Narodno blagostanje

Страна 438.

цена у Енглеској и оним ценама у осталом свету, стварно превисока. .

Из до сада изложеног је разумљиво, да је за иностране зајмове ситуација на лондонској пијаци у току последњих недеља веома неповољна. Оскудица капитала на енглеоком новчаном а нарочито на девизном тржишту, као и неповољно стање Енглеске Банке су фактори, који су у току последњег времена спречавали свако веће пласирање иностраних зајмова или емисија на енглеском тржишту капитала. Министар финансија Снауден, у прошлој недељи, на банкету лондонских банкара, апелирао је на исте, да не дозвољавају кредите и зајмове иностранству. Примедбе господина Снандена потпуно су излишне, јер је ситнација у Енглеској таква да се у скорој будућности (не може (рачунати на веће пласмане иностраних зајмова. Највећи део хартија са непроменљивим укамаћењем, који су се појавиле у току последњих шест недеља на лондонском новчаном тржишту није се до сада могло пласирати и ако су емисиони услови били веома повољни. Пад курсева, који показују све хартије од вредности према свом емисионом курсу, је најтачнији доказ, да их лондонско тржиште још није могло сварити.

Грговачка и обртничка комора за Босну и Херцеговину већ неколико година упорно иде за тиме да се у ували Плоча на ушћу Неретве изгради једна нова лука за босанску гломазну робу, у првом реду дрво и угљен. Још за вријеме Аустрије тражио се је један излаз Босне на море и то у ували Неум, која је припадала Босни и била ко неки клин између сјеверне и јужне Далмације.

Трговачке коморе у Сплиту и Дубровнику устале су против идеје нове луке у Плочама, јер би тиме били погођени интереси Сплита и Дубровника. У првом реду био би погођен Дубровник, преко којега се извози претежни дио босанских дрва.

Мач босанске и далматинских трговачких комора ради луке Плоче

И сада је настала једна борба између Сарајева на једној страни а Дубровника и Сплита на другој. Лишу се брошуре, дају се изјаве и шаљу се преставке. Комора у Сарајеву чак је послала и инжењера (да начини прорачун колико би коштала изградња те луке као и пруге Метковић = Плоче. Оплитска и дубровачка: комора прогласиле су пројекте и калкулације тих инжењера као (неозбиљне и израчунале су да би требало потрошити и троструко више него што је предвиђено, а да се опет не би ништа постигло. О6зиром да се Плоче налазе на делти Неретве, у тој папирнатој борби играју одлучну улогу и комарци те маларије. ,

Међутим ми имамо импресију да нитко од оних који воде ту кампању никад није ни био у Плочама, јер иначе се «не би могло писати све оно што је написано.

Ми нисмо ни за Плоче ни против Плоча, само нам изгледа неозбиљно тражити изградњу једне нове луке са инвестицијама од најмање 200 милијона динара (у Плочама нема него једна једина мала кућа), док наше највеће луке као Сплит и Дубровник немају нити једне моторне дизалице и нити једног складишта у који би се могло смјестити неколико вагона робе.

Оплитска нова обала лежи већ скоро двије године неупотребљена из једноставног разлога што није спојена колосеком са станицом, макар удаљеност износи само пар 'стотина метара равног терена. Са половином износа који је потребан за Плоче, дале би се колосално дотјерати све наше луке од Сушака до Котора.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ed — ~ —

рој >

U dnevnim listovima пајаз то velike i napadne oglase firme »Bata« cipele i kože d. d. slijelećeg sadržaja: | »Otvaramo _ дађтћ 50 ртодауаопа« — »Ттеђато 50 татјућ розјоуодја« onda slijedi nabrajanje svih tih mjesta, poglavito iz Vojvodine i Južne Srbije m КоJima »Bata« misli osnovati svoje prodavaone.

»Bata« već ima u svim našim važnijim gradovima, svoje prodavaone i izgleda da dobro posluju. Od našeg uvoza sipela, pretežni dio ' otpada na Čehoslovačku, dakle na Batine cipele. U buduće će biti i još više ukoliko se Bata, obzirom na carinu, ne Tiješi da kod nas podigne vlastitu tvornicu. A izgleda da, se na tome radi. Nu onda će pogotovu položaj Bate biti dominirajući u našoj industriji cipelama. _

Poslijednih mjeseci Bata je bio zapeo u izvjesnu krizu i jedan dio radnika morao je biti reduciran. Do sada je Bata samo u jednom manjem djelu svoje produkte prodavao izravno konsumentu u vlastitom dućanu. Pretežni dio produkcije išao je na veletpozovce, koji su alimentirali manje dućane, koji su ali ma skladištu držali i cipele ostalih firmi. Kod sukoba između Bate i njemačkih grosista ovi su proveli izvjesan bojkot i plasiranje Batinih cipela u Njemačku bilo je zapelo. Onda se je riješio Bata, u cilju da pod svaku cijenu osigura, svoju produkciju, da elimimira sve posrednike i da stupi u izravam kontakt sa konsumentom i to na način da u svakom većem mjestu otvoTi vlastite prodavмаопе. 1 зада 5е је dao Bata, dotično njegovo njemačko alilirano poduzeće »Bata Deutsche Schuhhaus«, da po svim „njemačkim gradovima, osniva, proda.vaone. |

Kako je Bata odlučio u svrhu da osigura nesmetanu prodju svojih produkata i time produkoiji dade karakter stabilnosti, da podigne što više vlastitih prodavaona, odlučio se je eto da i kod nas otvori 50 novih prodavaona i sada traži poslovodje. Time će naravno znaiftno podignuti svoju prodaju. Kod nas je već jednoč expanzija Bate bila uzvitlala veliku prašinu sa strane паših cipelara. Bio je organiziran i neki bojkot pak cipelari u nekim mjestima nisu htjeli vršiti opravku Batinih proizvoda. Onda. je Bata odgovorio tako, da je uredi vlastite prodavaone i time cipelare još jače pogodio jer su izgubili i dio popravaka.

Biti će interesantno pratiti daljni razvoj Batinih prodayvaona, cipela, u našoj državi.

\

Tma već mekoliko tjedana da jedna oveća grupa »zemljoradnika« iz Južne Srbije obilazi sela, i gradove po Hrvatskoj, Sloveniji, Dalmaciji i Bosni. Putovanje bi imalo imati poučni karakter, naime proučavanja načina obradbe zemlje i seljačkih созродатепја u zapadnim krajevima države. Međutim kao što je to već kod nas uobičajno, najviše se vremena upotrijebi u dočeke, bankete. A raspoloženje zna biti i takovo da. se svrši i sa općim bratimljenjem. Bratimio se je čak i zamjenik gradonačelnika, grada Zagreba na banketu, kojeg im je upriličila gradska općina.

Veoma, je lijepo i korisno što seljaci jednog kraja, prave ekskurzije u druge krajeve u kojima je poljoprivreda, bolje razvijena. Na takovim se turnejama, ako se više gleda a manje jede i pije, dade mnogo toga naučiti.

Međutim u krajevima u koje je dolazila ova ekskursija, iz Južne Srbije svak se čudom pita od kuda to da se seljaci daju na putovanje koje traje preko mjesec dana upravo u doba žetve i najvećih poljskih radova. Mora da su to neki čudni seljaci? A po njihovom razumjevanju i interesovanju Za pitanje naprednog

Zemljoradnici iz Južne Srbhiie na ekskurziji

ШЕЛЕНБУРГОВА БРОЈ 7. ТЕЛЕГРАМИ : ШКОДОВКНА, ЉУБЉАНА ТЕЛЕФОНИ: 29-36 и 27-37

| JE:y B JE A HB | ТЕЛЕФОН -570 ||

HB, M, HDERBE ШКОДИМА ФАБРНКА У ПОЛЗЕНУ

ЗАСТУПНИШТВО БЕОГРАД, КНЕЗ МИХАМЛОВ ВЕНАЦ, 13-14 ТЕЛЕГРАМИ: ШКОДА БЕОГРАД ИЗРАЂУЈЕ СВЕ ПРОЈЕКТЕ И ШАЉЕ НА ЗАХТЕВ СВОЈЕ СТРУЧНЕ МНЖИЊЕРЕ —

ЗАГРЕБ РАЧКОГА БРОЈ 2. ТЕЛЕГРАМИ: ШКОДА ЗАТРЕБ ТЕЛЕФОН 41-97