Narodno blagostanje

13. јула 1999.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 375.

ОБАВЕШТАЈНА ОЛУЈНВА

НОВЧАНО ТРЖИШТЕ

—_ У вези са великом депресијом на париској берзи, решила је париска комора берзанских мешетара, У циљу олакшања послова, да измени услове о покрићу за термински послове. По новом решењу снижена је кауција у готовом од 30 на 20 од сто. Хартије од вредности узимаће се такође за кауцију у вредности до 88 од сто, до сада су оне примане само са 70.од сто. Државни папири узимаће се као и до сада у пуној вредности од 100 од сто. Како би се у будуће избегли нови потреси на берзи, снижена је репорна стопа код последњих ултимо ликвидација на 2 и седам осмина од сто према досадашњих 4 од сто.

— Бугарска Народна Банка решила је почетком јула _да повиси дисконтну стопу од 9 на 10%. 1928 г. у децембру она је благодарећи стабилизационом зајму снизила стопу од 10 на 9%. Ово повећавање дисконтне стопе детерминисано је међународним поскупљавањем новца, чије су реперкусије осетиле и у Бугарској. Као један од узрока помиње се и припрема за финансирање жетве.

БАНКЕ

— Оснивање турске државне банке. У информисаним-

круговима рачуна се, да ће се моћи на јесен предложити парламенту законски пројекат о оснивању. Од стране турске владе још се очекује извештај немачког стручњака Милера, који је имао да поднесе реферат о питању организације државне банке. Према добивеним информацијама, организација биће једнака оној великих европских новчаничних банака. Имала би задаћу, да постепено прикупи садашњу папирну монету и да је уз истовремену стабилизацију надокнади својим новчаницама. Држи се, да ће банка бити приватно акционарско предузеће под државном контролом. У погледу сарадње турских приватних банака код оснивања нове централне банке дошло је ових дана до нових момената. Турска влада одбила је предлоге на основу којих би Отоманска Банка имала главни удео око оснивања и то с мотивацијом, да је оваква сарадња противна турској банковној политици. У колико ће у том погледу успети Иш-Банкаси, која је банка владине партије — још је непознато. Свакако она врло интензивно повећава број својих филијала, а ускоро ће повисити и акционарски капитал од 4 на 5 милиона турских фунти. Због великих државних депозита, којим Иш-Банкаси сада руководи, она се старада би се њој доделила улога оснивачке банке, јер би осигурањем потпуно нове институције за њу значио губитак великих средстава.

(О учешћу иностраног капитала појединости још нису познате. Али је вероватно, да. је турска влада позвала иностране експерте баш из разлога, да тиме заинтересује и иностране финансијске кругове.

— Аграрни кредит у Енглеској. Агпешига! Могсаге Согр., Аграрна Кредитна Банка утемељена новембра 1928. год. у сврху да испуни једну празнину у енглеском кредитном систему, показала је за ово кратко време својег

опстанка веома лепе резултате. Осиромашени сељачки ста- |

леж и пораст мањих имања после парцелизације великих, траже кредитне олакшице у облику дугорочних зајмова, које банке не могу да пруже. Од 4—65 милиона фунти стерлинга кредита затражених од Атрарне Кредитне Банке,

исплатила је она до сада 25 мил. Банчин капитал износи 650.000 ф. ст. За недуго уследиће емисија хипотекарних облигација. [.3Е. 5 мил. 5 од сто заложнице треба да буду понуђене а! рал. Папири су пупиларно сигурни.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА |

— Немачко-пољски царински рат приближује се свом завршетку. Службени преговори се за сада још не воде, али је интересантно напоменути, да су почели водити преговоре о царинским питањима заинтересовани кругови немачке и пољске индустрије. Приватну немачку делегацију пратио је на путу у Варшаву као посматрач и један виши чиновник немачког трговинског министарства. Преговори око питања трговинског уговора необавезни су, али се ипак рачуна, да ће се након ових преговора ипак врло брзо приступити новим службеним трговинским конференцијама. — Највеће светско аутомобилско друштво General Мојога Сотрапу продужава своју експанзију. Пре кратког времена основало је у Китају нову афилацију Сепега! Мофотз Сотрапу об Сапа са акционим капиталом од 200.000 долара.

— Бугарски извоз јаја повећао се у прва 4 месеца ов. год. за 3616 сандука на 29.780 сандука, за исто време у прошлој години. 80% бугарског извоза иде у Немачку. Цене су се кретале по сандуку немачка граница 130 марака а почетком јуна нешто око 125 марака.

ВАЛУТА

— Румунска Народна Банка упутила је један циркулар својим филијалама, којима се извештавају како је Народна Банка у могућности да задовољи сваку легалну потрошњу девиза. Овај циркулар дошао је као потребна мера умирења, јер се није знало да ли би Народна Банка била у стању да покрије потрошњу девиза и поред неповољног развоја трговинског биланса.

Ово питање занимало је и велебанке у Букурешту, које су биле упутиле једну представку Народној Банци поводом њене дисконтне политике, из које се види да је услед опште стагнације потражња девиза била мања за 900.000 фунти штерлинга но прошле године; али И поред тога, била је Народна Банка приморана да баци на новчано тржиште 2 мил. фунти штерлинга више, као после-

дицу неповољног развоја трговинског биланса и тезаузирања девиза.

ДРЖАВНЕ ФИНАНСИЈЕ >

— Подати о извршењу бугарског државног буџета за 1928—29 г. који је закључен 31. марта о. г. показује да су приходи изнели 7.081 мил. лева према 6.787 мил. лева колико је било предвиђено; издатци 5.946 мил. лева према 6.758 мил. лева колико је предвиђено. |

Како се види приходи су се повећали за 298 мил. лева а издатци су се смањили за 811 мил. лева.

ДРЖАВНА ПРЕДУЗЕЋА

— Државни монопол над житарицама који је у Норвешкој уведен добио је своју законску моћ од 1. јула о.г. Он представља највеће трговачко државно предузеће у

Za HO ATE PBS ИН i ODO POO O SA RIO

ЉУБЉАНА: ШЕЛЕНБУРГОВА БР.7. ДЕЛЕДРа:

ШКОДОВКА, ЉУБЉАНА 7 ТЕЛЕФОНИ: 29-36 и 27-37 ПВО о

КОдИНИ 0

Заступтиштво Београд, Ким. Мих, Венац 13.14

ЗАГРЕБ: РАЧКОГА БР, 2. ТЕЛЕГР.:

ШКОДА ЗАГРЕБ ТЕЛЕФОН 44–97

брини U [Rn3oHuU