Narodno blagostanje

31 август 1929. НАРОДНО — Маџарска Шентрална Кредитна Задруга закључила је са Мабопа! Спу Вапк, у ! Хелу-Јог-у зајам од 6 милиона долара, на 14 месеци са 7% камата. У овој трансакцији учествује и „Футура“ д. д. за трговину житом, којом се служи држава при извозу. Овај зајам употребиће сама влада за давање кредита сељацима, који су оштећени мразом.

— У чланчићу „Аграрни Протекционизам У Немачкој“ указали омо на мере за заштиту пољопривредне производње и псоштрење ветеринарских прописа за увоз свиња. (Ове ау мере имале своје дејство. Из Немачке јављају, да су се цене свиња од априла прошле године до сада повисиле за 63%, а за свињско месо за 49%. Просечне цене на мало износе за килограм (у нем. маркама): свињско месо 3.04, говеђина: 2.46; телетина: 2.90. Свињски аграрци могу бити задовољни, само да ли је задовољно остало становништво >

+ — „Обзор“ доноси вест, да берба шљива у посавској Босни напредује нормалним темпом. Цене шљива у Брчком и то бране у корпама износе 2.50 до 2.70 дин, а трешене шљиве 1 динар. Овогодишња берба нешто је слабија од прошлогодишње. Са пруге Винковци— Брчко "извози се дневно просечно 40 вагона шљива, и то највише у Аустрију, Чехословачку и Немачку.

ИНДУСТРИЈА

— Удружење фабрика шећера подлежног трсшарини створено је у Немачкој са задаћом, да уклони сувишну понуду шећера за време и после свршетка кампање и да подели прођу, равномерно на целу годину. Финансиске тешкоће, које ће наступити из тога за фабрике, биће много мање према досадашњем стању, које је доводило до продаје по врло ниским ценама. За потрошаче неће наступити никакво поскупљење.

— Фузије у француској филмској индустрији. Услед увођења контингента за стране филмове, има француска филмска индустрија све услове за повољан развитак. У првом реду она ће сада развити тон - филм и филм који говори. У последње време дошло је до фузије између филм-

ског предузећа Етаблисман Л. Обер и Франко филма, као и Пате Синема са А. Д. Рапид-филмом. — Американизирање консерна — Коти. Француско

главно друштво консерна Коти а. д., прешло је из поседа фамилије Коти под контролу американских банака. Председником управног одбора постао је г. Леви. Г. Коти именован је за почасног председника, па према томе неће имати никакав утицај на вођење послова. Управни одбор употпуњен је већим бројем американских чланова.

— Нове белгијске азотно-гасне установе. У сврху ра-

ционализирања угља покрећу се у Белгији нова индустриска предузећа гаса и вештачких ћубрета. На оснивању предузећа — Gaz de Saint Josse H Centrale Gaz et Electricitć учествоваће Вапаџе де ВтихеЏе5 са 10. милиона бегл. франака. Нови консерн има за задаћу повећање продукције гаса за осветлење, снабдевање гасом на даљину и интензивирање производње азота. Конкуренција чиленско-немачко-енглеског азотног картела услед великих транспортних трошкова не долази у обзир, а нарочито немачка конкуренција која де на 100 кгр. оптерећена са 40%.

— Стање енглеске памучне индустрије после обуставе рада. Изабрани суд, који је имао да реши спор око надница између радника и послодаваца, донео је одлуку, да се плате смање за 60; %, премда су послодавци тражили 12:% 35% Извесно је, да су Министарство Рада а и сам Мак-Доналд много допринели повољном решавању спора. На тржишту предива и тканина нису међутим наступиле никакве важније промене; складишта су додуше делимично испражњена, али су купци били уздржљиви, пошто су очекивали да ће изабрани суд одлучити смањење надница и да ће онда цене попустити. Али ово скромно смањење надница не може довољно да редуцира трошкове коштања и да битно промени

БЛАГОСТАЊЕ Страна 497

стање тржишта. Собоп Уатп Аззосјаћоп безуспешно је покушала пре неко време да се цене утврде картелним споразумом. Стога стари проблеми реорганизације остају и даље акутни као пре обуставе "рада. Они ће бити изнова испитани од једне званичне комисије, премда су главни узроци кризе већ одавно познати; а то су: нова конкуренција у Источној Азији, најважнијем енглеском тржишту пре рата, услед проширења индиске, јапанске и кинеске индустрије.

Треба споменути још хиперкапитализацију, која има недогледни утицај на трошкове коштања. Ту ће морати акпионари и повериоци да претрпе штете. Пошто су банке добро прошле у регулисању дугова, очекују се од њихове стране одговарајуће концесије. То би могло удруживању да даде нови подстрек. Оно је било до сада кочено тиме, што

се презадужене фабрике нису могле продати; оне су радиле и даље са губитком. Оснивање Lamcashire Cotton Corp. било је први одлучан корак за прочишћење тога положаја. У питање долази нарочито специализирање. појединих фабрика на одређене типове предива и тканина и појевтињење код куповене и продаје. Многи су мишљења, да би енглеска индустрија могла тући азијску конкуренцију израдом финијих тканина. У првим годинама после рата финије тканине налазиле су добру прођу али је после следило опадање, док је извоз јефтиних тканина почео рапидно расти. Углавном се може рећи, да фабрике нису више на некадашњој висини. За време највеће коњунктуре у првим годинама после рата нису извршена побољшања, док сада за то недостају средства.

— Бугарска инљустрија шећера у 1928. год. Под. 1898. основана је прва бугарска фабрика шећера. Исте године увело је Министарство Пољопривреде премију на усев шећерне репе од 5 лева за 100. кгр. Индустрија шећера имала је све услове за повољан развитак: царинске и порезне олакшице, смањење железничке тарифе и јефтин угаљ. Унутрашња потрошња стално се је повећавала, а износила је: 1866. год. 8,870.265. ктр. 1905. г. 19,268.090 кг. 1913. год. 93,296.597. кг., и 1928. г. 28,892.000. кг., што износи у год. 1928 5,8 кг. по глави становништва према 10. кг: у Југославији 7.5 кг. у Румунији и 10 кг. у Грчкој.

Година 1926 била је прва година без увоза, а 1927 прва са извозом бугарског шећера. На свршетку 1928. под. било је у Бугарској 5 фабрика шећера, које су у кампањи запосљавале 5000 радника, а радиле су претежно са страним капиталом: »бо0:666 Хабопаје рошт Ипдиз те Sucričte,« Coфија (белгиски капитал), »Зостеђе Апопуте дез оистегез еф Ва пемез де Вшеаше«, Кенали (француски капитал); »Сотпратје истеге Че Вшеате,« Пловдив, француски капитал, белгиско »бпстеме еђ Ва пеме у Рушчуку“ и „Бугарско Ческо Друштво за индустрију Шећера“ у Горњој Ореховици (Прашка Кредитна Баика). Шећерном репом засејана површина повећана је у 1999. г. за 3000 хектара, тако да сада износи 20.000 хектара. Цена шећерне репе утврђује се почетком кампање споразумом између фабрика. шећера и пољопривредних задруга, а цене шећера за унутрашњу употребу између картела и владе.

— Ново проширивање траста Маргарине. Дуго се већ говори о ужој сарадњи између траста Маргарине и великог енглеског консерна сапуна Lever - Bros y Pomt - Sunћеће. Досаадшњи преговори ограничили су се само на Енглеску, с тим, да се праст Маргарине одриче производње сапуна, а Левер-Брос 'маргарине. Садашњи преговори имају већ међународни карактер, а спомиње се комбинација са великим американским друштвом Ртосјет « Gamible Co. у Сједињеним Државама.

САОБРАЋАЈ

Прва жељезница у Албанији. Истовремено са албанском Народном Банком, основано је 1925. г. друштво »бува«, осјећа рет la wviluppo economico wel Albani,«

које је албанској влади прибавило амортизациони зајам од