Narodno blagostanje

||| ||) |

| ||

Страна 396.

чити узрок садашње економске невоље као и сва она средства којим би се најефикасније могло одпомоћи постојећој стагнацији и загарантовати успешан напредак. Раду око анкете учествоваће заступници индустрије, трговине, радништва и економски стручњаци државне администрације. Проучавати се имају питања индустријске организације, техничке усавршености и модернизације, питања радних услова и прилика, питања поманкања капитала или кредита и т. д. Влада рачуна, да ће оваква анкета пружити довољно конкретног материјала за законодавне и управне промене, којим би се могли елиминирати постојећи недостатци. Мако се рачуна, да ће рад око анкете трајати више година, ипак се очекује, да ће се већ за време од неколико месеци моћи постићи практични успеси.

— »Рапу Ехргезз« јавља из Њујорка да су ових дана започели преговори између Немачке и американских финансијских кругова у ствари склапања једног новог већег немачког зајма.

— Монтегју Норман, гувернер Енглеске Банке, налази се у Сев. Америк. Држав. Мако се од службене стране тврди, да је ово путовање потпуно приватне природе, ипак му се у енглеским финансијским круговима приписује велика важност. Г. Норман, који се налази у пратњи г. M. Збемаг|-а, саветника Енглеске Банке за американска питања, познат је као један од главних инициатора монетарне сарадње европских новчаничних банака. Због тога је ван сваке сумње да је путовање г. Нормана у вези са питањем американске сарадње око стабилизације европских новчаних прилика као и у вези питања оснивања Банке за Међународне Обрачуне.

— На репарационој конференцији, која ће се ускоро одржати и на којој ће се расправљати о новом Јанговом плану присуствоваће, како то јављају енглески листови, и енглески Доминиони. Побуду је дала енглеска влада која жели, да Доминиони шаљу своје делегације и активно сарађују у питањима енглеске иностране политике. Због тога сматрају енглески листови као потпуно природно, да се тој конференцији припусте и »мали повериоци«, као што је то наша држава, Румунија, Грчка и Португал.

— Глезенпојог за аероплане. Јављају из Геззаџа, na је на Јункерсовом »Сесепкођћеп-Рјезеј товог«и типа С. 2 изведен скоро четверосатни лет. Лет је био извршен беспрекорно, старт и спуштање уследили су глатко.

Мотор ради према познатој Јункерсовој методи равномерног притиска у двотакту, а гори тешко гасно уље према. Плезејоуот принципу. Не постоје никакви вентили ни фергасери, осим једне тлачне пумпе за гориво, тако да отпадају два момента, који су код досадањих мотора оте-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ·

– Број И.

жавали лет. Код 1300 обрта производи мотор 850 Х. П. али се очекује да ће се дејство мотора попети до 1000 Х. П. Изванредна вредност овог мотора лежи на привредном подручју. Код употребе јефтиног гасног уља уместо скупог бензина биће могуће, велике трошкове у аеропланском саобраћају ограничити на минимум, а пре свега повећати способност авијона.

— Бачка област градиће, како јављају загребачке »Новости«, нове вициналне железнице од укупно 300 км. Грађење ће се отпочети још у току ове године и то у режији саме области. Али се не јавља где ће област наћи за то потребан новац!

— Шведски краљ Густав предузео је мирољубиве посете балтичким државама Естонији и Летонији и посетио том приликом Ревал и Ригу.

Универзитет у Риги промовисао је овог високог културног краља за почасног доктора.

— Највишу порезу у Шведској плаћа директор моћног консерна жижица инж. Ивар Кригер, чији годишњи приходи износе 2 милиона швед. круна. |

Консерн г. Кригера има под закуп монопол жижица код нас.

— У Холандији су извршени парламентарни избори. Резултати у 13 изборних округа од 18 јесу следећи: (према резултатима избора 1925. означеним у загради):

Социјал-демократи од 1000 гласова 667 (592), католици 518 (512), антиреволуционари 322 (316), хришћанскиисториски 280 (248), слободњачки савез 179 (219), званични комунисти 31 (32), опозициони комунисти 28 (0), средњи сталеж 29 (0) На изборима су добили социјалисти, комунисти и партија средњег сталежа. Холандска је влада поднела оставку.

— Поштанска Штедионица предузела је — у циљу што већег прикупљања уложака наших емиграната у Европи и из прекоокеанских крајева — одлуке и мере које ће пружати нашим исељеницима веома угодну прилику за сигуран пласман њихових уштеда. Имали смо прилику да видимо формуларе за пропаганду и ремитовање новца и држимо да су беспрекорни. 'Свако лице може да уложи путем банке или Поштанске Штедионице у земљи у којој борави улоге на штедњу а Поштанска Штедионица одобриће му за иста, по дневном курсу прорачунато у динаре, 6 од сто годишњих камата. По жељи може се уложени новац повући у оригиналној страној монети, које ће се вредности прорачунавати по дневном курсу. Ове мере веома су потребне и корисне, јер пружају могућност, да се уштеђевине наших сународника који бораве у иностранству очувају нашој националној економији.

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЕИШТА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8. ЈУЛА 1929 Г.

Народна Банка показује у стању од 8. јула знатне промене. На првом месту повећан је девизни сток за 166 милиона динара у главном од шведског зајма трећа транша. С тим у вези стоје и остале промене: државна потраживања по разним рачунима повећала су се за скоро одговарајући износ. Поред тога повећао се је износ депозита по жиро рачуну. Да није било куповања девиза од државе и повећање зајмова за 22 милиона динара, оптицај би се смањио за читавих 170 милиона, овако се повећао за скоро 18 милиона динара и износи 5.2 милијарде динара. Како се динарска протувредност шведског зајма има да употреби на исплату државних летећих дугова, то ће се из тог разлога поново смањити оптицај — у колико и кад буду извршене исплате,

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

Инострана тржишта девиза показују у току ове недаље веома миран развој; и према томе остале су и код нас без нарочитих флуктуација. Нешто мало су поскупеле девизе Лондон, Париз и Беч, које показују пред крај недеље необично чврсту тенденцију. Пешта и Брисел мало су ослабили, а све остале девизе одржале су непромењене курсеве.

Пословање у девизама је у току ове недеље било управо незнатно. Укупан износ девиза у којима је било трговано, изнаша 25,84 милиона минара — мањи је за 18

"милиона прошле недеље, а према загребачком мањи је за

скоро десет милиона. Овакве разлике у току ове године још нисмо забележили. Највише је рађено у девизи Праг

"| (718), Лондон (6,05), и Цирих (5,09 милиона динара),

|