Narodno blagostanje

Страна 618

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 38.

"ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

У' Скопљу је умро тамошњи трговац Спира Милошевић. Пок. Спира је одгојен у београдској чаршији, где је чмао трговачку радњу која је животарила због оскудице у капиталу и због чега је последњих година пред Балкански Рат покушао са индустријом амрела. После балканских ратова отишао је у Скопље да покуша не би ли могао своју радњу повести полету. И успео је! Покојни Милошевић био је необично тих и благ човек; он је оличавао правог и непоквареног шумадиског сељака. Мако је Милошевић умро у Скопљу, он је ипак члан старе гарде београдске чаршије.

т Спира Милошевић

|

ненттате илити инш---=—_-=--=-- | Упркос Локарну и деклама“ Борба око пресудног ути- цијама о зближењу европцаја у Банци за међуна- ских народа, никакво се но-

родне обрачуне во време не може очекивати од људи, који су саставили у Паризу Јангов план. Дух грабежи, који је доминирао у тој средини, морао се пренети и на рад организационог одбора Банке за међународне обрачуне. Љута се борба води о њезино седиште; али још љућа о пресудан утицај у тој установи, која ће бити силан инструмент валутне и финансиске политике у целоме свету. Уз то је дошао незаситљив апетит разних интернационалних финансијера, којима вода иде на уста кад помисле, колике огромне тантијеме, путне трошкове, спаваћа кола и хотелске рачуне може да плати та банка. У организационом комитету постигнут је споразум и о облику управе. Управни орган биће дирекција (не генерална). Али генерални директор биће само шеф канцеларије (како је то било раније и у нашој Народној Банци). На челу дирекције биће председник, под чијом се одговорношћу води пословна политика банчина. Председник ће бити једна врста диктатора У Банци за међународне обрачуне, као што је то председник у немачкој царевинској банци и председник Сједињених Америчких Држава Може се мислити, колика ће бити борба око тога места! Вероватно ће се, како неки листови јављају, ствар свршити на томе, да један неутралац заузме то место. Тако је и најбоље.

(си ере

За време рада Јанговог комитета у Паризу умро је напрасно од капље у срцу, лорд Ливерсток, један од највред нијих и најспособнијих чланова. 15. овог месеца умро је.у лепој немачкој вароши Ба ден-Бадену Леон Делакроа, други делегат белгиске владе у организационом комитету Банке за међународне обрачуне, такође од капље срца. Делакроа је био један од највреднијих и најватренијих присталица ове банке.

Ако умре још један члан овога комитета или банчине управе, онда ће бити јасно, да су по среди тутанкаменска посла.

Јангов комитет баксуз

CP CE an an rar уеииалтитинитеети реванша.

KI EI i OI именовати Рата ТЕ ИРИНЕ + : ~ ~ : O Coo ита е = ние титл. (Оман Oaa је омебен | OGGVAIU

па Пси тјезја 1 родјеђепа је Копсезца gradskim električnim centralama Zagreba i Karlov50 kilometara dugim vodom povežu svoje centrale i da tako jedna drugoj izmijenično prepuštaiu višak struje. Mi smo već naglasili kako se zagrebačka i karlovačka električna centrala popunjavaju. Jedna је hidro a druga kalorična. Jedna ima višak struje zimi a

Podielba koncesije »Sjedinie« nim električnim centralama Жаггтеђ—Капоуас«

уевацешатитевашиеиаевка штаеревеиитениреинанветваивветрвЕтииоететИЕН са, da

manika ioj lieti, dok druga može produkciju regulirati prema potrebi.

Radovi na terenu već su toliko napredovali da će izmiena struje moći uslijediti ioš pod konac ove godine. Nu time neće samo biti spojeni Zagreb i Karlovac i efekte toga spoja neće osjetiti samo ta dva grada. Sva sela kuda prolazi električni vod Koji spaia te centrale biti će prikliučena. Nu ne samo obližnia sela, nego čak i udaliene varošice. Samobor dobiva izravan prikliučak, pak će elektrika dati novog impulsa njegovoj industrii. A i Brežice traže da budu prikliučene. Isto tako i mnoga druga mjesta Sloveniie. Sa druge strane mnoga miesta istočno od liniie Zagreb—Karlovac traže i dobivaju priključak. Čak sve tamo do Petrinia i Siska. Na tai način čitav krai izmediu Zagreba——TSiska— Karlovca te istočnog diela Sloveniie dobivati će struiu od spoia ZagrebKarlovac. Misli se struju od Podsuseda dovesti i do Огозјауlja. Tamo imamo dviie velike tekstilne tvornice pak bi i one dobivale potrebnu energiju iz centrala Karlovac i Zagreb.

Uiedinjene električne centrale Karlovac—_Zagreb prvi su naš pokušai elektritikacijie čitavog jednog kraia, pak jie od interesa pratiti razvitak tog rada kao i rezultate koje će on donieti.

Naiveću korist od spaiania zagrebačke i karlovačke cen< trale imati će sam Karlovac. Niezova centrala naimanie 6 miceseci na godini nije bila u stanin da zadovolii sve potrebe karlovačke industrile, a podizanie rezervne kalorične centrale bilo ie skopčano sa troškovima. Sada bez većih investicija, potreban višak energiie davati će zagrebačka centrala, koioi će se predavati i višak energiie koji ie znatan zimi kad ie voda visoka i kad hidro centrala može da radi sa maksimumom kapaciteta.

У мађарском парламенту почели су да раде. Мађарска је влада претрпала парламент разним законским пројектима. У једном таквом пројекту закона предвиђа се, да у случајевима опсадног стања пољски судови могу за кривице, које се кажњавају до 10 година затвора, да изрекну казну батина. Сад само треба да се нађе тешка рука, па да се казна батина нехотице

И Мађарска демилитаризира, али на свој начин

претвори у смртну казну.

Ми смо своједобно јавили, да је зграда, у којој је руска црква, презадужена и имала је ту скоро бити изложена јавној продаји — на захтев једног повериоца из Женеве. Продаја је извршена прошле недеље и цена, која је добивена, није довољна да покрије све дугове. Поверилац је на молбу митрополита Тихона, олобрио, да се за две недеље зграда не додељује купцу. Тим поводом треба истаћи да је руска црква у Берлину само једно оделење на првом спрату једне огромне зграде, у којој има у партеру око 20 дућана и других пословних просторија. Купац је изјавио, да је вољан да допусти да оделење, у коме је црква, остане и даље и да правоверки могу да се моле Богу у њему као досад. После овога, купљење прилога, по нашем мишљењу, потпуно је депласирано, јер је по среди једно пословно предузеће, које је од почетка рђаво искомбинирано. Не спасава се црква, Hero се спасава рента. Поред тога берлински листови јављају, да предстоји огромна борба између неколико организација, које се представљају као руске општине у Берлину и

од којих свака полаже право на цркву.