Narodno blagostanje

"Страна 498

50 милиона албанских зл. франака на 40 година, са укамаће-

њем од 7:/»-%, који је као „Фонд за јавне радове" депонован

код Јао Малопаје деј Сатоба у Риму, за грађење путева, пристаништа, за исушење мочара и за мелиорационе радове. До свршетка 1928. г. употребљено је за јавне радове 24,443.000 алб. зл. франака. Грађење мола у пристаништу Драчу поверено је фирми Је. Малотал! < (бо. у Трсту. Велико и стратегиско значење придаје се грађењу железнице (прве у Албанији) између најважнијих пристаништа и престанице, која ће се касније продужити у правцу Југославије. СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Незапосленост првом полугобу 1929. године 5y

Мушки Женске Укупно Незапослени преостали из 1928 год. 4.807 1.025 5.832 Пријављено у првом полугођу 1929. год. — 84.704 11.569 96,273 Запослено у првом полугођу 1929, год. 14636 3.499 18,135 Отпало у првом полу- . | гођу 1929. год. 22.151 2120 24.871 Отпутовало у првом полугођу 1929. год. “46.266 3.816 50.082 Остало на раду 6.458 2.559 9.017

У првом полугођу 1929. год. тражило је рад 102.000 мушких и женских радника. Посредовањем Берзе Рада нашло је посла 18.000, то јест 18%. Судбина осталих непозната је централном одбору за посредовање рада. Он зна само, да су се изгубили некуда или отпутовали. На име помоћи дато је округло 1.400.000.— динара то јест 14 динара на особу. Подвозних повлашћених карата издато је 58.574. комада (sa 3,425.000.— динара.)

ШУМАРСТВО

— Укидање шумских концесија у Пољској. Сем ликвидације шумских концесија друштва | Century Ептореал Timber Corp. 1%д., у биаловиечким штумама, повело је Министарство Пољопривреде акцију, да се укину све приватне концесије за пољске државне шуме. Концесије ове врсте постојале су у шумским дирекцијама, Вилно, Радом, Биаловиеча и Лавов. На подручју дирекције Вилно и Сиедлце већ су укинуте приватне концесије. У биаловиечким шумама постојаће једна приватна концесија само још две године. У областима Лодж престају шумске концесије кроз 6 месеци. Шумска привреда обављаће (се само 'у државној режији. Изузетак сачињава једино област Лавов. За ову годину утврђена је сеча у државним шумама на 7.5 милиона кубних метара.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

"Бро JO.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— За време заседања Друштва Народа у Женеви, закључени су преговори између Швајзарске и Белгије за склапање трговинског уговора, који је подписан 26. о. м.

— Берлинско Друштво за „Источну Трговину JL д.“ коме припадају подузећа из консерна Пешвеће Bank, Berlin, споразумело се је са маџарском владом за оснивање једнога друштва у Пешти са задатком, да проучава могућност извоза маџарских аграрних производа. Друштво ће "само изгледа да се бави извозом и У том циљу намерава 0творити неколико филијала по целој Маџарској. .

PASHO

Nevolje engleskog spikera. Spiker engleske iDonje Kuće muči veliku muku. Ne samo što mora da vrši političke dužnosti, već treba da udovolji mnogim ličnim željama poslanika. Sada se priča: 14 ženskih članova engleskog: parlamenta. nije zadovoljno sa, Jednom sobom, one traže više prostorija.

Ta soba je u celom parlamemtu najelegantnije uređena, stolice su prevučene divnom kaminom. Jedna dama je protestirala, što je ogledalo suviše maleno i što je pričvršćeno previsoko. Ljubazno ju je spiker uvenavao, da će udovoljiti mjezinim zahtevima, i da će prema želji namestiti još' više ogledala. Došla, jc (druga dama protestirajući, što uz sobu mema kupatila. N jezine koleginice sazvale su konferenciju, našle da je zahtev opravdan i žalile se spikeru. Istovremeno su mu skrenule pažnju, da se vizavi njihove sadašnje sobe nalaze dve dražesne prostorije, sa divnim izgledom na terasu, koje one bezuslovno trebaju i koje će i dobiti. |

— Највећа грчка фабрика дувана под стечајем. Настојања, да се поново покрене највећа фабрика дувана у Грчкој Мараулис у Кавали, која је запала у потешкоће плаћања, нису успела, па је старалац масе наредио, да се прода 30.000 ока дувана за рачун поверибцама Отоманске Банке и Омепћ - Валк.

— Берзанска служба на прекоскеанским паробродима. Велика американска паробродарска друштва одлучила су, да на својим бродовима уведу берзанске бирое, који ће радиотелеграфским путем посредовати међусобно код купо-

· вине и продаје берзанских папира. Њујоршка берзанска комисија пристала је 'на молбу двеју берзанских фирми, да на трансатлантским паробродима оснују филијале и тиме изрично признала, да ће тамо постигнути курсеви нотирати у тако званом интерном промету фирми, које раде на њуЈјоршкој берзи.

-— Савезна влада у Њу-Јорку одлучила је, да друUITBy American Steamiship Согротаноп даде зајам од 6,9 милиона долара за финансирање градње 4 трговачка брода, чиме ће се донекле спречити незапосленост у бродоградилиштима. НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА

Стање Народне Банке на дан 22. августа

Према стању од 15. августа зајмови, које је Народна Банка дала народној привреди путем есконта и ломбарда, показују незнатно смањење од 4 милиона динара. Највећа се промена показује по рачунима званим „разне обавезе“, који се деле у две групе: у жиро рачуне и разне рачуне. Депозити по жиро-рачунима смањени су за 32 милиона динара и износе 826 милиона (још увек. велика, цифра!). А депозити по разним рачунима опали су за 112 милиона динара. По последњим рачунима у највећем делу случајева комитент је сама држава. Тако имамо смањење депозита по разњим рачунима за 144 милиона динара. Та сума представља смањење новчаничног оптицаја. Али потраживање државно показује вишак од 87 милиона динара, и како та: сума прет-

ставља смањење оптицаја, то би по пасивним пословима Народне Банке у овој недељи оптицај рег зајдо имао да се повећа за 54 милиона динара. Међутим стање показује омањење од 20 милиона динара. То долази за 4 милиона дин. услед смањења зајмова, и за 73 милиона дин., колико износи смањење девизног стока.

У табеларном прегледу стања Народне Банке на дан 99. августа, а у рачунима под именом „метална подлога“ показује се не смањење, већ повећање девизног стока за 1,427.000.— дин. Али како наша Народна Банка књижи у рачуну девиза само један део динарске вредности DO них и продатих девиза, а већи део преко „разних рачуна : то се право стање девиза, израженог у њиховој динарској вредности, добија, кад се саберу рачуни депоа у страним валутама са „салдом разних рачуна“. Како салдо разних.