Narodno blagostanje

Страна 594

— Аргентинско-европски контракт. По старом искуству, да су извозници земаљских производа свуда скони нелојалном испуњавању уговора, израдили су европски увозници аргентинске робе нов нацрт купо-продајних уговора, по коме се спорови са аргентинским лиферантима имају расправљати у Европи.

РАЗНО

— Оркан у Флориди, У 34. броју „Народног Благостања“ објавили смо писмо из Њујорка, у којем нам наш американски сарадник међу осталим јавља и о великој привредној кризи у којој се налази држава Флорида. Као узроци те кризе навађају се последице страшног оркана из септембра 1928. године и грдне штете које је пољопривреди нанела воћна мушица.

Флорида је позната као најлепша провинција Калифорније и сами американци је називају: рај на земљи. Али има злу судбину: опет јављају из Миами, да је крајем

септембра ове године избио страховити оркан, који je,

слично прошлогодишњем, поновно упропастио читаву пољопривреду Флориде. · _

— Усељавање у Мексику знатно је отежано, како то - јавља наш исељенички комесаријат у Загребу. У последње време се је иу Мексику повећао број беспослених, и због тога могу добити путничке исправе само они радници и исељеници, који имају одобрење мексиканског министарства рада..

— Број стечајева код нас у месецу септембру о, г. износио је 51, а у септембру прошле године 68.

— Апотекарска штедна и кредитна задруга основана је у Загребу. Сврха је штедња и подела зајмова и гаранција. Удео износи 200 динара а јемство четвороструки уписани удео. -

— Privredna kriza u Grčkoi veoma se pooštravda. To dokazuie ogroman broi meničnih protesta, koji su se kod su-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 36.

dova toliko nagomilali, da su se morali otvoriti novi sudov!i, da bi se mogao ubrzati sudski postupak.

— У Суботици су закључили ликвидацију следећа предузећа: Ливница „Ферум“ а. д., „Адис“ д. д. за <10браћајне, рударске и пољопривредне потребе и „Храст" а. д. за израду дрва.

.

— Руска црква у Берлину продаће се 8. октобра на јавној лицитацији, У доњим спратовима куће, у којој је уграђена црква, налазе се станови па чак и један ресторан. Већ од самог почетка градње црква је оптерећена хипотекама. Владика Тихон је обећао покушати да набави новчана средства и да спречи у последњем тренутку јавну продају. Том приликом напомињемо, да совјетска влада продаје руску цркву у Бечу.

— Код Загребачке Коморе за трговину, обрт и индустрију конституисана је нова управа од 6 одсека. На првим седницама израђен је програм рада, који је веомз интересантан. У индустриском одсеку, у питању оптерећења безалкохолних пића, чија потрошња на штету алкохолне све више расте, заузела је комора негативно гледиште, јер је ова индустрија сувише млада, да би могла да поднесе комунална оптерећења.

Поморско-саобрћајни одсек одлучио је, да тражи субвенције за наше редовите пруге на Средоземном мору и за дугу пловидбу.

— Питање рударских комора, Пре извесног времена тражили су рударски предузимачи, да им се дозволи основати рударске коморе. Министарство трговине и индустрије овим захтевима није могло удовољити јер заступа мишљење, да би стварање рударских комора много изгубиле садашње трговачке и индустриске коморе. Ових дана је то питање опет било покренуто, од стране српских рударских предузимача, али је министар трговине остао на свом досадашњем становишту.

МАНИ али,

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА

Zagrebačka berza

Novčano tržište. Likvidnost tržišta traie i dalie, makar su novčani zavodi i disponirali sa iednim dielom potraživania na žiro računima Narodne Banke. Nu i poslije toga, saldo ie žiro potraživania dvostruko veće nego što ie bilo u isto doba prošle godine. A eskompt mienica opet ie za 100 milijona slabiii. To su sve elementi koii pokazuiu na likvidnost novčanoz tržišta. |

Promet novčanih zavoda veći ie nego što ie bio prošle ! . pretprošle godine. Pitanie ie dali ie i zarada veća? Nu svakako se opaža iedno pobolišanie situaciie. I opseg poslova u trgovini izgleda da ie veći. A i industrila, osim nekih branša, izgleda da je bolie uposlena. Kako ie i inkaso boli, to ovo poboliašanie situacile ne traži veća. sredstva od novčanih zavoda.

Mnogo se komentira та Bodencredit-Creditanstalt. Konstatira se da obzirom da su obojica bili iednako zainteresirana kod Unionbanke, da na naše prilike ta fuzija neće imafi većih posliiedica. Dapače se tvrdi, da će za Unionbanku sada situaciia biti znatno povoliniia, budući da će imati jednu maticu miesto dvije, koie su mediusobno bile rivale.

Opaža se jači izvoz kukuruza, i to, i u relaciji Italija i Austriia. Kod izvoza u te kraljeve zainteresirana ie i zagrebačka žitna trgovina, budući da ima stare veze. Po tome ovog puta neće biti slučai kao kod pšenice, da se je skoro čitav izvoz odviiao bez našeg učestvovanja.

Devize. Narodna Banka i dalie intervenira sa znatnim

iznosima. U utorak intervenciia ie prešla 7 miliiona, a u 51-'

iedu 5 miliiona dinara. Mediutim ima dosta i privatne robe, nu ta se pretežno kompensira za potrebe vlastite kliientele. Ukupni ie promet i dalie znatan — mnogo veći nego prošle godine. Tiedni devizni promet Zagreba prelazi promet Beograda i Ljiubliane skupa. To ie radi jake uvozne frgovine Zagreba, ier radi toga je i znatna pofražnia za devizama. Tu ie i razlog znatne intervenciie Narodne Banke.

Sa zadovolistvom ie primliena viiest, da ie devizna zaliha Narodne Banke davno prešla miliiardu dinara. Očekuie se тад! (оста, да се пи пајкгасе угјете дос! до zakonske stabillzaciie dinara: time se reculira jedno pitanie, koie se povlači već nekoliko godina i koie su rilešile već sve države.

Tržište efektima. Za dionice novčanih zavoda vlada prliazniie raspoloženie. Praštedionica ie i dalie u porastu. Za Srpsku banku novac 155 samo ie onako postavlien, budući da ie uz tai kurs apsolutno nemoguće dobiti ni iedan komađ. Sam zavod fu i tamo dade po iedan zakliučak, da uđovolil naigrlatilu potražniu. Mediutim prave ponude nema i kad bi ie bilo, bila bi glatko absorbirana.

Dionice Poliodielske banke notiraiu znatan porast. Pred nekoliko dana notirale su 15.75 dinara, a danas, već i 17 dinaTa, tako, da imamo jedan porast od skoro 10%. Izgleda, đa će i ove godine biti isplaćena dividenda od 2 dinara, što prelazi ukamćenie od 10%. _

Za dionice industriiskih poduzeća interes ie slabiji. Šum-

ski papiri su zanemareni. Dionice Jadranske plovidbe bile su

nudiene po 505 dinara. bez da ie bilo pottažnje. To bi značilo iedno popuštanje kursa od 100 dinata. Drnštvo ne plaća: di-