Narodno blagostanje

Страна 649

— Нова предузећа: У Загребу је основана подружница познате творнице фотографских апарата „Кодак“ д. с: о. ј. у Бечу. Уплаћена главница износи 400.000 динара. Управитељ и заступник исте је Артур Џон Рајд. Министарство Трговине и Индустрије одобрило је статуте следећих предузећа: Теслић Д. Д. за искоришћавање дрва са седиштем у Загребу и капиталом од 15 мил. дин. — Книнска Индустрија Дрва Д. Д. са седиштем у Загребу и капиталом од 1,500.000 дин. — Вараждинска Индустрија Свиле Д. Д. са седиштем у Вараждину и капиталом од! мил. дин. Велешко Шарлаганско Акционарско Друштво са седиштем у Велесу и капиталом од 3 мил. дин. — Први Аутоматски Млин А. Д., са седиштем у Битољу и капиталом од 5 мил. дин. — Оснивање фабрике хартије у Чачку. Ове недеље почето је са зидањем фабрике хартије браће Пантића из Београда у Чачку. — Помоћ од 125.000 динара за оснивање виноградарске задруге у Иригу. Министарство пољопривреде дало је 100.000 динара за оснивање виноградарске задруге у Иригу а сремска област 25.000 динара. трошак за набавку модерних стројева даће сами виноградари-задругари. Задруга ће производити вино и безалкохолна пића те ће отпремати и свеже грожђе и воће у веће градове и иностранство. — Оснивање задруге у Виногори. У Виногори, срез Крапина, основана је Хрватска Сељ. Задруга као чланица Сред. Савеза Хрв. Сељ. Задруге у За-

гребу. — Француско-Српска Банка д. д., Београд— Париз,

отвара у Косовској Митровици филијалу. — Београдски трговачки суд унео је у свој регистар фирму „Пионир“, прва београдска индустрија цигље и црепа, којој је власвик Прва хрватска штедионица у Загребу. — У Книну у Далмацији основана је кова кредитна задруга под именом „Книнска штедионица". — У Сушаку је уписана у трговачки регистар „Љуштиона риже Е. Полак к. д..

— Повишења главница и промене: Комерцијална банка, д. д. у Загребу, афилација прашке Легионарске банке, повисила је акциоварски капитал од 5 на 10 милиона динаpa. — Делнишка тескара д. д. у Љубљани повисила је главвицу од 625.000 ка 875.000 динара; главна скупштина овластила је управни одбор за даљно повишење акционарске главнице на 3 милиона динара. — Прва хрватска парна творница воштаних свећа и медичарских производа М. Лукинић, Карловац, претворена је у д. д, те од сада гласи: „Прва хрватска творница воштаних свећа и медичарских производа М. Лукинић д. д. Карловац". Деовичка главница износи 300.000 динара, а чланови равнатељства су чланови породице Лукинић из Карловца. — Чешкословенска банка д. д. У Дарувару променила је своја правила па ће од сада централа банке бити у Загребу, а неу Дарувару. У 8 3. друштвених правила вели се да су берзанске шпекулације за властити рачун кскључене. — Осигуравајуће и реосигуравајуће друштво Триглав (концерн Југобанке) повисује акционарску главницу од 6 на 10 милиона динара и то емитовањем 8000 нових акција по 500 динара номиналне вредности по курсу од 525 динара. — Хромос д. д. југ. творница кемичких производа у Загребу сазива за 2. новембар 1929. "вагредну главну скупштину, ка којој ће бити закључеко повишење деоничке главнице. — Југословенско Јерковић д. д. у Марибору, фабрика чипке, променила је фирму у „Текста" д. д. за текстилну индустрију у Марибору.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Остали |

Број 39.

—- Акционарско друштво „Угљен“, Сплит и Акционарско друштво Опскрба Далмације: угљеном у Сплиту фузионирала су се. Нова фирма биће; Опскрба Далмације угљеном. Акцисегрски капитал износи 350.000 динара подељених на деонице од 100 динара. — Алуминиј, рударско-индустријско д. д. прекело је своје седиште из Загреба у Сплит. Главница износи 2.5 милиона динара.

— У Лондону постоји од 1927. године, једна финансиска организација под именом „НПеелјс Сотроганош“, коју су основали Грчка Народна Банка и банкар Хамброс. Сад је одлучено, да се то подузеће претвори у један трест, под именом „Пешке ава! Зепета! Тишећ“, да му се капитал повећа од пола милиона на. 800.000 фунти стерлинга, и да исти има служити потпомагању грчке народне привреде.

РАЗНО па i ка

— Енглеска парламентарна анкетна комисија, која је имла да испита прилике скотских рудника, констатовала је до сада једну непознату чињеницу, да скотски рудари | могу да познају квалитет угља, број калорија, и садржину битумена по укусу. Довољно је, да парче угља метну у уста.

— Таљијански конзул у Франкфутру, послао је „Франкфуртским новинама“ исправку.о судбини Словенца Гортана. По саопштењу „Франкфуртских новина“, то је један опширан допис, у коме се наводи врло велики број случајева и примера, да Словенци, а специјално чланови Орјуне, врше атентате и убиства у маси на талијанској територији. На то надовезују горње новине следеће: „Из тога се свега види, да Словенци у своме ватреном темпераменту, нису тако доброћудни као Јужни Тиролци. У томе Словенци личе много на Талијане за време аустриско. Сад се само улоге обрнуле. Али све то показује да насиље рађа насиље. Свакако се морају осудити жртве словенског атентата, али ко влада насиљем, слабо има право да се позива на легалност. Југословенски протести против осуде Гортана, тако су многобројни у целој земљи, да ће тешко бити југословенској влади да удовољи протестима талијанског посланика у Београду“.

— Аустријско друштво га давање вагона на послугу, тужило је све државе васледнице Аустрије, на чијој се територији налази пруга јужних железница, за накнаду штете од 400.000 златвих франака, за вагоне који су изгубљеки ва тој прузи. — Интересантно је то питање како ће се та сума поделити међ. државе наследнице, ако друштво буде добило парницу. За сада Дирекција јужних железница води парницу за рачун држава наследница.

Пажња лпретплатницима

Умољавају се претплатници, да изволе што пре послати дужну претплату, која износи за треће тромесечје 70.— дин., а за цело друго полугође 140. — дин.

+

занима у га ем ве мм о Ам ем ве Француско-Сршека рашка Калнтал Фран, 20,000.000 – Оснивачи: Вапазе Опотапе, Вапапе de Paris et des Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекција; БЕОГРАК =

= аув-Вав, Зосјебе Financiere d'Orliewt. Филнале; Ловдон, Скопље, Батољ, Ниш, Солун = = | дбавља све банкарске послове Е зао ми ем ам А ам му ем ем ен" пп мума Имамо мене