој цени. Код цене од 200'— динара.

по којој се роба у току целе недеље нуди, до закључка није могло доћи

Иста је ситуација и код јечма. Ни у старој ни у новој роби није било закључака и гко је понуда, нарочито за стару робу, веома интензивна.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ —

Код брашна је тенденција лабава, јер су залихе, како

изгледа, веома велике. Велике су н понуде, док је тражња ми-

____Број 19:

нимална. Добру прођу има једино црна банатска роба коју траже србијански крајеви. и

Кризу, која је аналогна оној житарских производа, проживљује на међународним тржиштима и шећер, код којег је лабавост цена постала већ кронична појава. Цене су се у току ове недеље још даље снизиле а ипак се интересовање тражње није могло повећати. Сва су тржишта потпуно мирна, без посла и апатична, тако да је чак и повишење американске увозне царине остало без сваког одјека. Упркос потпуног застоја продаје ипак су Куба и Јава повећали површину засађену трском, што ће у вези са осталом производњом шећера, која ће према најновијим вестима у овој години опет бити рекордна у још већој мери повећати сток светских залиха. Према томе биће и идућа година под утицајем огромне хиперпродукције, која ће присилити произвођаче, да производњу осетљиво смање. Развој цена на њујоршкој берзи нам најтачније показује обим шећерне кризе.

Нотације се подразумевају за 1 лб т. ј- 0.4536 кгр: крајем 1913 год. 3:12 центи

највиши курс 1927 „ 385 | најнижи курс 1927 „ 2:56 највиши курс 1928. „ · 2:92 најнижи курс 1928 „ 193 > 2 јануара 1929. „ 1:93 > 15 фебруара 1929, 182 | 10 априла 19.0 178 20 маја 5929.“ 175 . 3 јуна 1920: 1567 | 5 јуна 1929... 1:64 > 10 јуна 1920 „ 1:62 ' _

Међунарооно мешално тржиште показују у току ове недеље веома мирну тенденцију Сва се тржишта налазе под утицајем повећане производње. Бакар је у мају постигао рекордну производњу, и олово, чија продукција је све од децембра била у опадању, поново се повећава. Тако исто се јеим производња цинка, која је у последње време нешто подбацила, у месецу мају опет много повећала. Упоређено са прошлом

· годином производња свију метала повећала се, најјаче код ба-

кра, а најмање код цинка. Али је разлог умањене производње цинка вештачке нарави, дело картела, који је на тај начин регулисао цене на светским тржиштима.

На међунаро.ном тржишту гвожђа тенденција је веома чврста. Немачки жељезни картел је у вези са поскупљењем цена трегера и гвожђа повисио и своје извозне цене за 1 енглески шилинг од тоне, тако да нотира са 5.4.0 до 5.850 енгл. фунти према 5.3.0 до 5.4.0 у прошлој недељи. За гвожђе у шипкама немачки картел извозне цене није повисио те нотира 5.19.0 до 6.—.— енглески фунти. Понуде немачког па н осталих европских картела су мале, док је тражња, нарочито Енглеске веома велика. Због тога су цене других производа железне индустрије поскупиле за неколико поена.

Код нас су домаће фабрике врло добро запослене. Поједине фабрике биле сучаки принуђене, да продуже добавне рокове. Због великог задоцнења грађевинских послова тражња је трегерима, бетонским гвожђем, цевима, жицама и металним артиклима веома интезивна: Много су тражени пољопривредни стројеви и алати. :

На тржишту кожа ситуација је променљива. У Немаччкој и Француској је за сирове коже код појединих тежина цена нешто поскупила, али телеће коже су попустиле.

Код јањећих кожа иностране цене су лабаве. Код нас су довози доста велики те се роба у стовариштима нагомилава

"Овчје коже имају бољу прођу ни због оскудице материала по-

стизавају се нешто боље цене. Јареће коже продају се на бази од 45—50 динара, али су послови слабо развијени, јер се ино-. странство за ове коже не интересује. Пе