Narodno blagostanje

5

Страна 662

— Sa dosta dobro ођауезјепе strane sazBaiemo, da is Jugoslovenska-Južno-Amerikanska gerupa kapitalista oko brodarskog društva Jugoslovenskog Loida kupila do sada oko 40% akcija Jadranske plovidbe. ~

— Купња пшенице за војску код сељака. Министарство војске и морнарице образовало је у Куманову комисију, која ће непосредно од произвођача из кумановских села купити 400.000 килограма чувене кумановске пшенице.

— Велике инсолвенце у немачкој житарској и млинској трговини. У посдедње време јављају немачки листови о ведиком броју инсолвенција и стечајева немачких житарских и млинских трговина, које се појављују као последица сталног опадања цена пшенице, кукуруза и ражи и житарских производа. Разлози леже у великим терминским ангажманима, који су били склопљени уз високе цене, као и у превеликом кредитирању других мањих трговаца, који су постали иликвидни. Ради се о највећим и старим трговачким кућама. У вези са инсолвентношћу немачких трговаца, јавља се из Данске, да је и тамо једно велико акционарско друштво за трговину житом пало под стечај. Дакле не само код нас, него се и у осталим државама показују исте последице.

— Удружење немачких прекоморских трговаца и трроваца на велико у Берлину, упутило је министру за исхраву протест против предстојећег здружења немачког друштва за трговину житом (полу-државна установа) и познатим немачким Шајер-концерном, јер би ово здружење значило стварање приватног монопола у ражи и то уз учешће државних финансиских средстава, што би било од веома штетних последица по приватну трговину.

ИНДУСТРИЈА

— У близини Ангоре подиже турска влада једно велико подузеће за производњу чељика. Као подузетник појављује се немачко подузеће „Добре Наде“ а учествује и Деваг на. Е. Г., за лиферацију електричне инсталације. Подузеће ће коштати 4 милиона долара. Како у Турској нема гвоздене руде, то ће се каз серовина употребљавати сачма, чега како се каже, у Турској има врло много. На истом месту већ је подигнута једна фабрика месинга. И француско друштво Socićtć MićtaHMurgique |тавсаје, отворило је своје бирое у Ангори и како уверавају преговара такође да подирне једно велико гвоздено подузеће са високим пећима, ваљавицама мн осталим.

Интересантна је ствар да Турци подижу индустрију гвожђа и ако немају сировине. Шта може то подузеће да уради за народну одбрану у случају рата»

— Interes belgilanaca za polisku industrim. U Briselu ie osnovano Socićtć Gćnćrale d' Industrie en Pologne sa kapitalom od 30 miliona franaka. Preduzeće je osnovano zadaćom, da se u prvom redu bavi prodajom i proizvodniom hemičke industrije. Osnivači su Union Chimique Вејсе, Вапапе Belge pour Etranger i Mutuelle Solvay, svi iz Brisela.

— Вештачки бензин се производи и у Америци. Стандард Оил Комп. оф Њу-Жерсеј отпочела је градњом трију великих фабрика за производњу вештачког бензина по методи немачког хемичког треста И, Г. Фарбениндустри А. IT. Комбинирани американско-немачки начин хидрирања биће много рентабилнији од немачког, јер се не прерађује угаљ, већ сирово уље и остатци из петролеумске производње. Досадашњи резултати веома су повољни.

— Круп у Далмацији. Позната творница Круп из Есена ступила је с неким. интересентима у Далмацији у пре-

говоре ради купње 25.000 квадратних метара земљишта У |

Солину за градњу творнице, до сада још непознате сврхе. Ову вест доноси Југословенски Лојд.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 40.

= Није одавно пронађено стакло, које не може да се разбије, тако звано. „стакло сигурности" у Енглеској. Постоји велика потреба за тим производом, нарочито од стране аутомобилске индустрије. Али је енглески индустријалац преценио ту потребу, подигнувши велики број фабрика. Данас јављају, да се целокупна индустрија налази у кризи, јер не може да прода своју производњу, а цене су пале готово испод продукционих трошкова.

— Међународни картел сировог челика, који је ових дана имао своју ванредну скупштину у Паризу, одлучио је, да почевши од 1. 0. м. снизи производњу за 10%, рачунајући, да ће се умањеном производњом моћи побољшати нене на светском тржишту, које су последњих дана пале испод предратног паритета.

— Градња великог хотела у Дубровнику. Друштво „Дубровачка Ривијера" прихватило је услове Министартва трговине. Друштво се обавезује, да ће у року од две године подићи у Дубровнику хотел са 300 соба.

— На конгресу обућара, који је био одржан у Београду у недељу, 3. о. м. донесена је опширна резолуција, У којој се тражи: да се код склапања трговинских уговора нарочитим клаузулама регулише питање контингентирања обуће; да се повиси увозна царина на 100 од сто за готову обућу; апелира се на потрошаче и националне организације, да се купује само домаћа производња; да се забрани казненим заводима да израђују обућу за ширу публику; да се потрошачким задругама забрани израду и продају обућа нечлановима задруга и т, д.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Споразум између произвођача шећерне репе и шнећерних фабрика постигнут је у погледу откупне цене. На анкети, одржаној у Министарству пољопривреде, којој су присуствовали заступници произвођача, делегати савеза земљорадничких задруга и делегати шећерана, закључено је, да је откупна цена за шећерну репу 4 кгр. рафинираног шећера за 100 кгр. шећерне репе. Досадашња цена износила је 3.30 кгр. шећера. Постигнут споразум није баш најидеалнији, ако узмемо у обзир, да су произвођачи тражили цену од 5 кгр. шећера за 100 кгр. шећерне репе и да је и ова цена нижа од оне, која се плаћа у Чехословачкој и Немачкој и Мађарској. Даље су фабрике пристале да за време кампање враћају произвођачима 40% сирових резанаца који служе за исхрану стоке.

— Веома повољна берба хмеља у Немачкој. Овогодишња берба хмеља биће у Немачкој ванредно повољна. Принос жетве износи код обрађене површине од 15.224 хектаpa 13.640 тона, што значи, да је просечан донос од хектара 900 кгр. У 1928. години био је принос жевте код 15.278 хектара свега 8.360 тона, односно 55 кгр. на хектар. Ова повољна немачка берба тешко се осећа на нашем тржишту хмеља.

АКЦИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ

— Ликвидације: Под стечај је пала тт. Балкан, творница ликера и велетрговина вином, ракијом н жестом Милићевић и друг у Сарајеву. За стечајног управитеља име: кован је Д-р Иван Павичић, адвокат у Сарајеву. — На молбу тт,. Англо-Југословенско. Петролејско д. ду Загребу стављена је одсвојна забрана на иметак тт. Херкулес д. д. за промет минералних уља и кемичких производа у Загребу. — Решењем Министра трговине распуштено је на основу одредбе трговачкога закона акционарско друштво „Шума“ д. n. индустрија и трговина дрвета у Сарајеву. Српска штампарија д. д. у Осијеку обуставила је посао и затворила своје просторије. Овога месеца одржаће се главна скупштина подузећа, на којој ће се одлучити о да-