Narodno blagostanje

10. август 1929.

gospodarenja. vidjelo se je odmah da su to u najmanju ruku ртеobučeni seljaci, koji su mislili da se isplati mukte se mjesec dana voziti po čitavoj državi i to sve na tuđi trošak. Jer htjeli bi vidJeti one seljake, koji poslije dvije slabe godine imaju sredstava da se dadu na jedno butovanje od nekoliko nedelja.

Аустријско Дунавско Ilapoбродско Друштво које је услед стагнације у пословима имало осетних губитака и то: zs OKO 3,3 милиона шилинга, захтевало је од аустријске владе да буде субвенционирано, позивајући се при том на речна саобраћајна друштва суседних држава, чије владе новчано потпомажу своја домаћа друштва.

У циљу постизавања својих захтева, друштво је редуцирало донекле путнички саобраћај у Аустрији, што је приморало аустријску владу да убрза преговоре око субвенције, јер је та мера наносила осетне губитке становништву дунавских градова. Аустријска влада одобрила је Дунавском Паробродском Друштву једну субвенцију од ај милиона шилинга уз нарочите услове. Пре свега путнички саобраћај има се васпоставити у границама какав је био 1928. г. Министар Трговине има право да отвара нове путничке станице ако нађе за сходно, под условом да не падају и сувише те-

„ шко за друштво. Све оправке и новоградње за аустријску речну саобраћајну службу имају се вршити на бродоградилишту у Корнајбургу. При том имају првенство аустријски производи. Тарифне измене у домаћем саобраћају могу само да се чине једино са одобрењем министра трговине. Извозна тарифа која је далеко нижа од нормалне не сме се мењати. Осим тога, влада делегирау управни одбор два представника. Значајно је и то, да је друштво обавезно да на својим пловним објектима запосли једино персонал са аустријским држављанством.

државна OVDE DRI и Аустриско Дунавеско Паробродарско а

Очекује се да ће пасле оваквог споразума аустријска влада Дунавском Паробродском Друштву давати у будуће редовну годишњу субвенцију.

Друштво се нада у другом полугођу знатном побољшању својих финансијских средстава извозом жетве из балканских држава. Напомињемо да је и Јужно Немачко Паробродско Друштво исказало прошле године осетне губитке. Ови се губитци објашњавају јаком конкуренцијом, смањењем репарационих транспорта у натури и мањим извозом житарица узводно. Јужно-Немачко Дунавско Паробродарско Друштво закључило је биланс за 1998. са Мк 1.40 милиона акцијског капитала, после Мк 106.810 (142.419) отписа; са губитком од Мк 255.412 (568.356). К томе придолази

још пренос тубитака од Мк 190.910. Биланс исказује ' Мк 1,715.788 (1,519.147) повериоци према Мк 804.749 (532.982) дужника; Мк 101.015 (85.624) благајна и потраживање код банака; Мк 476.523 (1,133.872) некретнике (1,202.980) главни парк.

и Мк 1,535.070

UL Information Javlja da je novi

НЕ: Е - | с. о engleski ministar vojni Tom

· Engleski ministar vojni kaže А O и da nije militarista Shav prisustvovao jednom sastanku dlzvršnog Odbora +tek-

антена ЕН ен НЕР : : . ~“ . stilnih radnika u Varšavi. Na

banketu koga je preredio sindikat poljskih tekstilnih radnika, u njegovu čast, održao je Shav jedan govor i izjavio između ostalog, da, ostaje ono što je nekada о — tkački radnik i pored toga što Je ministar vojni i da, neće nikada postati militarista. Završavajući svoj govor, poželeo je Shav poljskoj radničkoj рагtiji pobedu u borbi za demokratiju.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 439

Direkcija Pomorskog: saobraćaia, u Splitu izdaje već treću godinu Jedan opsežan Almanah u kojemu je sadržano sve ono što se odnosi na naše pomorstvo. Godišnjak za 1929., kojeg: smo dobili ovih dana, ima preko 500 stranica. U ovom Almanahu nalazimo tačne podatke o svakom pa io najmanjem objektu naše trgovačke mornarice. Pored toga ima i detaljan prikaz naše pomorske trgovine za 1927. Godišnjak se odlikuje i mnogim diagramima izrađenim u bojama tako da, daju jasan pregled pojedinih stvari. U njemu se nađe sve ono što sec odnosi na naše pomorstvo tako da nije ni potrebno tražiti drugog materijala. Naročito ako se još uzme u obzir statistika naše pomorske trgovine, koju izdaje splitska, trgovačka, komora, a, koja je sastavljena na temelju podataka Direkcije za Pomorski saobraćaj. Nu ipak želili bi učiniti dvije zamjerke. Prva bi bila da Godišnjak izlazi nešto kasno. Malo je nezgodno ako jedan Almaпаћ та 1928 dolazi do interesanata, tek u julu 1929. Ne bi trebalo bit i od drugog kvartala dotične godine.

Druga je zamjerka mnoga jača. U Almanahu imamo i podatke o stanju naše trgovačke mornarice. Nu ti su na temelju stanja koncem oktobra 1928. Mislimo da nije zgodno što je dzabran taj termin. Mnogo je bolje uzeti kao polaznu točku stanje koncem kalendarske godine. Tako rade i sve ostale države. Ovako je teško vršiti usporedbu naše i strane trgovačke mornarice kad termini nisu jednaki. Pa i radi naše statistike privrednog života mnogo je bolje, ako imamo podatke o stanju koncem godine. Uspoređivanja o napredku ili nazadovanju irgovačke mornarice mogu se tačno vršiti jedino onda. ako imamo iste termine.

Pomorski Godišnjak

Од стране нашег американског сарадника примили смо вест, да господин Анадео П. Ђанини улази у-нову еру финансијске експанзије. За сада оснива ново банкарско-финансијско предузеће, које ће носити фирMy: »Investment Trust Interstates Equities Corporation«.

TaaBHa. aamahe nor »Investment Trusta« биће продаја и пласирање најразноврснијих ефеката и то у Америци као и у осталим континектима. Према томе има ово ново друштво задаћу, да пласира, растура и налази муштерије за хартије од вредности, облигације и у првом реду за све оне зајмове — а нарочито државне — који су закључени и преузети у току последњих година од А. П. Ђанинија и његовог ортака Блера.

Главница овог треста подељена је на 500 хиљада акција и то на 250.000 комада приоритетних акција, које се могу доцније конвертирати и на 250.000 комада основних акција. Наравно је, да ће се вршити упис (ове емисије код Bank of America Blair Corporation 8 To Ha тај начин, да ће се интерсентима давати за цену од 65 долара једну приоритеј ну и једну основну акцију.

Ро dnevnim listovima, nailazimo

| O na oglase kako direkcija »La

»La Dalmatienne“ počinje Dalmatinne« u Splitu :raži sa radovima OU O

- inženjere, crtače i drugo teh-

Grrr nur ra n Неве рзшииштта танана 25222 ničko osoblje 'koje joj je ро-

webno da se izrade nacrti svih hovih maprava Које we imaju izvesti. Ali da se ovog puta neće ostati samo па projektima, vidimo po tome što je »La Dalmatienne« ovih dana ma paTiskom novčanom tržištu pristupila emisiji obligacija u iznosu od 50 miliona, francuskih franaka.

Akcijski kapital »La Dalmatienne« iznosi 130 miliona franaka i on je već emitiran. Dobivena protuvrjednost upotrije-

ФРАНЦУСКО. СРПСКА БАНКА КАПИТАЛ: Франака 20,000.000: Оснивачи: Вапаџе Окотапе, Вапаце де Рано ебде5 Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекција: БЕОГРАД, Рауз-Ваз, 5осјеге Financičre а8'Опепе. Филиале: Лондон, Скопље, Битољ, Ниш, Солун. | Обавља све банкарске послове ;

=)