Narodno blagostanje

Страна 478

У Југославији нема франкофоба, нити има више категорија франкофила; цео југославенски народ у истој мери воли Француску. Од туда ве лика радост у целој земљи приликом доласка г. Ериоа. Г. Ерио је велики човек у Француској, бивши председник владе и шеф радикално-с0цијалистичке странке...

После посете г. Ериоа

„Шта да се мисли о оном народу који смо ми поштовали и с којим смо симпатизирали и који, бежећи од обавезе, на тај начин мисли да нам призна услуге, које смо му ми чинили када се он борио на нашој страни против непријатеља.“ »Бе Опобајеп«, директор г. Едуард Ерио.

Г. Душан Николајевић, књижевник, понудио је Београдској Општини у петогодишњи закуп породично имање у Јована улици — ради проширења тамошње пијаце. Та је понуда одбијена и тим поводом г. Николајевић је објавио један напис у „Политици“ од 19. августа, у коме поставља следећа тврђења:

За уклин

1) Да су гласали против извесни одборници, који су га у приватном разговору уверавали да је његова понуда више но повољна и то сматра нечасним. 2.) Да је одбијањем понуде кидисано на животне интересе једне одавно гањане породице. 3.) Да је тај напад на његову понуду организован и да га је организовао, у својству коловође, г. Душан Милићевић, помоћник великога мајстора београдске масонске ложе и да се тиме показао више као „тип“ (2), нето као масон. 4.) Да је тим погазио дужне обзире према једном покојном члану масонске ложе и да је та одлука противна интересима Београдске Општине.

1) Истина, ритерски би било, да су одборници, који су се приватно изјаснили повољно, казали г. Николајевићу своје право мишљење, ако су другачије мислили. Али ово је све пре но доба ритерства. Ово је доба личних обзира до у бесконачност и ситних рачуна. То је тактика евазивности, коју је инаугурисао Никола Пашић. Не треба бити уочљив, и не треба се никоме замерати. Кажи сваком пријатну реч. У осталом боље је да су господа разочарала г. Николајевића, него Београдску Општину, кад већ нису имала куражи свога убеђења.

2.) Могућно је да је одбијањем понуде сопственицима пропао један добар посао. Њихово је право да се за то љуте. Али се таква одлука не може назвати угрожавањем интереса једне породице. То би могло да се каже тек онда, кад би Ошштина приступила разним маневрима да, приликом експропријације, истерала цену испод тржишне.

3.) Овде нема напада, а још мање верујемо у какву организацију, јер се ова изводи само онда, кад се има непосредне користи од тога. Овде то није случај. Али све и да је г. Милићевић организовао већину против те понуде, не би му се могли добацити горњи (прекори и изрази. Општински одборник полаже заклетву, да ће служити само инте-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 29

ресе општине. Он не сме имати никаквих обзира личних, пријатељских, породичних, котеријских кад решава општинске ствари.

4. и 5.) Ми налазимо да није погазио никакве обзире према једном покојном члану масонске ложе, али и ако би то био случај, г. Милићевић би имао право на признање. То се' зове правилно вршење дужности. Његов се рад као одборника има да цени искључиво са гледишта општинских интереса. Ми се не можемо никако сложити са г. Николајевићем, да су овде повређени општински интереси. Напротив интереси општински били би озбиљно угрожени, да је примљена понуда, да се путем закупа на пет година омогућава проширење пијаце. Здрав разум каже уда ће то исто имање, које је потребно за проширење пијаце, морати да купи после пет година и то много скупље. Не би могла да издржи критику политика проширења пијаце путем закупа непокретности од стране једног јавно-правног тела, коме је закон дао право експропријације. Без обзира на закупнину, која је понуђена, Општина. је врло добро урадила, што је начелно одбила разговор о закупу.

Сви смо ми људи нашег времена, а то значи пристрасни, кад су у питању наши сопствени интереси. Сви се ми љутимо, кад нам послови не иду како желимо. Али је врло редак случај, да се лични интерес јавно идентифицира са општим и да се јавни функционар преко јавности позива да личне обзире, макар они били тако снажни као што су франмасонски, дођу пре општих интереса. То смо најмање очекивали од г. Николајевића, који као дугогодишњи књижевник, нарочито у области друштвених питања, мора да

има савршено разрађену меру за разликовање тих појмова.

Pre nekoliko meseca, proneli su se glasovi, da, talhijanska, lada Dregovara sa bankarskom kuбота Могаат та zaključenje jednog: поуос уебкос državmog zajma. Talijanska je vlada demantirala ove vesti, pa se sada, ne zna, da li su pregovori uopšte vođeni, ili je pak Italija dobila, suviše nepovoljne uslove za zajam.

Zajam švedskog trasta Italiji

U vezi sa ртофтатјет švedskog trasta u alijamsku žižičnu industriju, govori se, da je švedski inast pripravljen, da pruži talijanskoj vladi jedan veći zajam, ako u zamenu dobije odgovamajući mticaj u talijanskoj industriji žižica. Nije јо5 розnato, da, li će pritom ikao uzor uzeti ugovor sa Francuskom, ili onaj sa. Mađarskom. Pre meko vreme je švedski trast preuzeo veĆći paket akoija talijamskog žižičnog preduzeća »Fabbriche Riunite di Fiammileri«. Za talijansku vladu moglo bi da bude dobro došlo, da na taj način dođe do novih sredstava i Kkomsolidiše jedan deo svojih dugova. U dve poslednje budžetske godine Dpokazale su se posledice valorizacije lire za državne Hinamsije u Očiglednom smamjenju prihoda, dok se izdaci misu mogli odgovaraiuće ismanjiti. Iz toga je nastalo ponovno dizamje letećih dugova na 2,5 milijarde lira (ukupan unutamji dug immosi 87,12 milijardi lira). Sem toga se uvek vuku neznani »neobnačumati zaostaci alktive i pasivie« dg prethodnih godina, Кој; 'daju per saldo pasivmi iznos od oko 10 milijardi lira. Stoga namere švedskod trasta. dolaze u susret talizanmskoj vladi u jedmom povoljnom momentu.

ја |

Телефон : ПР |

вокласни Шлески УгаљиКоко Друштво за Поонет UM,

27-58.

Београд, Дубровачка 31.

за домаће потребе, етажно и централно грејање.

|